Hartenjagen

Niveau
Besturingssysteem Windows 7
Publicatiedatum 28 mei 2010
Gewijzigd op 18 mei 2015
Auteur
Waardering
3,4 van 5 sterren
(96 stemmen)
Het kaartspelletje Hartenjagen wordt al sinds jaar en dag gespeeld door jong en oud. Als u de spelregels eenmaal onder de knie hebt, is het een spannend spel waarbij geluk en strategie een belangrijke rol spelen. 

Spel starten

Om het spel te starten, klikt u in Windows 7 op de Start-knop. Klik dan op Alle programma’s > Ontspanning. De spelletjesmap van Windows opent. Klik op Hartenjagen om het spel te openen
vista hartenjagen logo

Doel van het spel

Hartenjagen is een op slagen gebaseerd kaartspel waarin u moet zien om uw kaarten kwijt te raken zonder dat u punten krijgt. Een slag is de groep kaarten die elke speler in elke ronde neerlegt. U krijgt punten wanneer u een slag haalt die harten of de schoppenvrouw bevat.

Hartenjagen wordt gespeeld met vier spelers. Zodra één speler meer dan 100 punten heeft, is het spel afgelopen. De speler met de minste punten is de winnaar.

Regels van het spel

Het speelveld bestaat uit drie fictieve spelers en uzelf onderaan. Meteen aan het begin krijgt u de kaarten gedeeld. Kies drie kaarten om door te geven aan een tegenstander (alleen in elke vierde speelronde worden geen kaarten doorgegeven).

U selecteert een kaart door op die kaart te klikken. Als u de selectie van een kaart wilt opheffen, klikt u nogmaals op die kaart. De speler die klaver twee heeft, begint het spel door met die kaart uit te komen.

Elke speler speelt nu, met de wijzers van de klok mee, een kaart door op de gewenste kaart te klikken. Het is verplicht kleur te bekennen, dat wil zeggen een kaart te spelen in dezelfde kleur als de kaart waarmee is uitgekomen. Als dat niet mogelijk is, mag een willekeurige kaart worden gespeeld. In de eerste slag is het echter niet toegestaan de schoppenvrouw of een hartenkaart te spelen.

De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld in de kleur waarmee is uitgekomen, krijgt de slag. Die speler komt vervolgens uit met een nieuwe kaart. U kunt pas uitkomen met harten als harten al is bijgelegd. Harten zijn bijgelegd wanneer in de vorige slag een hartenkaart is gespeeld.

Tips

  •  Haal slagen met uw hoogste kaart. Als bent gedwongen om een slag te halen, kunt u dit het beste met uw hoogste kaart doen. Gebruik de laagste kaart in uw hand vervolgens om uit te komen.  
  • Geef kaarten met hoge waarden weg. Bij spelronden die beginnen met het doorgeven van kaarten aan een tegenstander, is het verstandig hoge kaarten zoals azen en figuren weg te geven. In de eerste speelronde geeft u drie kaarten door aan de speler links van u, daarna aan de speler tegenover u en ten slotte aan de speler rechts van u.
  • Speel hoge kaarten aan het begin van het spel uit.

 

Nieuw spel starten

Via het menu Spel kunt u een nieuw spel starten. Deze spelregels staan in het menu Help. Sluit het spel door te klikken op het rode kruis rechtsboven.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op woensdag 11 september 2013 om 19:07:
kan harten jagen niet op app kijgen
Door aug031933 op woensdag 27 maart 2013 om 16:10:
Ik kan geen gratis golfspellen vinden. Is het mogelijk dat ik een te oude versie van window,s heb, en zo ja wat is er aan te doen. Met groet Guus de Haan
Door SeniorWeb-lid op woensdag 28 november 2012 om 10:24:
Op mijn vorige computer met XP kan je via internet met anderen hartenhjagen. Met windows 7 luikt mij het niet. Is er wl een oplossing hiervoor???
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 9 november 2012 om 18:25:
Kan dit spel ook op de ipad gespeeld worden.?
Door SeniorWeb-lid op zondag 16 januari 2011 om 15:03:
Leek me leuk om het spel te spelen... maar een beetje lastig om verder te komen zonder STARTknop! Christa.
avatar
Door astrid op zondag 31 oktober 2010 om 23:51:
linksonder ha ha
Door SeniorWeb-lid op zondag 10 oktober 2010 om 13:12:
geweldig , maar waar is de startknop
Door SeniorWeb-lid op donderdag 1 juli 2010 om 16:42:
zie vorige reakties
Door SeniorWeb-lid op maandag 21 juni 2010 om 17:35:
waar is de start knop ?
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 19 juni 2010 om 21:18:
Sorry hoor zit me rot te zoeken naar de knop start. Leuk spel niet te vinden dus. Groetjes Marty.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste