U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Hartenjagen

Niveau n.v.t.
Besturingssysteem Windows XP
Publicatiedatum 30 mei 2010
Gewijzigd op 18 november 2014
Auteur SeniorWeb
Waardering
3,6
(19 stemmen)
Het kaartspelletje Hartenjagen wordt al sinds jaar en dag gespeeld door jong en oud. Als u de spelregels eenmaal onder de knie hebt, is het een spannend spel waarbij geluk en strategie een belangrijke rol spelen.

Doel van het spel

Hartenjagen is een op slagen gebaseerd kaartspel waarin u uw kaarten kwijt moet raken zonder dat u punten krijgt. Een slag is de groep kaarten die elke speler in elke ronde neerlegt. U krijgt punten wanneer u een slag haalt die harten of de schoppenvrouw bevat. 
Hartenjagen wordt gespeeld met vier spelers. Zodra één speler meer dan 100 punten heeft, is het spel afgelopen. De speler met de minste punten is de winnaar.

Regels van het spel

Het speelveld bestaat uit drie fictieve spelers en uzelf onderaan. Meteen aan het begin krijgt u de kaarten gedeeld. Kies drie kaarten om door te geven aan een tegenstander (alleen in elke vierde speelronde worden geen kaarten doorgegeven). De speler die klaver twee heeft, begint het spel door met die kaart uit te komen. 
Elke speler speelt nu, met de wijzers van de klok mee, een kaart door op de gewenste kaart te klikken. Het is verplicht kleur te bekennen, dat wil zeggen een kaart te spelen in dezelfde kleur als de kaart waarmee is uitgekomen. Als dat niet mogelijk is, mag een willekeurige kaart worden gespeeld. In de eerste slag is het echter niet toegestaan de schoppenvrouw of een hartenkaart te spelen.
De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld in de kleur waarmee is uitgekomen, krijgt de slag. Die speler komt vervolgens uit met een nieuwe kaart. U kunt pas uitkomen met harten als harten al is bijgelegd. Harten zijn bijgelegd wanneer in de vorige slag een hartenkaart is gespeeld.

Stap 1: Spel starten

Om het spel te starten, klikt u in Windows XP op de Start-knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning. De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Hartenjagen om het spel te openen. Als u het spel start, dan moet u eerst uw naam opgeven. Klik daarna op OK.
U selecteert een kaart door op die kaart te klikken. Als u de selectie van een kaart wilt opheffen, klikt u nogmaals op die kaart.

Stap 2: Speltips

  • Haal slagen met uw hoogste kaart. Als bent gedwongen om een slag te halen, kunt u dit het beste met uw hoogste kaart doen. Gebruik de laagste kaart in uw hand vervolgens om uit te komen. 
  • Geef kaarten met hoge waarden weg. Bij spelronden die beginnen met het doorgeven van kaarten aan een tegenstander, is het verstandig hoge kaarten zoals azen en figuren weg te geven. In de eerste speelronde geeft u drie kaarten door aan de speler links van u, daarna aan de speler tegenover u en ten slotte aan de speler rechts van u.
  • Speel hoge kaarten aan het begin van het spel uit. 

 

Stap 3: Nieuw spel starten of afsluiten

Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruisje rechtsboven.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op zondag 9 januari 2011 om 13:35:
als ik klik op hartenjagen krijg ik direct de kaarten en kan mij niet eerst aanmelden Ik heb intussen het spel geleerd en vind het erg uitdagend.Maar hoe kan ik me aanmelden. Dat blijft een probleem.
Door SeniorWeb-lid op maandag 6 december 2010 om 20:12:
onzin
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste