AVG: uw gratis virusscanner

Niveau
Benodigdheden AVG
Besturingssysteem Windows XP, Vista, 7, 8 en 8.1
Publicatiedatum 1 januari 2013
Gewijzigd op 1 juli 2015
Auteur
Waardering
4,3 van 5 sterren
(232 stemmen)
AVG Free is een gratis antivirusprogramma. Antivirusprogramma's zijn onmisbaar om uw computer te beschermen tegen virussen en andere ongewenste software.

AVG downloaden en installeren

Het antivirusprogramma AVG is er in een betaalde en gratis versie. Wij gaan in dit artikel in op de gratis versie. In het Software-artikel van SeniorWeb leest u hoe u AVG Free downloadt en installeert op uw computer. Daarbij willen we u erop wijzen dat het niet wordt aanbevolen om gelijktijdig twee verschillende antivirusprogramma's  te gebruiken. Meer daarover leest u in de tip 'Eén antivirusprogramma is genoeg'.

AVG: handmatig updaten

Een antivirusprogramma moet altijd beschikken over de laatste updates om zijn werk goed te kunnen doen. Hij moet nieuwe virussen namelijk kunnen herkennen. De updates voor AVG worden automatisch geïnstalleerd. Wilt u er echt zeker van zijn dat u over de laatste versie beschikt, dan kunt u het programma handmatig updaten. Dit kan op twee manieren:

Optie 1:

 • Klik in het hoofdvenster op Nu bijwerken.

Optie 2:

 • Klik op Opties > Update.

Het programma zal nu de updates uitvoeren.

AVG gebruiken: de eerste scan

 • Na installatie beschermt AVG uw pc tegen virussen. Naast het Windows-klokje, in het Systeemvak, staat het logo van het programma (een gekleurd vierkant). Klik eventueel op het witte driehoekje in het Systeemvak om het logo te zien. Dubbelklik op het logo om het overzichtsscherm te openen. 
 • U zult geregeld kleine meldingen ontvangen die even in beeld verschijnen rechtsonder. Daar hoeft u niet van te schrikken, het hoort bij het programma.  
 • In eerste instantie zal AVG waarschijnlijk verouderde informatie bevatten. Dat wordt automatisch bijgewerkt en geïnstalleerd.  
 • Na installatie moet uw systeem voor de eerste keer gescand worden. Klik in de linkerbalk op Nu scannen. Als u dit vergeet, krijgt u vanzelf een oproep tot scannen te zien, waarna u alsnog kunt scannen.  
 • De scan gaat direct van start. U kunt de voortgang zien in het rechterdeel van het overzichtsvenster. Het kan de eerste keer heel lang duren.

Scan klaar, wat nu?

Na het scannen krijgt u een overzicht te zien van de resultaten. Als er geen virussen zijn aangetroffen, hoeft u verder geen actie te ondernemen. Mochten er wel problemen zijn gevonden, dan krijgt u daar een overzicht van te zien. U kunt er dan voor kiezen om de getroffen bestanden te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Dat is een tussenoplossing. Die optie gebruikt u als u zeker weet dat de genoemde bestanden geen virus bevatten.

Klik linksboven op de witte pijl in het groene hokje om terug te keren naar het overzichtsscherm.

Een scanschema instellen (1)

Om uw computer goed te beschermen, moet u een schema instellen voor de virusscan. Het beste kan dat bijvoorbeeld elke week gebeuren. Mensen vragen zich weleens af waarom dit nodig is. Dit is de reden: het kan zijn dat een nieuw virus niet herkend wordt tijdens de realtime bescherming, er een dag later er een update uitkomt waar die wel in wordt herkend, maar dan is het kwaad al geschied. Met een wekelijkse scan wordt het dan alsnog ontdekt.  

Als u dat schema eenmalig instelt, zal het programma volautomatisch een scan uitvoeren volgens uw instellingen.

 • Klik linksonder op de knop met de drie streepjes boven elkaar (meteen rechts van 'Nu scannen'). 
 • Klik daarna op de bovenste knop Geplande scans beheren.
 • U ziet een overzicht met planningen. Dat is nu nog leeg.
 • Klik op de regel Geplande scan - uitgeschakeld.
 • Klik dan onderaan op Bewerken.

Een scanschema instellen (2)

 • Zet een vinkje voor 'Uitvoeren op specifiek tijdstip'.
 • Geef eventueel toestemming om deze taak in te schakelen.
 • Kies een dag en een tijdstip.
 • Als de computer op dat moment uit zou staan, wordt de scan uitgevoerd de eerstvolgende keer dat de computer aan gaat. Daarvoor zorgt het vinkje voor de optie 'Uitvoeren bij het opstarten van de computer als de taak overgeslagen is'.
 • Klik op Opslaan.

Meldingen

AVG geeft ook advies over de prestaties van uw computer. Af en toe zal er tijdens het computeren ineens een venstertje verschijnen met bijvoorbeeld de melding dat een bepaald programma veel geheugen gebruikt. U kunt die meldingen ter kennisgeving aannemen, maar ook het advies dat AVG geeft opvolgen. Dat is uw eigen keuze. Als u niet precies weet waar de melding over gaat, of u snapt niet wat de bedoeling is, dan kunt u die meldingen beter negeren.

Betaalde versie

In het hoofdvenster van AVG staat continu een proefversie van de betaalde variant van AVG in beeld. Als u erop klikt wordt deze proefversie gedownload en kunt u 30 dagen gratis gebruik maken van de betaalde diensten van AVG. Onder in het hoofdvenster ziet u dan over hoeveel dagen uw proefversie afloopt met een knop 'Nu kopen' ernaast. Het is echter niet nodig om over te stappen op de betaalde versie, de gratis versie biedt voldoende bescherming.

Tot slot

AVG zal voortaan uw computer beschermen tegen virussen. U hoeft daarvoor zelf geen handelingen te verrichten. Mogelijk krijgt u af en toe de melding dat de bestanden van AVG geactualiseerd moeten worden. Het is verstandig de instructies te volgen om dat te doen. Verder is er van u geen actie vereist. Ondanks de aanwezigheid van een antivirusprogramma, doet u er verstandig aan goed op te letten tijdens het internetten en niet zo maar bestanden aan te klikken of te downloaden als u niet precies weet wat het voor iets is of waar het vandaan komt.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op donderdag 22 januari 2015 om 09:54:
ik heb windows8.1dat was ik vergeten Henny
Door SeniorWeb-lid op donderdag 22 januari 2015 om 09:48:
beste senior waarom zie ik geen snelkoppeling er staat voltooid maar ik zie niks groet Henny
avatar
Door jaimita op woensdag 16 april 2014 om 12:22:
Ik heb naast AVG Internet security ook Malware bytes. Heb ik dit programma eigenlijk nodig. Ik heb Windows 7
avatar
Door fred612 op donderdag 24 januari 2013 om 16:47:
AVG kan uw internet snelheid 50% verlagen
Door Majo op maandag 16 juli 2012 om 22:38:
Heb ook al enige tijd AVG op mijn pc.Het GRATIS programma.Nu krijg ik steeds de melding dat ik het programma moet kopen.Ben ik niet van plan en wilde het gewoon van mijn PC verwijderen.Nou vergeet het maar.Wat ik ook probeer ,krijg het niet weg. DUS als je het mij vraagt ( VERVELEND PROGRAMMA ) EEN ONTEVREDEN GEBRUIKER
avatar
Door Jan.Koll op donderdag 12 januari 2012 om 11:46:
Hoewel ik sterk voorstander ben van Avast! (dat sinds kort eindelijk ook door SeniorWeb wordt behandeld als aan te raden AV-software) moet ik melden dat AVG Free weliswaar fors beperkter bescherming biedt dan Avast! maar dat als je het bij de installatie goed instelt AVG Free wel enige e-mailbescherming zou bieden. Verder klopt het verhaal van wirtzzie helemaal voor AVG. Mijn waarneming is dat de gratis versie van Avast! geen 'uitgeklede' versie is maar dezelfde als die, waarvoor je een licentie kunt kopen. Dat is bij AVG kennelijk niet het geval.
avatar
Door robnijman op woensdag 11 januari 2012 om 13:09:
Een zeer goede instuctie. Bedankt
Door gast op vrijdag 23 december 2011 om 17:58:
Het is gratis.... maar of het ook goed is?? Ik vind de GRATIS versie geen goed programma. Deze versie is behoorlijk beperkt in zijn mogelijkheden. Kijk zelf maar eens op http://www.avg.com/nl-nl/free-antivirus-download U bent alleen beschermt tijdens het surfen. GEEN bescherming bij het overzetten van data naar uw computer (bv vanaf een usb stick GEEN bescherming bij het bekijken van een you tube filmpje GEEN bescherming bij email.(Dit kunt u gewoon op de site lezen) Ieder programma werkt vertragend dus dit ook. Het gebruikt nl capaciteit, die anders door een ander programma gebruikt kan worden. Dit hoeft overigens niet hinderlijk te zijn als er voldoende intern geheugen aanwezig is Dat deze versie prima spyware en span tegen houdt.. Volgens AGV zelf niet. Gebruikers kunne wel tevreden zijn. Waar zijn ze dan over tevreden. Doet het programma ook dat waarvan je denkt dat het zou moeten doen.... Tot slot. In automatiserings land is NIETS gratis. Ik wens alle lezers suc6 bij hun keuze
Door SeniorWeb-lid op donderdag 22 december 2011 om 13:34:
Het artikel over AVG is niets mis mee en ook het programma AVG is goed te gebruiken voor de computer. Maar zou het niet zinvol zijn om bij dit soort publicaties ook een aantal goede alternatieven te noemen. Nu breng je mensen die AVG niet hebben aan het twijfelen en stappen dan over tot er weer een artikel over virusscanners verschijnt. Dit is geen kritiek, maar misschien iets om te overwegen. V.g. Ben Kooij Lidnr. 281594
avatar
Door J3ru3Lv2nAlteren op vrijdag 16 december 2011 om 11:48:
Wat ik belangrijk vind aan een goed AV-programma, is: automatisch updates binnenhalen en bij extra-snel altijd opnieuw opstarten voorstellen. Doet AVG dat ? Bovendien is mijn ervaring met andere AV-prog's, dat er bij het opstarten altijd wordt gescand. (Ik merk nu dat dat bij NORMAN vertragend werkt) Hoe zit dat bij AVG ? Is er verschil in de AVG-versie voor XP, VISTA en Win-7? Graag een reactie, Jeruël.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 15 december 2011 om 23:44:
Gebruik AVG Free al jaren naar volle tevredenheid werkt uitstekend
Door Hankie op dinsdag 13 december 2011 om 22:32:
Ook ik gebruik AVG Free al een aantal jaren naar volle tevredenheid.Als alles goed is ingesteld heb je er geen omkijken naar. Zowel op de laptop met XP als op de pc met W.7 werkt het prima.Dat dit programma je pc vertraagt heb ik nog nooit gemerkt, dat kan aan zoveel andere dingen liggen. En ja, AVG Free is echt free:dus gratis! En ja, het beschermt ook tegen spyware en spam. Dus iedereen kan het gerust downloaden en installeren. Zeker van de site van SeniorWeb.
Door lau790 op dinsdag 13 december 2011 om 15:07:
HEEL GOED
Door wimduyvestijn op dinsdag 13 december 2011 om 11:17:
Beschermt dit antivirus progam ook tegen Spyware en Spam? vr.gr. Rita Duyvestijn-Klein
Door BICDijkman op dinsdag 13 december 2011 om 00:30:
Gebruik al jaren Avast als gratis virusscanner. Niet duidelijk is wat Avg voor heeft op Avast. Zou daar graag iets meer over willen weten. En bovendien: is het allemaal zo 'Free' ofwel 'gratis'? Ik heb al heel wat sites gezien met het woordje 'Free' waar later toch weer een -financieel- addertje onder het gras zat! Vr. groet Bernard Dijkman
Door koo012 op maandag 12 december 2011 om 19:07:
Gebruik Avg Free al een aantal jaren en ben er heel erg tevreden over. Vr. groet Iet
Door koo012 op maandag 12 december 2011 om 19:02:
Gebruik Avg Free al een aantal jaren en ben er heel erg tevreden over. Vr. groet Iet
Door Lyana op maandag 12 december 2011 om 12:39:
Ik gebruik de betaalde versie van AGV nl. AGV-internetsecurity.Die doet en kan veel meer dan de gratis versie. Dat je PC. trager wordt is het gevolg van te weinig intern geheugen. Ik kan rustig de hele computer laten scannen en tegelijk met andere programma's bezig zijn. Vr. groet, Riekelt de Boer.
Door SeniorWeb-lid op zondag 11 december 2011 om 20:32:
Alleen wordt er niet bij vermeld dat dit programma een flink aantal MB vermogen bedraagt, en je Pc behoorlijk vertraagd. Henkie5
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste