Wat is een computer?

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 28 mei 2010
Gewijzigd op 23 juni 2015
Auteur
Waardering
4 van 5 sterren
(265 stemmen)

In dit artikel leggen we uit wat een computer is, hoe het apparaat globaal is opgebouwd en welke soorten er zijn.

Wat is een computer?

Een computer is een apparaat waarmee u allerlei activiteiten kunt uitvoeren, van het bijhouden van uw administratie, het typen van brieven, het spelen van spelletjes, e-mailen met andere mensen, internetten, fotobewerken en nog veel meer. Het is een veelzijdig apparaat, dat zelfs in zijn eenvoudigste uitvoering over talloze mogelijkheden beschikt.

Feitelijk is een computer de naam voor de 'kast' waarin onderdelen als de harde schijf en de processor zitten. In het dagelijkse spraakgebruik bedoelt men met de computer het geheel van de kast, een beeldscherm, een toetsenbord, een muis en randapparatuur zoals een printer.

Een computersysteem bestaat uit allerlei technische onderdelen die in een kast worden samengebouwd. Als gebruiker hebt u doorgaans alleen te maken met de buitenkant van het systeem, waar zaken als de cd- en dvd-speler zitten en USB-poorten.

Een computer is er ook in de vorm van een laptop. Hierbij is er geen afzonderlijke kast. De computer is een geheel met het toetsenbord en beeldscherm. De laptop is inklapbaar en handig voor gebruik onderweg. 

Onderdelen

De onderdelen die er altijd in zitten zijn de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, videokaart en geluidskaart, een interne modem en allerlei aansluitingen voor bijvoorbeeld USB-sticks en andere opslagapparaten. U hoeft niets van de werking van deze onderdelen te weten om met een computer te kunnen werken.

Een computer werkt met enen en nullen. Vroeger konden daarom alleen programmeurs ermee omgaan. Sinds de komst van besturingssystemen zoals Windows, is computeren voor iedereen toegankelijk geworden. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u de programma's op de computer kunt starten en dat u allerlei handelingen kunt uitvoeren. 

Programma’s

Op de computer kunt u programma’s gebruiken. Dat zijn toepassingen met een bepaald doel. Het pakket Office van Microsoft bestaat uit onder meer Word voor tekstverwerking en Excel voor berekeningen en formules.

Er bestaan programma’s die u moet kopen, zoals Office en bijvoorbeeld het bekende Photoshop. Daarnaast zijn er gratis programma’s in alle soorten en maten. Een gratis concurrent van Office is bijvoorbeeld Open Office.

Het staat u vrij zoveel programma’s op uw computer te installeren als u wilt, natuurlijk met de beperking dat een computergeheugen niet eindeloos groot is. Veel programma’s kunt u tegenwoordig via internet verkrijgen. Dat heet ‘downloaden’, een proces waarmee u de installatiebestanden van het programma kopieert van internet naar uw eigen computer. Vervolgens laat u dat programma alle benodigde bestanden installeren, en kunt u het betreffende programma gebruiken.

Natuurlijk kunt u ook programma’s verwijderen van de computer. Daar zijn speciale hulpprogramma’s voor.

De populairste toepassingen van de computer zijn e-mailen, internetten, fotobewerken, een spelletje spelen en videobewerken.

Welke moet ik nemen?

In het artikel 'Computeraankoophulp' leest u welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoeveel dit kost. Hebt u hulp nodig bij het maken van uw keuze, dan kunt u ook onze Computerkiezer raadplegen.

Waar koop ik het?

Computers zijn in computerwinkels, elektronicazaken en natuurlijk via internet te koop. Beginners kunnen het best een lokale specialist bezoeken, die hen kan adviseren en ook kan helpen als er toch problemen optreden.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Titia op maandag 9 mei 2011 om 21:41:
test
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 2 november 2010 om 11:54:
toch nog weer wat van geleerd!!!
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 30 oktober 2010 om 16:46:
goed,vooral voor beginners
Door SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 om 13:39:
Zeer duidelijke inleiding. Niet teveel informatie, maar ook niet te weinig!
Door SeniorWeb-lid op maandag 16 augustus 2010 om 09:09:
Er gaat een nieuwe wereld voor mij open Mijn koffie is er koud van geworden .Geen tijd om te drinken
Door SeniorWeb-lid op zondag 25 juli 2010 om 13:44:
Als je niets weet,is dit toch geweldig
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste