U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Microsoft Security Essentials gebruiken

Niveau
Benodigdheden Security Essentials
Besturingssysteem Windows Vista en 7
Publicatiedatum 1 mei 2012
Gewijzigd op 18 november 2014
Auteur
Waardering
4,4 van 5 sterren
(126 stemmen)
Het programma Microsoft Security Essentials is een gratis antivirusprogramma. Het stopt virussen voor ze schade kunnen aanrichten. Het is beschikbaar in het Nederlands en werkt makkelijk. Het is echter niet het beste pakket.

Voor u begint

Wilt u uzelf eerst meer verdiepen in verschillende antivirusprogramma's, dan helpt het artikel 'Keuzehulp gratis virusscanners' u kiezen voor het programma dat bij u past. Daarin leest u al dat andere antivirusprogramma's de voorkeur hebben boven dit pakket. Wilt u het echter toch gebruiken, bijvoorbeeld omdat u eraan gewend bent, dan leest u in dit artikel hoe het werkt.

Downloaden

In het artikel 'Microsoft Security Essentials' leest u hoe u Security Essentials downloadt en installeert op uw computer. Het wordt niet aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip 'Eén antivirusprogramma is genoeg'.

Het programma gebruiken

Het gebruik van Security Essentials is heel eenvoudig. Het programma functioneert namelijk op de achtergrond en u hoeft zelf weinig te doen. Wel is het soms  nodig om handmatig het programma te actualiseren. Daarover leest u verderop meer.

In het systeemvak (onder in uw scherm naast het Windows-klokje) blijft het programma altijd actief. U kunt het hoofdmenu van Security Essentials op deze manieren openen:

 • Dubbelklik op het pictogram van een kasteel. Als u geen pictogrammen ziet naast de Windows-klok, klik dan eerst op het omgekeerde witte driehoekje. U ziet dan alle actieve programma-pictogrammen.
 • Of klik op Starten  > Alle programma's > Microsoft Security Essentials

Een scan uitvoeren

Wanneer u het programma hebt geopend, ziet u het hoofdmenu van Security Essentials. Dat bestaat uit vier tabbladen die u bovenaan ziet: 'Starpaginat' (standaard de eerste die u ziet), 'Bijwerken', 'Geschiedenis' en 'Instellingen'.

Op het tabblad 'Startpagina' ziet u de status van het programma en kunt u rechts kiezen voor een handmatige scan. Dat is een scan buiten het vaste scanschema om. In principe is zo'n handmatige scan niet nodig als uw systeem geregeld wordt gescand. Maar als u problemen vermoedt, kunt u voor de zekerheid een volledige scan uitvoeren. Dat doet u zo:

 • Klik op het tabblad Startpagina.
 • Klik op Snel, Volledig of Aangepast.
 • Klik op Nu scannen
Let op: Kiest u voor de optie Volledig, dan kan de scan al snel een paar uur in beslag nemen. Alles op uw computer (van documenten, tot programma's en het besturingssysteem zelf) wordt namelijk gescand.

Het systeem bijwerken

Als u de computer enige tijd niet gebruikt, is de kans groot dat Microsoft Security Essentials zichzelf niet automatisch bijwerkt. Het is dan verstandig om het programma handmatig te updaten. Of Microsoft Security Essentials moet worden bijgewerkt, is te zien aan het rode of oranje pictogram in het systeemvak. Dit pictogram is lichtgroen als het programma actueel is.

 • Klik op het tabblad Bijwerken. U ziet een overzicht met gegevens over de gebruikte antivirusbestanden. Ook is te lezen dat het systeem automatisch alle benodigde updates ophaalt.
 • Klik op de knop Bijwerken om eventuele updates meteen te installeren. 

De geschiedenis

Op het tabblad Geschiedenis vindt u een overzicht van alle gevonden virussen en bedreigingen. Als het goed is, is dit venster bij u nog leeg. Indien er wel problemen zijn geweest, kunt u hier de gevonden bedreigingen nog eens nalezen. Doe dit wel direct, want na het sluiten van het programma wordt de geschiedenis gewist en is deze niet meer beschikbaar.

De instellingen

Het tabblad 'Instellingen' is het interessantst. Hier leest u wanneer uw systeem wordt gescand.

 • Rechts kunt u aangeven op welke dag en tijdstip er moet worden gescand. Kies een tijdstip dat u handig uitkomt. Klik op Wijzigingen opslaan om het nieuwe schema in te laten gaan.
 • Links ziet u een rijtje met zaken die u kunt instellen. De bovenste optie is het schema voor het scannen. De overige opties kunt u aanklikken. Rechts verschijnen dan de beschikbare mogelijkheden. Deze instellingen hoeft u verder niet te wijzigen.
 • Als alles naar wens is ingesteld, sluit u het hoofdmenu met een klik op het rode kruisje rechtsboven. Uw computer is beveiligd en Security Essentials zal telkens de nieuwste informatie gebruiken om virussen buiten de deur te houden.

 

Pictogram Microsoft Security Essentials toevoegen aan systeemvak

Het is handig om het pictogram van Microsoft Security Essentials toe te voegen aan het Systeemvak. Het pictogram verandert namelijk van kleur zodra er iets gevonden is. U voegt het pictogram als volgt toe:

 • Klik met de rechtermuisknop op een lege plek in de Taakbalk.
 • Klik vervolgens op Eigenschappen.
 • Klik onder 'Systeemvak' op Aanpassen
 • Klik nu op het uitklapmenu achter 'Microsoft Security Client User Interface' en klik op de optie Pictogram en meldingen weergeven.

Het pictogram is nu toegevoegd aan het Systeemvak. Is het pictogram groen, dan is uw computer beveiligd. Verandert de kleur naar oranje of rood, dan heeft het programma wat gevonden en moet u actie ondernemen.

Windows Defender

Windows Defender is een gratis programma van Microsoft om spyware op te sporen en uit te schakelen. Dit programma is standaard bijgeleverd bij Windows Vista en Windows 7. Wanneer u op deze besturingssystemen Microsoft Security Essentials installeert, wordt Windows Defender opgenomen in Microsoft Security Essentials.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Niekie op vrijdag 4 juli 2014 om 14:25:
Sinds Windows 8 heet het programma Windows Defender. Dit is een combinatie van de oude Windows Defender en Microsoft Security Essentials. Het wordt gratis en bijna onzichtbaar meegeleverd met W8. Je vindt het terug bij de geïnstalleerde apps en je hebt er nog minder werk aan. Het blijft wel een matig anti virus programma volgens de tests, maar ik gebruik het al zolang het bestaat, omdat het heel weinig systeembelasting geeft.
avatar
Door J3ru3Lv2nAlteren op vrijdag 27 september 2013 om 12:01:
Bij de paragraaf 'Systeem bijwerken' staat dat handmatig moet worden gescand als de Pc/Laptop een tijd niet is gebruikt. Is dat voor uren, dagen ? Ik wil een AV-programma dat vol-automatisch werkt. D.w.z. na vakantie of enkele dagen niet gebruiken, moet er automatisch gescand worden. Hoeveel mensen vergeten die handmatige scan ? Ik zie wel eens een oranje gekleurd pictogrammmetje in het ssysteemvak en dat staat er na aanwijzen met de muis bij: "Uw systeem is beveiligd'. Dat maakt mij wantrouwig omtrent de goede werking. Hoe zit dat nu werkelijk ? J. van Alteren.
avatar
Door PuckB op dinsdag 25 september 2012 om 11:25:
Vorig jaar op de 50+ beurs kreeg ik het advies deze Securety Essentials in te stellen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Een fijn programma. Ook nu ik W7 heb. Toen was het nog XP.
Door SeniorWeb-lid op woensdag 16 mei 2012 om 17:06:
SeniorWeb-lid 16 mei 2012 Heldere uitleg. Heb de virusscanner geïnstalleerd. Zeer bedankt! Allert Noorman
Door SeniorWeb-lid op zondag 6 mei 2012 om 15:44:
Vond het een hele goede uitleg heb het mijne erbij opgestart en alles door gelopen.weet nu dat het veilig is. Moet nog veel leren. Groetjes mevr. Barendsen
avatar
Door Zij831 op zondag 6 mei 2012 om 10:26:
Bij mij is geen 'kasteeltje' te zien maar een groen vlakje met een witte vink erin.
Door see883 op zaterdag 5 mei 2012 om 15:23:
dit was hele goede uitleg, dit kan ik warderen, het kan ook heelveel ellende voorkomen en geld besparen? heel goed seniorenweb ga door met zulke onderwerpen, het zal zeker in de toekomst zijn vruchten afwerpen, daar ben ik van overtuigt, m. vr. gr.See883 lidnummer 220883
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 4 mei 2012 om 23:15:
Als over 2 jaar windows XP er niet meer is. Kun je dan bij windows 7 ook de microsoft security essentials downloaden ? Ik hoor het graag gr.mevr. wuestman
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste