Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 27 april 2017

Windows Mail: bijlagen en afbeeldingen versturen

Als u Windows Vista op uw computer gebruikt, beschikt u over Windows Mail. Met dit programma kunt u e-mailen. In dit artikel komt aan bod hoe u omgaat met bijlagen.
Bent u nog niet bekend met Windows Mail? Dan is het raadzaam om eerst het artikel 'Windows Mail: mailaccount instellen en e-mail versturen' te lezen.
In Windows Mail kunt u eenvoudig één of meer bestanden meesturen met uw e-mail. Bijvoorbeeld foto's of teksten. Deze meegezonden bestanden noemt men 'bijlagen'. U kunt ook e-mails van anderen ontvangen met aangehechte bijlagen. In de volgende stappen leert u hoe u bijlagen kunt versturen en hoe u bijlagen kunt openen.
In principe kunt u onbeperkt bijlagen versturen. Wel moet u de omvang van uw bijlagen in de gaten houden. Doorgaans wordt een grens van 5MB per e-mail gehanteerd. Veel providers weren e-mails die te groot zijn. U krijgt dan een foutmelding retour dat uw e-mail te groot was voor de mailbox van de ontvanger. U kunt dan proberen om de e-mail te versturen met minder bijlagen, of om de bijlagen te verspreiden over meerdere mailtjes.

Een bijlage bij uw mail meesturen, doet u als volgt:

  • Open Windows Mail (via Starten > Alle programma's > Windows Mail).
  • Klik op Nieuw bericht.
  • Klik op Invoegen > Bijlage.

    041115_windowsmail1

  • Een nieuw venster verschijnt. Zoek het bestand dat u als bijlage wilt versturen. Dit kan bijvoorbeeld een Word-document zijn of een afbeelding. Selecteer het gewenste bestand en klik op Openen.
  • Het bestand verschijnt direct in uw bericht in het vak Bijlage. Wilt u meer bestanden versturen, herhaal dan deze stappen.
  • U kunt nu uw e-mail op de gebruikelijke manier schrijven en verzenden.

Als u een e-mail ontvangt met een bijlage erbij dan herkent u dat aan een pictogram van een paperclip. Opent u de e-mail dan ziet u de bijlage in het vak Bijlage. Aan het pictogram bij de bijlage kunt u zien om wat voor type bestand het gaat, bijvoorbeeld een Word-document of een afbeelding.
Om de bijlage te openen, dubbelklikt u erop met de muis. U kunt dan kiezen of u de bijlage wilt opslaan of openen.

Opmerking
Als u het Voorbeeldvenster gebruikt in Windows Mail, dan worden de e-mails op een iets andere manier weergegeven. U ziet een lijst met uw e-mails en daaronder of daarnaast ziet u alvast een ‘voorproefje’ van de geselecteerde mail. Bevat deze een bijlage, dan ziet u het plaatje van een paperclip opduiken aan de bovenrand van uw mailtje. Als u klikt op de paperclip, verschijnt er een lijst met de bijlagen en de mogelijkheid ze op te slaan.

Als u geen bijlagen te zien krijgt in Windows Mail, of u kunt ze niet openen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Met een simpele wijziging van de instellingen zorgt u ervoor dat u de bijlagen wel kunt bekijken en openen:

  • Klik op Extra > Opties.
  • Klik op het tabblad Beveiliging.
  • Haal het vinkje weg bij Opslaan of openen van bijlagen die mogelijk een virus bevatten niet toestaan.
  • Klik op OK.

041115_windowsmail2

U hebt hiervoor gelezen hoe u bijlagen meestuurt bij uw mailbericht. U kunt ook afbeeldingen in uw mailbericht meesturen, dus gewoon als plaatje tussen de tekst. De gewenste afbeelding moet ergens op uw computer opgeslagen zijn. U voegt het als volgt in:

  • Klik op Nieuw bericht boven aan uw scherm of ga naar het menu Bestand > Nieuw > E-mailbericht.
  • Plaats de cursor ergens in uw mailbericht, op de plek waar u de afbeelding wilt invoegen. Klik op Invoegen > Afbeelding.

041115_windowsmail3

  • U kunt nu het bestand op uw computer opzoeken. Klik het bestand aan en klik vervolgens op Openen.
  • De afbeelding staat nu in uw e-mailbericht. U kunt aan de hoekjes de afbeelding kleiner slepen, houdt daarbij Shift ingedrukt zodat de verhouding van de afbeelding goed blijft.
  • Wanneer de afbeelding geselecteerd is, kunt u ook de uitlijning bepalen: links, in het midden of rechts. Dit doet u via deze knoppen: WM(deel2)_uitlijnen
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.