Schermafbeeldingen maken

Niveau
Besturingssysteem Windows XP, Vista, 7 en 8.1
Publicatiedatum 7 mei 2010
Gewijzigd op 24 maart 2015
Auteur
Waardering
4,2 van 5 sterren
(108 stemmen)
Een schermafbeelding of schermafdruk is als het ware een foto van datgene wat er op dat moment te zien is op uw beeldscherm. Dit wordt ook wel een screenshot genoemd. Deze afbeelding kunt u vervolgens afdrukken, bewaren als bestand of (bijvoorbeeld in het geval van een foutmelding) doorsturen naar een helpdesk of kundige kennis.

Een schermafbeelding maken is vooral handig bij: 

  • Een foutmelding. Als u een ‘foto’ maakt van de foutmelding op uw scherm, kunt u de melding bewaren of doorsturen. Dit is handig bij het oplossen van het computerprobleem.   
  • Snel een plaatje en/of tekst van internet kopiëren. Bijvoorbeeld om aan iemand anders te sturen, of om te bewerken in een beeldprogramma.

Print Screen-knop

Elk toetsenbord heeft een Print Screen-knop. Deze kunt u herkennen aan de tekst Print Screen óf PrtScn met daaronder SysRq. De naam impliceert al dat u hiermee een schermafbeelding kunt maken. Er zijn tientallen programma’s om zo’n schermafbeelding op te slaan op uw computer, waarvan de meeste Engelstalig zijn. In de praktijk kunt u alle programma’s links laten liggen, Windows heeft de benodigdheden aan boord om een perfecte schermafbeelding te maken. 

Stap 1: foto maken met Print Screen

Zodra u iets op het scherm ziet waarvan u een foto wilt maken, drukt u op de Print Screen-knop. Het lijkt alsof er niets gebeurt, maar in de achtergrond heeft Windows het volledige beeld opgeslagen op het tijdelijke prikbord. Dit prikbord (het Klembord) wordt ook gebruikt als u bijvoorbeeld in Word een tekst kopieert of knipt en plakt. Eventueel kunt u tijdens het indrukken van Print Screen ook op Alt-toets drukken. Dan wordt alleen het voorste venster ‘gefotografeerd’. 

Stap 2: afbeelding plakken in Paint

We gaan de schermafbeelding opslaan met behulp van Paint, het standaard tekenprogramma dat aanwezig is in elke Windows-versie. De mogelijkheden van Paint zijn beperkt, maar ruim voldoende om een goede schermafbeelding te bewaren of printen. Start Paint via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > Paint. Gebruikt u Windows 8.1, klik dan op het Startscherm op de tegel Paint.
 
Het plakken van de schermafbeelding in Paint gebeurt op dezelfde manier als het plakken van tekst in Word. Klik in Windows XP en Vista op het menu Bewerken en kies Plakken. Bij Windows 7 en 8.1 kunt u gelijk in het lint op Plakken klikken. De schermafbeelding verschijnt nu in beeld.

Stap 3: schermafbeelding opslaan

Open (indien u Windows XP of Vista hebt) het menu 'Bestand' door hierop te klikken en kies vervolgens Opslaan. Klik (indien u Windows 7 of 8.1 hebt) op de knop links naast het tabblad 'Start' en vervolgens op Opslaan. Paint gebruikt standaard de locatie 'Mijn Afbeeldingen' (Windows XP) of 'Afbeeldingen' (Windows Vista, 7 en 8.1) om bestanden op te slaan. Deze locatie kunt u aanpassen.

Geef achter Bestandsnaam een naam op die u associeert met de schermafbeelding, bijvoorbeeld 'screenshot-virusmelding-sep-2009'. Klik achter 'Opslaan als type' op het naar beneden wijzende pijltje. Er wordt een keuzemenu geopend. Klik in dit menu de optie JPEG aan. Bevestig met de knop Ok om de schermafbeelding op te slaan. 

Tip Windows 8.1
U kunt de stappen 1 t/m 3 in Windows 8.1 ook verkorten met de volgende handeling:

  • Houd de Windows-toets ingedrukt en druk daarbij op de Print Screen-toets.
  • Het scherm knippert en de afbeelding wordt automatisch opgeslagen in de map 'Schermopnamen' in de map 'Afbeeldingen'.

Stap 4: schermafbeelding afdrukken

Het afdrukken van de schermafbeelding is eenvoudig met Paint. Zorg er eerst voor dat de afbeelding op één pagina wordt afgedrukt, anders is de kans groot dat deze over meerdere A4-tjes wordt verspreid. Open hiervoor in Windows XP of Vista het menu Bestand > Pagina-instelling. Bij Windows 7 of 8.1 klikt u op de knop links naast het tabblad 'Start', vervolgens wijst u met de muis 'Afdrukken'aan en klik op Pagina-instelling. Hier ziet u (in alle Windows-versies) het onderdeel 'Schaal aanpassen'. Kies achter 'Spreiden' voor 1 bij 1 pagina's. Eventueel kunt u de positionering aanpassen door bij 'Afdrukstand'te kiezen voor Liggend. De standaard afdrukstand is Staand. Bevestig met de knop Ok. U keert terug naar Paint. Druk de schermafbeelding af via het menu Bestand > Afdrukken(Windows XP en Vista) of via de knop naast het tabblad 'Start' enAfdrukken (Windows 7 en 8.1).

Stap 5: schermafbeelding versturen via e-mail

Nu de schermafbeelding is opgeslagen als bestand, kunt u ermee doen wat u wilt. U kunt de schermafbeelding opnieuw bekijken. Ga naar uw Bureaublad en klik op het bestand screenshot-virusmelding-sep-2009. Op sommige computers is het achtervoegsel van de schermafbeelding te zien en heet het bestand 'screenshot-virusmelding-sep-2009.jpg'. Ook kunt u de schermafbeelding doorsturen naar een helpdesk of bevriende computerexpert; een plaatje zegt meer dan duizend woorden! Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Kopiëren naar > E-mailontvanger. Er wordt een leeg mailbericht geopend met hieraan de schermafbeelding als bijlage.
Werkt u met een ander mailprogramma dan Outlook (Express) of Windows Mail, open dan uw mailprogramma en voeg de schermafbeelding toe als een bijlage, op de manier waarop u dat gewend bent.  

Stap 6: direct plakken in Outlook

Als u Outlook gebruikt als mailprogramma, is de kans groot dat u de afbeelding ook direct in een e-mailbericht kunt plakken. Druk op de knop Print Screen om de schermfoto te maken (stap 1). Open Outlook en maak een nieuw bericht aan. Klik vervolgens in het menu Bewerken op Plakken of (afhankelijk van uw Outlook-versie) op Bericht > Plakken. Uw schermafbeelding verschijnt direct in het mailbericht en kunt u zonder tussenkomst van Paint versturen. Deze truc werkt niet in Windows Mail (Windows Vista) en Outlook Express (Windows XP). 

Een andere manier om schermafbeeldingen te maken is met het Knipprogramma van Windows, beschikbaar in Windows Vista, 7 en 8.1.  

Tip: PCHulp

Wanneer u een vraag stelt aan PCHulp via Internet kunt u de schermafbeelding ook uploaden. Hierdoor kan het probleem meestal makkelijker opgelost worden. U kunt de afbeelding aan het formulier van PCHulp via Internet toevoegen. Klik hiervoor achter Uw bijlage op Bladeren. Zoek dan uw afbeelding op, klik op de afbeelding en klik daarna op Openen.

 

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op maandag 22 juni 2015 om 18:04:
ik heb een nieuwe telefoon en dat is een Huawei maar hoe kan ik de foto s op mijnpc krijgen .
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 17 april 2015 om 10:55:
Het maken van een schermafbeelding heeft geen zin omdat de laptop geen e-ailberichten verzendt. Bovendien verschijnt er geen foutmelding. Het bericht wordt gewoon niet verzonden zonder verdere toelichting.
Door Jokeren op zaterdag 8 november 2014 om 09:42:
Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
Door Jokeren op zaterdag 8 november 2014 om 09:42:
Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
Door Jokeren op zaterdag 8 november 2014 om 09:42:
Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
Door xm6h7n2e op woensdag 27 augustus 2014 om 15:52:
Ik heb Google Maps er helemaal uitgehaald, en inderdaad heb ik het er op nieuw ingezet. Dat is dus gelukt Maar nog steeds krijg ik wanneer ik door link de site van Google of ik mijn account aan wil maken. Moet ik dat nou doen of niet? w.vendrik@casema.nl
Door xm6h7n2e op woensdag 27 augustus 2014 om 15:52:
Ik heb Google Maps er helemaal uitgehaald, en inderdaad heb ik het er op nieuw ingezet. Dat is dus gelukt Maar nog steeds krijg ik wanneer ik door link de site van Google of ik mijn account aan wil maken. Moet ik dat nou doen of niet? w.vendrik@casema.nl
Door SeniorWeb-lid op zondag 22 juni 2014 om 22:12:
ik ga het uitproberen. Alvast hartelijk bedankt
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 17 juni 2014 om 15:30:
Geachte heer Manintveld, De dingen die ik moet doen om u de juiste gegevens te geven lukken niet, misschien dat ik niet tot de verdere gevorderden behoor. Derhalve zie ik van verdere informatie af en zal mij wenden aan het adres waar ik deze laptop heb gekocht. Dank voor de door u genomen moeite. Met een vriendelijke groet, H.Hovestad.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 6 juni 2014 om 11:10:
Ik ga het uitproberen, maar er zijn 2 afbeeldingen, 1 rechtsonder en later in het midden, tekstveeld met 3 mogelijkheden. Ik ga oefenen. Maar dat duurt wel even, wellicht wordt het na Pinksteren, maar ikkan wel heel veel doen e-mailen sites openen enz.
avatar
Door Colenbrander op maandag 17 maart 2014 om 16:36:
Bij Windows 8 is het voldoende om op de windows toets te drukken (vasthouden) en kort op de printscreen toets. Het scherm flikkert even; de schermafbeeldin wordt direct opgeslagen bij afbeeldingen in de map schermopnamen.
avatar
Door Colenbrander op maandag 17 maart 2014 om 16:31:
Bij de surface (RT) moet u op de windows toets drukken (vasthouden) EN op volume omlaag.
avatar
Door ernstdevries op vrijdag 7 maart 2014 om 20:09:
Ik word naar dit artikel verwezen in het kader van de test van de computer kiezer van Seniorweb. Mijn Windows RT Surface tablet heeft wel een toetsenbord, maar niet de toets Printscreen.
Door Berend op zondag 26 januari 2014 om 13:33:
Heel nuttig voor onervaren mensen. Vr gr berend kemkers
Door SeniorWeb-lid op maandag 23 december 2013 om 18:10:
Hallo Dit is me te ingewikkeld om te doen en ik besluit maar iemand van mijn kennissen mij te helpen. Bedankt voor de moeite Toos Duineveld
Door coenenbobmarlou op dinsdag 8 oktober 2013 om 16:43:
vrijdag 8 oktober 2013, artikel pover "print screen" heeft mij goed vooruit gehopen,mijn dank daarvoor!
Door SeniorWeb-lid op donderdag 25 juli 2013 om 13:04:
Ik wilde 5 sterren waarderen , maar na een klik lukte mij dat niet meer. Sorry Op mijn vraag over de datering van datum en tijd ( op mijn beeldscherm ) kreeg ik als antwoord; Vermoedelijk een lege batterij van het moederbord. Dit snap ik niet, ik weet niet wat ik hierbij moet voorstellen ,helaas kunt u me dit nog duidelijk maken ? Met vriendelike groet, Antoon Thiellier
avatar
Door zwa629 op donderdag 30 mei 2013 om 15:11:
Hans, bedankt. Het is mij nu duidelijk. Marcel.
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 19 maart 2013 om 14:59:
Ik kan niet zonder Seniorenweb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Door SeniorWeb-lid op donderdag 14 april 2011 om 09:56:
Begint te dagen, de verwijzing naar verschillende programma,s/besturingssystemen doet me de draad van het verhaal verliezen. Maar het zal toch moeten blijven beklijven.
Door SeniorWeb-lid op maandag 11 april 2011 om 12:32:
Meer mogelijkheden dan ik wenste.
Door Alberto op zaterdag 26 februari 2011 om 12:53:
Zelfs voor een leek duidelijk.Alberto
Door SeniorWeb-lid op woensdag 23 februari 2011 om 11:50:
ik is mij nu allemaal duidelijk dank zij Seniorwb- antwoord want ik ben nog steeds digibeet groet J Zwanepoel
Door SeniorWeb-lid op donderdag 10 februari 2011 om 14:44:
hartelijk dank deze uitleg is voor mij uitstekend.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 10 februari 2011 om 14:43:
hartelijk dank deze uitleg is voor mij uitstekend.
Door vehe op zondag 13 juni 2010 om 15:59:
In Windows 7 kan met Knipprogramma op een veel eenvoudiger manier een afbeelding of iets anders van bijv. Internet gehaald worden, zonder tussenkomnst van Paint. Programma Start, klik op Knipprogramma, selecteer bijv. foto en meteen staat deze foto in een kader en kan meteen opgeslagen worden als jpeg of in een andere extensie. Ik heb bovenstaande ook al doorgegeven n.a.v. artikel in Enter, maar in de volgende Enter is deze aanvulling niet geplaatst. Heeft het eigenlijk enige zin om te reageren? J. Verreck-Heere
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 4 juni 2010 om 13:11:
eindelijk gekregen wat ik zocht. ga direct aan de slag en kijk wel waar ik uitkom.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 4 juni 2010 om 13:10:
eindelijk gekregen wat ik zocht. ga direct aan de slag en kijk wel waar ik uitkom.
avatar
Door dompie op dinsdag 1 juni 2010 om 16:29:
erg duidelijk en voor mij prima te hanteren
avatar
Door hermanus op dinsdag 1 juni 2010 om 09:43:
prachtig programma als je het eenmaal door heb, ik vind dat je nog wel veel handelingen moed doen. maar dat ligt natuurlijk aan mijn? daarom geeft ik nu nog 3 sterren. vr, gr.herman.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste