Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Wat is een computer?

In dit artikel leggen we uit wat een computer is, hoe het apparaat globaal is opgebouwd en welke soorten er zijn.

Een computer is een apparaat waarmee u allerlei activiteiten kunt uitvoeren, van het bijhouden van uw administratie, het typen van brieven, het spelen van spelletjes, e-mailen met andere mensen, internetten, fotobewerken en nog veel meer. Het is een veelzijdig apparaat, dat zelfs in zijn eenvoudigste uitvoering over talloze mogelijkheden beschikt.

Feitelijk is een computer de naam voor de 'kast' waarin onderdelen als de harde schijf en de processor zitten. In het dagelijkse spraakgebruik bedoelt men met de computer het geheel van de kast, een beeldscherm, een toetsenbord, een muis en randapparatuur zoals een printer.

Een computersysteem bestaat uit allerlei technische onderdelen die in een kast worden samengebouwd. Als gebruiker hebt u doorgaans alleen te maken met de buitenkant van het systeem, waar zaken als de cd- en dvd-speler zitten en USB-poorten.

Een computer is er ook in de vorm van een laptop. Hierbij is er geen afzonderlijke kast. De computer is een geheel met het toetsenbord en beeldscherm. De laptop is inklapbaar en handig voor gebruik onderweg.

De onderdelen die er altijd in zitten zijn de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, videokaart en geluidskaart, een interne modem en allerlei aansluitingen voor bijvoorbeeld USB-sticks en andere opslagapparaten. U hoeft niets van de werking van deze onderdelen te weten om met een computer te kunnen werken.

Vroeger konden alleen programmeurs met computers werken. Maar sinds de komst van besturingssystemen zoals Windows, is computeren voor iedereen toegankelijk geworden. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u de programma's op de computer kunt starten en dat u allerlei handelingen kunt uitvoeren.

Op de computer kunt u programma’s gebruiken. Dat zijn toepassingen met een bepaald doel. Het pakket Office van Microsoft bestaat uit onder meer Word voor tekstverwerking en Excel voor berekeningen en formules.

Er bestaan programma’s die u moet kopen, zoals Office en bijvoorbeeld het bekende Photoshop. Daarnaast zijn er gratis programma’s in alle soorten en maten. Een gratis concurrent van Office is bijvoorbeeld Open Office.

Het staat u vrij zoveel programma’s op uw computer te installeren als u wilt, natuurlijk met de beperking dat een computergeheugen niet eindeloos groot is. Veel programma’s kunt u tegenwoordig via internet verkrijgen. Dat heet ‘downloaden’, een proces waarmee u de installatiebestanden van het programma kopieert van internet naar uw eigen computer. Vervolgens laat u dat programma alle benodigde bestanden installeren, en kunt u het betreffende programma gebruiken.

Natuurlijk kunt u ook programma’s verwijderen van de computer. Daar zijn speciale hulpprogramma’s voor.

De populairste toepassingen van de computer zijn e-mailen, internetten, fotobewerken, een spelletje spelen en videobewerken.

In het artikel 'Aankoophulp computer' leest u welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoeveel dit kost. Hebt u hulp nodig bij het maken van uw keuze, dan kunt u ook onze Computerkiezer raadplegen.
Computers zijn in computerwinkels, elektronicazaken en natuurlijk via internet te koop. Beginners kunnen het best een lokale specialist bezoeken, die hen kan adviseren en ook kan helpen als er toch problemen optreden.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.