U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Belastingaangifte via internet

Niveau
Besturingssysteem Windows XP, Vista, 7 en 8/8.1
Publicatiedatum 1 maart 2013
Gewijzigd op 18 november 2014
Auteur
Waardering
3,8 van 5 sterren
(125 stemmen)
U kunt sinds 1 maart weer via internet aangifte voor de belasting doen. Uw aangifte is dan voor een deel al ingevuld door de Belastingdienst. U moet de vooringevulde gegevens controleren en de rest zelf aanvullen.

Inleiding

De meeste mensen moeten belastingaangifte doen, bijvoorbeeld mensen met een koophuis of mensen met bijzondere zorgkosten. Ook als u verwacht belasting terug te krijgen, is het verstandig aangifte te doen. Redenen voor belastingteruggave zijn onder andere hoge ziektekosten of aftrek van hypotheekrente. Het Aangifteprogramma van de Belastingdienst helpt u bij de belastingaangifte en berekent of u iets terugkrijgt. Daarna verstuurt u de gegevens met uw DigiD en bent u klaar voor dit jaar.

U kunt voor de belastingaangifte gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte. Dit is een service waarbij de Belastingdienst zo veel mogelijk gegevens invult in uw digitale aangifte. De gegevens, zoals uw loon en de WOZ-waarde van uw huis, gaan over 2013. Deze gegevens krijgen ze van andere instanties, zoals uw werkgever, uitkeringsinstantie of gemeente. U kunt de gegevens downloaden binnen het Aangifteprogramma.

Video's

Op de site van de Belastingdienst kunt u twee video's bekijken over online aangifte doen. U vindt ze op de aangifte-pagina.
Video aangifte doen

Wanneer uitbesteden?

Mensen met alleen loon of pensioen, een beetje spaargeld en eventueel enkele aftrekposten, zoals ziektekosten of giften, kunnen hun aangifte meestal wel zelf doen. Hebt u een koophuis, extra inkomsten of een specifieke zorgsituatie, dan wordt het al snel ingewikkelder. Deze situaties vragen meer fiscale kennis om de vragen correct en fiscaal zo gunstig mogelijk in te vullen.

Wilt u de zekerheid dat u geen fouten maakt, dan is hulp nabij. Bijvoorbeeld via een vakbond of ouderenbond waarvan u lid bent. Ook patiëntenverenigingen en gehandicaptenorganisaties verlenen soms hulp. Verder kunt u in studentensteden soms bij een Belastingwinkel terecht. Ten slotte verleent ook de Belastingdienst zelf hulp bij aangifte. Op de pagina 'Ik wil hulp' van de Belastingdienst leest u daar meer over.

Doe het zelf

Verzamel voor u begint alle benodigde paperassen, zoals het jaaroverzicht van uw werkgever, de Sociale Verzekeringsbank en/of pensioenfonds, saldi van bankrekeningen, gegevens over de WOZ-waarde van uw eigen huis en de hypotheek en eventuele ziektekosten. Onmisbaar zijn ook uw DigiD-inloggegevens en eventueel die van uw partner, als u samen aangifte doet. Hebt u die nog niet, vraag ze dan eerst aan via DigiD
 

Tip: samen aangifte doen
Samen met uw partner aangifte doen is beslist aan te raden. U kunt dan aftrekposten zoals hypotheekrente en ziektekosten zo gunstig mogelijk verdelen. U kunt ze toebedelen aan degene die in het hoogste belastingtarief valt. Het aangifteprogramma helpt u de gunstigste verdeling te vinden.  

 

Downloaden

Het aangifteprogramma van de Belastingdienst is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. U kunt het vanaf de website van de Belastingdienst downloaden.

Aan de slag!

Na het downloaden en installeren, staat het aangifteprogramma op uw computer. Zodra het programma start, opent er een website. Daarin kunt u aangeven of u de vooraf ingevulde gegevens wilt downloaden. U moet kiezen of u dit wilt, en zo ja: voor wie. Alleen uzelf, uzelf en uw partner, voor een ander of een ander en zijn partner. Die laatste opties zijn bedoeld voor als u voor een kennis of ander persoon de aangifte verzorgt.

Vink uw keuze aan. U moet inloggen met uw DigiD. U geeft aan de gegevens te downloaden. Ze worden meteen geopend in het aangifteprogramma. Daar moet u ze dan controleren. Klik als alles gecontroleerd is, rechtsonder op Ga verder om door te gaan met de rest van uw aangifte.

Aangifte doen

Invullen

In het aangifteprogramma staan links in het donkerpaarse vak alle onderdelen die u moet doorlopen. In het lichtpaarse vak rechts staan de vragen en invulvakjes. U hoeft niet alle vragen te beantwoorden; alleen de onderdelen die op u van toepassing zijn. 

Klaar met de antwoorden? Klik dan rechtsonder op Akkoord om naar de volgende vraag te gaan. Als u een onderwerp ingevuld hebt, verschijnt in het vak links een geel vinkje voor het betreffende onderwerp. Door te klikken op het onderwerp kunt u de antwoorden nog eens bekijken of corrigeren.

Op deze manier doorloopt u de hele aangifte, tot en met de verzending. Wilt u tussentijds stoppen, dan klikt u onderaan op Stoppen. Het programma onthoudt uw antwoorden, zodat u de volgende keer meteen weer verder kunt gaan.

De boxen

Toelichting bij vraag

Weet u niet zeker of en hoe u een vraag moet invullen, klik dan op het vraagteken dat ervoor staat. Dan verschijnt een ‘geeltje’ met een korte toelichting op de vraag.

Klik op Meer informatie voor een uitgebreide toelichting in de Help-functie van het programma. Deze Help-functie is ook altijd te benaderen door onder aan het invulscherm te klikken op Help. Ook kunt u altijd op de toets F1 drukken voor hulp.

Opmerking: u hoeft niet bang te zijn dat u heffingskortingen vergeet, want die berekent het programma automatisch aan de hand van vragen die u beantwoordt met ja of nee.

Hulp op internet

Hebt u meer hulp nodig bij het invullen van uw aangifte? Op de volgende pagina's vindt u meer informatie:Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door Meester op dinsdag 18 februari 2014 om 18:03:
Mijn Ipad draait op Safari voor internet. Het IB formulier 2014 donloaden lukt niet. Is dit anders op te lossen voor op mijn Ipad. Mevr. Verver van Venrooij
Door Deschamps op donderdag 7 maart 2013 om 13:55:
Tip: Samen aangifte doen Dit is niet altijd aan te raden. Je kunt het beter op 2 manieren uitproberen. Eerst samen aangifte doen en dan bekijken bij "verdelen" hoe dat uitpakt en vervolgens doet de meest verdienende partner alleen aangifte, waarbij wel enkele vragen over de minst verdienende partner beantwoord moeten worden. Bij "verdelen" dan weer bekijken of dit wel of niet voordeliger is. Vooral als de partner niet al te veel inkomen heeft is het laatste vaak gunstiger ! Mvrgr. JvdV
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste