Gmail: instellingen en het adresboek

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 1 december 2011
Gewijzigd op 30 maart 2015
Auteur
Waardering
4,3 van 5 sterren
(100 stemmen)
Gmail is de gratis maildienst van Google, waarmee u via internet kunt e-mailen. In dit artikel behandelen we de instellingen van het programma, de manier waarop e-mail wordt weergegeven en het beheren van het adresboek.

Nieuw bij Gmail?

Bent u nog niet bekend met Gmail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel Gmail: de eerste stappen te lezen. Hierin leert u hoe een Gmail-account aanmaakt en een bericht verstuurt.

Gmail-adres

Om alle stappen in dit deel van de serie zelf te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u zelf een Gmail-adres hebt. In dit artikel gaan we uit van een voorbeeldadres, namelijk senior.hendrik@gmail.com. Als u de aanwijzingen uit dit artikel volgt met uw eigen Gmail-account, dan staat overal dus uw eigen adres in plaats van het onze.
20140116_gmail adresboek_account aanmaken

Indeling Postvak In en de instellingen

Op de site van Gmail, www.gmail.com, ziet u na het inloggen uw Postvak IN. Gmail heeft een nieuwe indeling gemaakt voor uw Postvak IN. Uw e-mailberichten worden standaard onderverdeeld in drie tabbladen: 'Primair', 'Sociaal' en 'Reclame'. Nieuwe berichten verschijnen onder een van deze tabbladen. De gedachte hierachter is dat u op deze manier meer overzicht houdt. 

Wilt u de tabbladen in uw Postvak IN aanpassen of instellen (als het bij u nog niet automatisch is doorgevoerd), dan gaat u als volgt te werk:

 • Klik in Gmail op het tandwieltje en kies voor Instellingen.
 • Klik vervolgens op het tabblad Postvak IN.
 • Onder het kopje 'Categorieën' kunt u zelf aangegeven hoe u uw Postvak IN wilt instellen. Wilt u geen tabbladen? Dan haalt u alle vinkjes weg. Wilt u bijvoorbeeld wel het tabblad 'Sociaal' in uw Postvak IN? Zet dan een vinkje voor Sociaal.
 • Wilt u uw wijzigingen opslaan? Klik dan op Wijzigingen opslaan.

Tabblad Algemeen

Wilt u algemene instellingen in uw Gmail aanpassen? Dat kunt u doen in het tabblad 'Algemeen' van de 'Instellingen'. (Zit u niet meer in de 'Instellingen', klik dan rechts op het tandwieltje en kies voor Instellingen > Algemeen.)

 • De instellingen zijn gesorteerd in de vorm van tabbladen, met de volgende titels: 'Algemeen', 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen en POP/IMAP', enz.
 • Het geselecteerde tabblad is lichtgrijs, in dit geval dus 'Algemeen'. U kunt hier allerlei instellingen veranderen, zoals de taal waarin Gmail wordt weergegeven (Nederlands) en het aantal berichten dat u per pagina wilt zien. Ook kunt u hier een handtekening instellen voor onder uw mailberichten. U kunt dit alles naar eigen inzicht wijzigen.
 • Onder aan de pagina vindt u een knop met de tekst 'Wijzigingen opslaan'. Daarmee bewaart u de nieuwe instellingen.
 • Naast het tabblad 'Algemeen' ziet u ook andere tabbladen, zoals 'Labels', 'Postvak IN', 'Accounts', 'Filters', 'Doorsturen', 'Chat' en 'Webclips'. U zult niet alle tabbladen nodig hebben, maar blader er rustig eens doorheen en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Weergave van e-mails

In Gmail wordt het originele bericht samen met de antwoorden als een 'stapeltje' getoond. Deze stapeltjes worden 'conversaties' genoemd, die u naar believen kunt uitklappen om de eerdere berichten te lezen.
We gaan dit illustreren aan de hand van een voorbeeld in ons senior.hendrik@gmail.com-postvak.

 • In het Postvak IN staat een nieuw berichtje, verstuurd vanuit josmam66@gmail.com. In uw Postvak IN staan natuurlijk andere berichten, het gaat om het principe.
 • Het bericht is vetgedrukt, wat aangeeft dat het nieuw is. Het onderwerp is 'Testberichtje'. Om het te openen, klikken we erop.

Beantwoorden

 • Om de werking van de conversaties te demonstreren, gaan we dit bericht beantwoorden. Onder aan het bericht staat de tekst 'klik hier als je wilt Beantwoorden of Doorsturen'. Klik hier op Beantwoorden.
 • We typen een tekst en verzenden het bericht met een druk op de knop Verzenden (bovenaan het nieuwe bericht).


gmailaccountbeantwoorden

Conversatie

Nu gaan we terug naar het Postvak IN. We zien dat het nieuwste berichtje veranderd is. Dit betekent dat Edwin een bericht heeft gestuurd aan mij (degene die ingelogd is op Gmail, in uw Postvak IN bent u dat natuurlijk zelf…).

Het getal 2 achter de namen betekent dat de totale conversatie bestaat uit 2 berichten, namelijk wat Edwin stuurde, en het antwoord daarop van 'mij'.

Om de gehele conversatie te bekijken, klikken we op 'mij, Edwin (2)'. Nu zien we een overzicht van de ontvangen en verzonden berichten. In het grijze vak het bericht dat we hebben verstuurd, daaronder staat het ontvangen bericht. 

 • Om de eerdere berichten te lezen, klikt u op het grijze vlak.  Het bewuste bericht klapt uit en het grijze vlak verandert in wit. 
 • Door weer op het uitgeklapte bericht te klikken, klapt het weer in en wordt het vlak weer grijs.

Samengevat: in uw Postvak IN staat een overzicht van conversaties. Elke conversatie bestaat uit alle berichten met hetzelfde onderwerp en verstuurd tussen dezelfde personen. U kunt de mails uit- en inklappen om ze te lezen en te beantwoorden.

Contactpersoon toevoegen

In het adresboek van Gmail staan de mailadressen van uw contactpersonen.

 • U opent het adresboek door links op Gmail  te klikken en dan op Contacten. Rechts ziet u dan het hoofdvenster. We hebben op dit mailadres nog geen contactpersonen, dus de pagina is leeg.
 • Om iemand toe te voegen, klikt u rechtsboven op de knop Nieuw contactpersoon.
 • Vul de gegevens van de betreffende persoon in en klik rechtsboven op Nu opslaan.
 • U vindt de gegevens dan terug onder Contacten als u op Mijn contactpersonen klikt.
 • De volgende keer dat u een nieuw bericht maakt, en u de eerste letters van het ingevoerde mailadres typt, zal Gmail het adres automatisch voor u aanvullen.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op zaterdag 11 april 2015 om 23:07:
tabbladen verwijderen macbook ?
Door SeniorWeb-lid op woensdag 21 januari 2015 om 14:53:
Ik zou graag al mijn mailadressen in een map doen hoe moet ik dit doen ik ben lid van SeniorWeb Mevr van Keulen van de Beek
Door SeniorWeb-lid op donderdag 8 januari 2015 om 22:32:
Hoe verwijder ik een contactpersoon op mijn IPhone 5s in de contacten?
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 15 november 2014 om 15:06:
Graag wil ik weten hoe ik mijn contactpersonen (mailadressen) vanuit @home kan copieren naar mijn androit telefoon, zonder ze allemaal apart in te moeten voeren? Hartelijk dank voor uw antwoord. T. Dopstra
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 9 september 2014 om 20:35:
Even ter aanvulling op mijn eerdere berichtje, ik bedoel een adresboek op mijn ipad . Op de computer heb ik het wel. Gr Gerda
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 9 september 2014 om 20:30:
Kan ik ook een verzendlijst met mail adressen maken? In bedoel een groep b.v. Koor met daarin alle mailadressen? Alvast bedankt, Gerda
Door SeniorWeb-lid op maandag 8 september 2014 om 15:23:
LS, wanneer ik gmail open zie ik nergens een tandwieltje staan. Ik zie ook nergens contacten staan. Ik heb gmail gewoon uit de appstore ingeladen. Zijn er mogelijk meerdere uitvoeringen van gmail? m.vr.gr. Kees Broeder
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 7 juni 2014 om 16:24:
IK heb het zelfde probleem als G.S.Ruiter (Lid nr320598 graag zou ik een antwoord willen ontvangen. Groeten jan Lindeboom.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 13 februari 2014 om 15:45:
Ik beschik over ca.180 email-adressen. Wil overstappen op gmail. Hoe bericht ik dit aan mijn vrienden, kennissen en familie. Hopelijk niet door hen allemaal afzonderlijk een email te moeten sturen. Ik beschik al over een gmail account Namelijk: g.s.ruiter30@gmail.com Vriendelijke groeten G.S. Ruiter Lidnummer 320598
Door SeniorWeb-lid op maandag 2 september 2013 om 12:29:
Mijn vraag:" Hoe maak ik in Gmail een contactgroep
Door SeniorWeb-lid op donderdag 22 augustus 2013 om 12:25:
Door Leidy, op donderdag 22 augustus, Hoe kan ik contact personen verwijderen van het adresboek ? b.v.d Leidy.
Door Mans Kremer op zaterdag 17 augustus 2013 om 15:19:
Heeft u of Gmail een handig boekje waar alles instaat? Met vr. groet, Mans Kremer hjkremer@telfort.nl
avatar
Door giovanni op donderdag 22 maart 2012 om 16:12:
Beste mensen dit artikel is goed maar mijn probleem is hoe krijg ik contactpersen verwijderd????
avatar
Door PuckB op zaterdag 7 januari 2012 om 11:38:
Kunt u ook info geven over: een adres annuleren uit adressenboek? Dank u.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 30 december 2011 om 11:27:
Had graag ook informatie gelezen over hoe het adresboek vanuit Outlook (Express) te kopieren is naar gmail.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste