Picasa: fotocollage maken

Niveau
Benodigdheden Picasa 3, digitale foto's
Besturingssysteem Windows XP, Vista, 7, 8 en 8.1
Publicatiedatum 6 januari 2012
Gewijzigd op 24 maart 2015
Auteur
Waardering
4 van 5 sterren
(45 stemmen)
Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 3, ontwikkeld door Google. In dit artikel leest u hoe u een collage maakt van uw foto's.

Nieuw bij Picasa?

Bent u nog niet zo bekend met het programma Picasa? Dan is het raadzaam om eerst het artikel Picasa: bibliotheek en viewer gebruiken te lezen.

Wat is een collage?

Een collage is een creatie van bestaande digitale foto’s die u op een bepaalde verrassende manier rangschikt. Vroeger knipten en plakten mensen hun papieren afdrukken om er iets speciaals van te maken. Tegenwoordig kan dat allemaal veel gemakkelijker. Zeker in Picasa 3 is een fotocollage binnen enkele muisklikken gemaakt. En het voordeel is: bent u niet tevreden over het resultaat? Dan maakt u gewoon weer een andere collage.

Stap 1: Eenvoudige collage (1)

Open de bibliotheek van Picasa 3. Selecteer de map waarin de foto's staan waarvan u een collage wilt maken. Als u alle foto's uit de map wilt gebruiken, klik dan links op de map om deze te selecteren. Wilt u slechts een aantal foto's uit de map gebruiken, selecteer de foto's dan één voor één door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de foto's te klikken.
Klik dan op het pictogram 'Fotocollage maken':  Picasa fotocollage  Het tabblad 'Collage' wordt geopend.

Stap 2: Eenvoudige collage (2)

Links ziet u een deelscherm met alle mogelijkheden voor collages.

Is de collage niet helemaal naar uw zin? Klik onder de collage op de knop Collage schudden  voor een andere compositie:

Nu wel naar uw zin? Klik in het linkervenster dan op de knop Collage maken. Picasa maakt nu een jpg-afbeelding van de collage. Dit kan even duren. In de tussentijd verschijnen er diverse vensters rechtsonder in beeld. Deze verdwijnen weer. Als de afbeelding klaar is, verschijnt die in het bewerkingsvenster en kunt u de collage naar eigen inzicht verder bewerken.
U keert terug naar de bibliotheek door te klikken op de knop Sluiten,  die u linksboven in beeld vindt. In de lijst met mappen staat nu een nieuwe map, 'Google Projects', met daarin 'Collages'.

Stap 3: Andere collages

Naast de standaardcollage kunt u de afbeeldingen ook op heel andere manieren rangschikken.

Open de bibliotheek van Picasa 3 en selecteer de gewenste foto's zoals in stap 1 is beschreven.

Klik dan op het pictogram  Picasa fotocollage

U ziet weer een standaardcollage. Echter, links is er het deelvenster waarin u voor andere instellingen kunt kiezen. In het bovenste vakje ziet u dat de optie Stapel afbeeldingen wordt getoond. Klikt u op het driehoekje daar rechts naast, dan opent er een uitklapmenu met daarin andere mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een raster, een contactvel of multiweergave. U ziet de mogelijkheden met een klein voorbeeld.

U kunt alle opties om de beurt aanklikken en kijken welk effect het heeft. U ziet de wijzigingen direct ingaan.

Elke optie die u aanklikt, heeft invloed op de verdere mogelijkheden die worden getoond in het linkervenster. De opties die mogelijk zijn, worden vetgedrukt, en de opties die niet mogelijk zijn worden lichtgrijs.

Stap 4: Stapel afbeeldingen

Als u Stapel afbeeldingen hebt gekozen, dan zijn er diverse verdere mogelijkheden. U kunt een randje voor de collage uitkiezen. Als u de muis stilhoudt boven de opties, ziet u een wolkje met wat uitleg erover. Als u iets aanklikt wat u niet bevalt, kunt u het ongedaan maken door op het linker pictogram, 'Alleen de afbeelding, zonder rand', te klikken. U kunt een kleurtje uitkiezen voor de achtergrond, aangeven hoe groot uw collage moet worden en kiezen voor een staande of liggende weergave (de twee knoppen onder het vakje bij Foto-indeling). Ook kunt u schaduw gebruiken of titels weergeven.

Stap 5: Mozaïek

Als u de optie Mozaïek aanklikt, dan veranderen de opties. U kunt nu kiezen welke rasterspatiëring u wilt gebruiken. Daarmee wordt bedoeld of er ruimte moet zitten tussen de foto’s of liever niet. Verder kunt u een andere pagina-indeling kiezen en wederom daaronder aangeven of u een staande of liggende collage wilt.

Stap 6: Framemozaïek

De optie Framemozaïek biedt bijna dezelfde mogelijkheden, alleen is er rechtsonder een extra knop Instellen als centrum van frame. Daarmee kunt u foto’s in de collage van plaats laten wisselen.

Stap 7: Raster

Ook bij het Raster kunt u de onderlinge tussenruimte (rasterspatiëring) kiezen, de pagina-indeling veranderen of kiezen voor een staande danwel liggende collage.

Stap 8: Contactvel

Ook hier zijn veel van de eerder genoemde opties aanwezig, naast het weergeven van titels.

Stap 9: Multiweergave

Bij deze optie worden alle foto’s over elkaar heen gelegd, wat een vreemd resultaat kan opleveren. U kunt hier vrij weinig aan wijzigen, alleen de pagina-indeling en de optie staand/liggend.

Samenvatting

Elke keer dat u een collage wilt maken is de werkwijze hetzelfde: kies de foto’s, klik op het pictogram Picasa fotocollage, kies links een van de verschillende stijlen en pas daarna de verdere opties aan tot u tevreden bent. Klik dan onder de foto’s op de knop Collage maken en na enige tijd is de nieuwe jpg-afbeelding te vinden in het mapje Projecten in de bibliotheek van Picasa 3.

Online Cursus

Leden van SeniorWeb kunnen ook de Online Cursus Starten met Picasa volgen.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op maandag 20 oktober 2014 om 13:48:
ik wil graag op een contactvel met pasfot,s de naam onder de pasfoto zetten.
Door PeterPam op donderdag 29 maart 2012 om 10:11:
Geachte Heer/Mevrouw, Ik heb problemen met het verwijderen van gemaakte collages. Hoe los ik dat op? Dank en vr. gr. Peter van Eijck peter.van.eijck@hetnet.nl
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 6 mei 2011 om 10:47:
De rode ogen kwam ik helaas niet uit, verder blij met handleiding!!!jakelder@home.nl
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste