Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 15 maart 2021

FreeCell (Windows 7)

FreeCell is een van de vele soorten patience. Het is een spel dat gemakkelijk onder de knie te krijgen is.

In dit artikel bespreken we hoe u FreeCell downloadt, installeert en hoe u het spel speelt op een Windows 7-computer.

Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start -knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning . De spelletjesmap van Windows opent. Klik op FreeCell om het spel te openen.
Het is de bedoeling om alle kaarten uit te spelen door ze in de vier cellen rechtsboven te plaatsen. De onderste kaart moet een aas zijn. Daarop kunt u in lopende volgorde kaarten van dezelfde kleur leggen, dus na de aas de 2, dan de 3 tot u eindigt met de heer. U hebt het spel gewonnen als alle kaarten naar de basiscellen zijn verplaatst. Vista freecell groot
Het speelveld bestaat uit vier basiscellen rechtsboven, vier vrije cellen linksboven en het spel kaarten. Aan het begin van het spel worden de kaarten met het plaatje naar boven in acht kolommen gedeeld. Azen kunnen rechtstreeks naar de basiscellen rechtsboven worden verplaatst. Hierop plaatst u in oplopende volgorde de overige kaarten van dezelfde kleur. De vrije cellen zijn de vier kaartposities in de linkerbovenhoek van het venster. Elke cel bevat maximaal één kaart, die u daar tijdelijk kunt neerleggen als dat voor het spel handig uitkomt.

Als u een kaart wilt verplaatsen, dan klikt u eerst op de kaart en vervolgens op de plaats waar u de kaart naar toe wilt verplaatsen. Voor het verplaatsen van kaarten gelden de volgende regels:

  • Als u kaarten tussen de kolommen verplaatst, dan moeten de kaarten afwisselend zwart en rood zijn en in aflopende volgorde (van heer naar aas) op elkaar worden geplaatst.
  • Als u kaarten naar basiscellen verplaatst, dan moeten de kaarten van dezelfde soort zijn en in oplopende volgorde (van aas naar heer) op elkaar worden geplaatst.
  • Een kaart die zich onder aan een kolom bevindt, kan naar een vrije cel, naar de onderzijde van een andere kolom of naar een basiscel worden verplaatst.
  • Een kaart die zich in een vrije cel bevindt, kan naar de onderzijde van een kolom of naar een basiscel worden verplaatst.
Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.