Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 september 2021

Puzzelen op internet

Veel mensen houden van puzzelen. Urenlang nadenken over dat ene woord in een cryptogram of een mooie legpuzzel maken. Puzzelen kan op op internet.

Aan kruiswoordraadsels geen gebrek op internet. Op Puzzelstad vindt u deze soort puzzels, zelfs tientallen verschillende.

Wie van flink nadenken en vrij associeren houdt aan de hand van omschrijvingen, kan zijn ei kwijt in cryptogrammen. Ze zijn er op elk niveau zodat ook beginners ermee aan de slag kunnen. De grootste Nederlandstalige website op dit gebied is Jaspers Cryptogrammen Site. Daar staan de puzzels uit dag- en weekbladen en kunt u hulp vragen aan andere internetters.

In een paar jaar tijd zijn Sudoku's zeer populaire puzzels geworden. Sudokunet.nl is een van de plaatsen waar u deze puzzel online terugvindt. Het aanbod op Sudokuweb is zeer uitgebreid. Hier staan genoeg puzzels om uzelf uren mee te kunnen vermaken. Er zijn normale puzzels te vinden maar ook diverse varianten zoals de Supersudoku. Uiteraard staat er voldoende uitleg bij zodat u weet wat u te doen staat. Ook op Pzzl.com staan meerdere puzzels.

Wie van panoramafoto's houdt van verschillende landen moet eens een kijkje nemen op de site van Lies Smit. U vindt er honderden digitale legpuzzels van plaatjes uit heel de wereld. Standaard staan de puzzels ingesteld op 100 stukjes, maar via het menu op de site kunt u dat aanpassen.

Wie geen probleem heeft met de Engelse taal kan eens een kijkje nemen op Jigzone.com. Op deze uitgebreide site kunt u puzzels leggen, maar ook zelf puzzels maken van uw foto's en deze met anderen delen.

Wie geregeld puzzelt, zal het zo nu en dan handig vinden om eens wat op te zoeken in een puzzelwoordenboek. Ook die zijn op internet genoeg te vinden. Woordenboek.nu is een professioneel opgezette site waar u woorden, anagrammen, synoniemen en dergelijke kunt vinden. Ook kunt u woorden met ontbrekende letters invullen waarna de site het goede puzzelwoord aan zal vullen. Ook Mijnwoordenboek.nl biedt zoiets aan, alleen dan een stuk minder uitgebreid.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.