U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 8 mei 2013

Hotmail: beginnen met e-mailen

Niveau
Benodigdheden Microsoft-account
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 14 november 2011
Gewijzigd op 8 mei 2013
Auteur
Waardering
4,1 van 5 sterren
(255 stemmen)
Hotmail is een gratis e-maildienst op het web. In dit artikel leest u hoe u met dit online programma werkt. U leert e-mails te openen en te versturen. Ook leest u hoe u een bijlage meestuurt met een e-mail en een handtekening aan uw e-mails toevoegt.

Windows Live-account

Om gebruik te kunnen maken van Hotmail hebt u een 'Microsoft-account' nodig. Zo’n account bestaat uit een e-mailadres en een wachtwoord. U kunt eenmalig een account aanmaken. Deze kunt u vervolgens gebruiken voor alle diensten van Windows Live. Hoe u een account aanmaakt, leest u in het artikel Microsoft account aanmaken.

Stap 1: Inloggen

Om in te loggen bij Windows Live Hotmail gaat u op internet naar www.hotmail.com of www.live.nl.
 • Typ in het eerste veld uw e-mailadres.
 • Typ in het tweede veld uw wachtwoord.
 • Indien u wilt dat uw e-mailadres en wachtwoord worden onthouden, kunt u dit aanvinken onder de inlogvelden.
 • Klik op Aanmelden

Stap 2: Postvak IN

Nadat u bent ingelogd, ziet u het scherm 'Highlights van Hotmail'. Klik op Naar Postvak IN. U bent nu in uw postvak. Vanuit hier kunt u uw e-mails bekijken en beheren.
Links in uw postvak ziet u een menu met onder meer de mappen waarin u e-mails kunt bewaren. In het midden ziet u een menu voor het Postvak IN. Daaronder worden uw e-mails weergegeven.

Stap 3: E-mails ontvangen

Achter Postvak IN staat tussen haken een cijfer. Dit is het aantal nieuwe e-mails dat u hebt ontvangen. Om uw ontvangen e-mails te lezen moet u naar Postvak IN. Hier ziet u in het middengedeelte al uw e-mails. Op de berichtregel staat de afzender, het onderwerp en de datum waarop de e-mail is verstuurd. Klik op de regel met deze informatie om de e-mail te openen. 

Opmerking
Soms staat er boven uw geopende e-mail de volgende melding: '
Bijlagen, foto's en links in dit bericht zijn ter beveiliging geblokkeerd'. Indien u deze informatie wel wilt zien, klikt u op Inhoud Weergeven. Krijgt u vaker e-mails van deze afzender en wilt u altijd de bijlagen, foto’s en links meteen zien? Klik dan op Inhoud van deze afzender altijd weergeven

Stap 4: E-mails beantwoorden of doorsturen

Ontvangen e-mails kunt u ook beantwoorden of doorsturen. Wilt u de afzender een e-mail terugsturen? Klik dan op Beantwoorden. U kunt nu uw bericht typen en vervolgens op Verzenden klikken.

Indien de afzender de e-mail naar meerdere personen heeft gestuurd, kunt u ook de mail beantwoorden en naar de afzender en alle andere ontvangers sturen. Klik hiervoor op Allen beantwoorden.

U kunt een ontvangen e-mail ook doorsturen naar een derde persoon. Klik op Doorsturen. Nu moet u nog wel het e-mailadres van de gewenste ontvanger typen in het veld Aan. Vervolgens kunt u uw bericht typen en op Verzenden klikken.

Stap 5: E-mail versturen

Om zelf een e-mail te versturen klikt u op de knop Nieuw in het menu in het midden van Postvak IN.
Het venster waarin u een e-mail kunt schrijven opent.

 • Typ in het veld Aan het gewenste e-mailadres.
 • Typ in het veld Onderwerp het onderwerp waar uw e-mail over gaat.
 • Klik daarna in het grote, witte vlak. Typ uw bericht.
 • Klik op Verzenden.

Stap 6: Bijlagen versturen

U kunt ook een bijlage met uw e-mail meesturen, bijvoorbeeld een tekstdocument of een foto. Het versturen van een e-mail met bijlage gaat hetzelfde als bij stap 6. Echter moet u onderstaande handelingen extra uitvoeren voordat u op 'Verzenden' klikt.
 • Klik achter het woord 'Invoegen' op de knop Bijlagen.
 • In het venster zoekt u het bestand op dat u als bijlage wilt versturen.
 • Klik op Openen.
De bijlage wordt nu toegevoegd aan uw e-mail. U ziet de naam van de bijlage vermeldt. Ook ziet u hoe groot uw bijlagen in totaal zijn.

Stap 7: Handtekening maken

U kunt ook een handtekening maken die automatisch wordt toegevoegd aan alle e-mails die u schrijft in Hotmail.

 • Klik in uw Postvak IN op Opties > Meer opties.
 • Klik onder Hotmail aanpassen op Persoonlijke e-mailafsluiting.
 • Maak een handtekening en klik op Opslaan.

Ga naar uw Postvak IN van Hotmail en klik op Nieuw om een e-mail te schrijven waarin uw nieuwe handtekening staat.

Stap 8: E-mails verwijderen

Om e-mails te verwijderen moet u eerst weer naar Postvak IN (of naar een andere map waarin een e-mail staat die u wilt verwijderen). Klik op het vakje aan het begin van de berichtregel van de e-mail. U hebt de e-mail nu geselecteerd. Klik op Verwijderen. De e-mail komt nu in de map 'Verwijderd' terecht.
De map 'Verwijderd' kunt u ook leeg maken. Klik op de map Verwijderd. Klik op het vakje voor 'Weergeven'. Alle e-mails zijn nu geselecteerd. Klik vervolgens op Verwijderen.
 Uw e-mail is nu definitief verwijderd en u kunt hem niet meer terughalen.

Stap 9: Ongewenste e-mail

Hotmail gebruikt technologie, waarmee ongewenste e-mail wordt geblokkeerd voordat het in uw inbox terechtkomt. Toch kan het gebeuren dat ongewenste berichten in uw postvak verschijnen, of dat gewenste berichten in de map Ongewenst worden gezet. Met Hotmail kunt u zelf bepalen wat u wel en niet wilt zien.

 • Als u een bericht krijgt waarvan u denkt dat het spam is, klikt u het selectievakje naast de berichttitel aan. Klik dan bovenaan in het menu op Ongewenst.
 • Als u een bericht in de map Ongewenst krijgt dat daar niet thuishoort, dan klikt u het selectievakje naast de berichttitel aan. Klik in het menu op Geen ongewenste e-mail.  

Stap 10: afmelden

Bent u klaar met e-mailen? Meld u dan af bij Windows Live Hotmail. Klik op Afmelden rechts bovenin het scherm.

Verder lezen

Dit waren de eerste beginselen van Hotmail. In het artikel Hotmail: e-mail sorteren leest u meer over het werken met Hotmail.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door seaman2803 op zaterdag 16 maart 2013 om 20:38:
zou graag willen weten hoe dit werkt in windows 8 de email is nogal lastig om mee te werken.
Door Jokeren op vrijdag 9 november 2012 om 08:33:
Waarom stuurt u mij deze gegevens. Ik heb hier niet om gevraagd.
Door Koosje op vrijdag 25 mei 2012 om 00:43:
Goedenavond, ik heb de instructies om een account te openen gevolgd en dat is ook gelukt. Ik heb daarna een e-mail verzonden naar een ander hotmail adres, dat ging ook goed, maar het lukt mij echter niet om een bericht naar andere e-mailadressen te versturen. Importeren uit Outlook express lukt ook niet. Foutmelding Verder vind ik alles heel erg traag gaan, veel trager dan bij Outlook express, dus ik ben er niet zo happy mee. Misschien heeft u nog goede raad? vast mijn dank, vera van veen
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 15 juli 2011 om 09:27:
onder stap3: "vertrouwd" moet zijn "vertrouwt"
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 8 juli 2011 om 22:38:
Geachte SeinorWeb dit is een goede hulp maar aangezien ik pas hiermee ben begonnen hoop ik dat de tijd mij zal leren om dan pas goed gebruik van de diensten die biedt het beste van te maken. met vriendelijke groet, Ron
Door Cre767 op zaterdag 13 november 2010 om 16:11:
Bedankt!-Uitstekend artikel over Windows Live e.a.,leerzaam en duidelijk. Met vr gr Ger Creteer 13-11-2010
avatar
Door Mosez op donderdag 9 september 2010 om 12:43:
Het is helemaal niet nodig om een Live-ID aan te maken om Windows Live Mail te kunnen gebruiken. Ik gebruik Windows Live Mail voor het e-mail account van mijn provider, zonder Live-ID.
Door SeniorWeb-lid op maandag 6 september 2010 om 20:04:
Beste mensen.Ook ik heb een vraag over Windows Live Hotmail. Ik heb sinds kort een nieuwe laptop met Windows7. Ik gebruikte Windows XP met Outlook Express. In W.L.H. heb ik twee accounts aangemaakt: een zakelijke via Hotmail en een privé via @hetnet.nl. Het werkt goed, behalve het invoeren van contactpersonen. Ik kan deze twee programmaonderdelen niet scheiden. Zowel in hotmail als bij @hetnet.nl krijg ik dezelfde contactpersonenlijst. Ik wil/moet twee verschillende lijsten. Moet ik dan toch Outlook Express aanschaffen? (Prijs?). Bij voorbaat dank. Bert van Wingerden
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 4 september 2010 om 18:55:
duidelijk en correct
Door SeniorWeb-lid op donderdag 2 september 2010 om 12:14:
duidelijk verhaal.
Door gpkoopmans op dinsdag 31 augustus 2010 om 13:36:
Bedankt voor de duidelijke handleiding inzake Hotmail.Ik ga er gebruik van maken. vriendelijke groet, Gerard Koopmans lidnr.226841
Door wilma38 op maandag 30 augustus 2010 om 11:20:
Bij Outlook Express zie ik rechtonder in het scherm wanneer er e-mail is binnengekomen. Kan ik dit bij Live Hotmail ook zo inbrengen?
Door SeniorWeb-lid op maandag 30 augustus 2010 om 10:28:
Er staat over afdrukken niets vermeld. Voorheen kon ik afdrukken via een printvriendelijke versie. Nu kan dit niet meer en bij het afdrukken staat alles door elkaar. Wanneer ik de tekst selecteer en bij afdrukken selectie aanvink, ontbreekt rechts een gedeelte van de tekst. Weet u een oplossing?
Door Salemba27 op zondag 29 augustus 2010 om 20:57:
L.s., In Outlook kan men een e-mail opslaan in een WORD map. Kan ik in Hotmail dat ook doen ? Ik heb een betaalde editie van Hotmail. Ik vind het ook hindelijk dat de verzend gegevens niet meer direct worden getoond. Men moet steeds op BEANTWOORDEN klikken om die gegevens te krijgen. Bij voorbaat dank, Chris Erdtsieck
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 28 augustus 2010 om 20:41:
Jawel. Ik had gehoopt in dit artikele ook aan te treffen hoe je het gedownloade programma kan verwijderen. Dit is niet het geval. Vandaar dat ik deze vraag van verwijderen heb voorgelegd in PC-hulp via internet. Jac Windt
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 28 augustus 2010 om 17:51:
GEACHT SENIORWEB, HET ARTIKEL IS GOED. IK WIL ECHTER EEN KRITISCHE OPMERKING TOEVOEGEN OVER HOTMAIL. eERDER WAS ER DE KEUZE VOOR EEN RUSTIGER VERSIE. hIERBIJ STOND BOVEN ELKE MAIL HEEL DUIDELIJK; VAN; NAAM@EMAIL-ADRES DATUM, DAG EN TIJD VAN VERZENDING OF ONTVANGST AAN; NAAM@EMAIL-ADRES OMDAT IK VEEL MAIL UITPRINT WAS DIT DUIDELIJK EN OVERZICHTELIJK. eEN VAN DE WEINIGE MANIEREN WAAROP DIT LUKT, IS VIA KOPIEREN EN PLAKKEN NAAR WORD. ERG OMSLACHTIG. IS HET WELLICHT VIA SENIORWEB HIER WAT AAN TE DOEN? IK VIND HET ZEER VERVELEND EN ONBENULLIG VAN HOTMAIL. VRIENDELIJKE GROET= MW EJ VAN HOUTEN
avatar
Door wilmartha op vrijdag 27 augustus 2010 om 12:14:
niet volledig. Als je foto`s wilt versturen, klik dan niet op de foto want dan komen ze klein binnen. Daar trappen veel mensen in. Hoe zet je conversatieoverzicht uit? Als je een e-mail wilt versturen en je klikt op aan en vult de eerst letter in zie ja vaak meteen al degene die je wilt sturen. Verwijder meteen ongewenste mails of en zet ze via even niet uit te leggen in ongewenste mappen.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 26 augustus 2010 om 22:07:
Hoe kan ik de optie dat de e-mails bundelt uitzetten?
Door SeniorWeb-lid op donderdag 26 augustus 2010 om 22:07:
Hoe kan ik de optie dat de e-mails bundelt uitzetten?
Door SeniorWeb-lid op donderdag 26 augustus 2010 om 17:54:
Ik mail middels Windows mail en heb dus daarvoor een e-mailadres. Als ik hot mail zou willen gebruiken moet ik dan een ander adres kiezen? Waarom bestaan er meerdere maildiensten, en wat zijn de verschillen? Is het overgaan naar een andere maildienst voor mij gunstiger? Hoe dient een overschakeling te geschieden?
Door Sch917 op donderdag 26 augustus 2010 om 16:59:
beslist leerzaam en goed om eens uit te proberen
Door SeniorWeb-lid op donderdag 26 augustus 2010 om 10:52:
5 sterren, weer wat geleerd!! Bedankt
avatar
Door S. Couperus op vrijdag 20 augustus 2010 om 10:46:
Reactie van de SeniorWeb-redactie op de reactie van CLA158 op 17 augustus: Hotmail is een e-maildienst op het internet. Voor het gebruik van de dienst hoeft geen programma gedownload te worden op uw computer. Er hoeft dus ook niets verwijderd te worden.
Door videoellie op donderdag 19 augustus 2010 om 17:35:
het artikel is zeer duidelijk maar als ik de waarschuwing lees vraag ik mij af of ik wel een hotmailaccount neem. Is het waar dat het niet meer te verwijderen is?
Door SeniorWeb-lid op woensdag 18 augustus 2010 om 08:16:
dank u ,heel goed. Helder in deze toch best ingewikkelde zaak.
Door CLA158 op dinsdag 17 augustus 2010 om 12:06:
Waarschuwing????? Enige tijd geleden heb ik comentaar van verschillende gebruikers gelezen op hpp. Hotmail.com. Zij vonden, dat het tegen viel, en dat het niet meer te verwijderen was. Ook het wachtwoord zou niet veilig zijn, omdat het na verloop van tijd mogelijk nogmaals weer gebruikt kan worden. Als dat waar is, kan men het maar beter niet downloaden.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste