Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 september 2021

Bridgen via internet

Veel mensen vinden het leuk om spelletjes te spelen via internet. Ze spelen een spel online, of ze downloaden de bestanden en installeren het spel op hun computer. Maar wist u dat het ook mogelijk is om via internet met andere mensen te kaarten, bijvoorbeeld te bridgen? In dit artikel noemen we allerlei bridge-gerelateerde websites en enkele bekende (Nederlandse) kaartsites. Er zijn er wereldwijd uiteraard veel meer, maar zo krijgt u een indruk van de mogelijkheden.

Bridge is een kaartspel dat vaak wordt beschouwd als een vorm van denksport. De factor geluk speelt niet zo'n grote rol, zeker niet bij wedstrijdbridge. Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen. Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten en door vier personen. Iedere speler krijgt de naam van een windrichting: Noord, Oost, Zuid of West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een partnerschap en ze spelen tegen Oost en West, die ook samen spelen en een partnerschap zijn. Na het bieden wordt gespeeld, waarbij ieder paar zo veel mogelijk slagen probeert te maken.

In het echt of online

Er zijn twee manieren om te bridgen: met echte mensen of via internet. Daarbij kunt u een van de sites gebruiken die in dit artikel worden genoemd. Doorgaans is het de bedoeling dat u zich inschrijft bij de site, en een account aanmaakt met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens kunt u software downloaden naar uw computer, en inloggen om een spelletje te spelen.

De bond
De website Bridge.nl is de thuisbasis van de Nederlandse BridgeBond. U vindt er allerlei informatie over wedstrijden en alles wat er in Nederland speelt rondom bridge.

Op de website van NRC Handelsblad vindt u een uitgebreid profiel van de sport. Allerlei aspecten worden er belicht, van de spelregels tot aan zaken als valsspelen. Het is dan wel de oude website van NRC, maar de regels zijn uiteraard onveranderd.
Bridgeclub Leeuwarden heeft een uitgebreide website met interessante artikelen voor spelers. Ook op Combuijs.nl staan zeer lezenswaardige artikelen en speltips. Boon-a-part organiseert evenementen door heel het land. Tot slot staan op de Startpagina Bridge zeer veel links naar spelgerelateerde websites, van clubs tot aan winkels.

StepBridge is een bridgeclub via internet, die onderdeel is van de Nederlandse BridgeBond. Het is een volledig Nederlandse site waarop u kunt meedoen aan een spelletje bridge, maar ook kunt toekijken bij andere partijen, bijvoorbeeld van bekenden.
De site van StepBridge werkt op basis van lidmaatschap. U kunt 14 dagen lang gratis alle mogelijkheden uitproberen met een maximum van 150 spellen. Daarna kunt u beslissen of u lid wilt worden. Dat kost 61 euro per jaar voor niet-leden van de BridgeBond en 48 euro voor mensen die wel lid zijn.
Op de website van StepBridge vindt u de mogelijkheid om u aan te melden. Ook vindt u er spelregels en een onderdeel met Veelgestelde vragen.

Website: StepBridge

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.