Menu Zoek

Wat is Excel?

wat is excel banner

Microsoft Excel is een rekenprogramma. U kunt er berekeningen mee uitvoeren voor allerlei verschillende doelen.

Excel is een van de programma's uit het Office-pakket van Microsoft. Het programma wordt zowel door bedrijven als door particulieren gebruikt.

U kunt er van alles mee, zoals het bijhouden van administratie en meterstanden, maar ook creatievere doelen als bijvoorbeeld gewichtsverlies of hardloopschema's. Daarbij kunt u tekst en getallen combineren, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen. U kunt zelf bepalen welke berekeningen met de getallen moeten worden uitgevoerd. Zo kunt u bij uw administratie het gemiddelde van uw uitgaven berekenen, of juist optellen en aftrekken wat u waaraan hebt uitgegeven. Ook kunt u in Excel mooie grafieken en diagrammen laten maken.

Excel is met name bedoeld om mee te rekenen. Maar omdat u gegevens heel overzichtelijk kunt onderbrengen in Excel, leent het zich bijvoorbeeld ook voor een overzicht van contactpersonen met adresgegevens.

Excel werkt aan de hand van cellen, die in een groot werkblad staan. Elke cel heeft een naam, die bestaat uit een letter en een cijfer. De rijen hebben allemaal een ander cijfer, en de kolommen hebben allemaal een letter. Cel A1 is de eerste cel linksboven, daarnaast vindt u B1 en ga zo maar door. In een standaardwerkblad staan duizenden kolommen en rijen, dus u hebt alle ruimte om uw gegevens op te nemen. Elk 'vel' met cellen heet een 'blad', en alle bladen bij elkaar worden een werkmap genoemd. U kunt de bladen verschillende namen geven om ze van elkaar te onderscheiden. Ook kunt u bladen toevoegen als u er niet genoeg hebt.
In elke cel kunt u gegevens typen, woorden of getallen. De getallen kunt u gebruiken in berekeningen. De berekeningen doet Excel aan de hand van formules. Die zijn heel gemakkelijk te gebruiken, en u kunt zelf aangeven welke getallen bij de berekening worden gebruikt. Om het geheel wat op te fleuren kunt u cellen samenvoegen, ze een kleurtje geven en ze voorzien van randen, zodat een tabel bijvoorbeeld meer als een losstaand geheel eruit gaat zien, in plaats van een reeks getallen en woorden.
Als u Excel wilt gebruiken, dan hebt u het programma nodig. Het maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. De nieuwste versie is Office 2021. Daarin zitten ook andere programma's, zoals Word voor tekstverwerking en PowerPoint om dia-presentaties te kunnen maken. Het pakket is te koop via computerwinkels en winkels op internet. Goedkoop is het Office-pakket niet. Voor wie al die andere programma's niet nodig heeft, is Excel ook los te koop.

Wie de aanschaf van Excel een te grote investering vindt, kan natuurlijk goedkoper tot gratis uit zijn. U kiest dan niet voor Excel, maar voor een alternatief programma. Veel mensen kiezen voor een pakket als Open Office. Dat is een gratis pakket met programma's die lijken op die van Microsoft Office. De functionaliteiten zijn ongeveer hetzelfde, alleen ziet het programma er anders uit. Dat pakket kunt u downloaden via http://www.openoffice.org/nl/

Daarnaast is ook Excel Online een goed alternatief voor Office Excel. Om gebruik te maken van Excel Online hebt u wel een Microsoft-account nodig.

In dit artikel gaan we alleen in op Excel. Bij veel nieuwe computers wordt een gratis probeerversie mee geleverd.

Excel is geen programma dat zichzelf wijst. Daarom verwijzen wij u door naar het artikel 'Excel: de basis'. Voor leden is er ook de cursus 'Starten met Excel'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.