Microsoft-account aanmaken

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 1 augustus 2012
Gewijzigd op 23 juni 2015
Auteur
Waardering
4 van 5 sterren
(158 stemmen)
Met een Microsoft-account kunt u gratis gebruikmaken van de internetdiensten van Microsoft. In Windows 8/8.1 kunt u dit account ook gebruiken als gebruikersaccount op uw computer. Tot nu toe waren Microsoft-accounts standaard gekoppeld aan mailadressen die eindigden op @hotmail.com of @live.nl/com. Inmiddels is @outlook.com eraan toegevoegd. U kunt ook een account aanmaken met een ander mailadres, bijvoorbeeld van Gmail.

Microsoft-account

Een Microsoft-account is een account bij Microsoft waarmee u kunt inloggen op alle online publieksdiensten van het bedrijf. Er zijn twee mogelijkheden: u logt in met een Hotmail-, Live- of Outlook.com-mailadres dat u gratis via Microsoft kan aanmaken. Of u koppelt een bestaand mailadres aan het account. De eerste mogelijkheid is het handigst.

Tot augustus 2012 waren er vanuit Microsoft alleen Hotmail- en Live-adressen beschikbaar. Microsoft heeft echter sindsdien Outlook.com-adressen eraan toegevoegd. Met een account kunt u gebruikmaken van alle online Microsoft-diensten zoals mail en online opslag van gegevens.

Gebruikersaccount

Beschikt u over Windows 8 of 8.1? Dan kunt u uw Microsoft-account ook gebruiken als gebruikersaccount. Voorheen kon u een dergelijk account alleen lokaal aanmaken. Met een gebruikersaccount kunt u een computer delen met verschillende personen en toch beschikken over uw eigen bestanden en instellingen. Elke gebruiker heeft met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord, toegang tot zijn of haar gebruikersaccount. Ook is het mogelijk een algemeen gastaccount aan te maken met beperkte toegang. Dat wil zeggen dat het voor een gastgebruiker bijvoorbeeld niet mogelijk is software te installeren of te verwijderen. Zo kunt u met een gerust hart de visite achter uw pc laten kruipen.

Tijdens de installatie van Windows 8 wordt u gevraagd wat voor soort account u wilt gebruiken. U kunt deze stap gerust overslaan en op een later tijdstip een account aanmaken. Maar het is voor u wel belangrijk de verschillen tussen de accounts te kennen.

In Windows 8.1 kunt u eigenlijk alleen nog inloggen met een Microsoft-account.

Microsoft-account of niet?

Dit zijn de voordelen van een Microsoft-account in Windows 8 en 8.1:

 • Toegang tot de Windows Store
  In Windows 8 en 8.1 kunt u via de Windows Store gratis en betaalde programma's (apps) downloaden. Maar de Windows Store is alleen toegankelijk met een Microsoft-account (als u bekend bent met de iPad: daar werkt het op een vergelijkbare manier met een Apple ID).
 • Toegang tot OneDrive
  Met een Microsoft-account kunt u direct gebruikmaken van OneDrive, de online opslagdienst van Microsoft. Daardoor kunt u eenvoudig belangrijke bestanden back-uppen. En u kunt gebruikmaken van de gratis online versies van Word en Excel.
 • Toegang tot e-mail en andere apps
  Zonder Microsoft-accounts zijn specifieke, door Microsoft ontwikkelde, apps niet te gebruiken. Daaronder valt ook de e-mail-app. Pas nadat u uw Microsoft-account hebt toegevoegd, kunt u het e-mailaccount van uw eigen provider toevoegen.
 • Synchronisatie
  Wellicht niet meteen heel relevant, maar met een Microsoft-account kunt u gemakkelijk gegevens en instellingen uitwisselen tussen Windows 8/8.1-apparaten. Dus stel dat u straks een Windows-telefoon aanschaft, dan hoeft u alleen maar uw Microsoft-account te activeren op het toestel en u hebt al uw belangrijke zaken (gegevens, contactpersonen, agenda, e-mail) direct tot uw beschikking.

Waarom een Microsoft-mailadres?

Een mailadres van Microsoft kunt u als vast e-mailadres gebruiken, maar kan ook handig om naast uw vaste e-mailadres te hebben. U kunt hem dan bijvoorbeeld gebruiken voor prijsvragen waarbij u een e-mailadres moet opgeven. Eventuele spam komt dan in uwMicrosoft-inbox terecht waardoor u uw vaste mailbox schoonhoudt.

Stap 1: Registreren

Om een Microsoft-account aan te maken moet u zich registreren.

 • Ga naar deze pagina om een nieuw mailadres aan te vragen. Onderaan dit artikel leest u hoe u een account aanmaakt met een ander e-mailadres.

Stap 2: Mailadres kiezen

 • U moet nu een vragenlijst met persoonsgegevens invullen. In de komende stappen lopen wij door de diverse handelingen heen.
 • In het eerste gedeelte vult u uw naam en dergelijke in.
 • Eronder kiest u welk mailadres u wilt gebruiken. Dat zal eindigen op @outlook.com.
 • Typ een wachtwoord in en herhaal dat ter bevestiging. Hulp nodig bij een goed wachtwoord, lees de tip 'Maak een sterk wachtwoord'.

Stap 3: Vervolg van de vragenlijst

Nu komt er een deel met aanvullende persoonlijke gegevens zoals uw telefoonnummer, die worden gebruikt om uw account te beveiligen. Vul die ook in zoals wordt gevraagd. Als uw account bijvoorbeeld wordt gehackt, dan kan Microsoft u een code sturen per sms op spraakoproep om uw account weer veilig te stellen.

Stap 4: Code invoeren

Om misbruik te voorkomen, moet u nu een code overtypen. Die code kan slecht leesbaar zijn. U kunt een andere opvragen door te klikken op Andere tekens. De knop 'Audiobestand' kunnen wij niet aanraden, dat is een amper te volgen Engelse stem. Als u de code goed hebt overgetypt, klikt u op Account maken om verder te gaan.

Stap 5: Afmelden

U komt nu op een startscherm van het mailprogramma Outlook.com. Indien u zich wilt afmelden, klikt u rechtsbovenin op het gedeelte met uw naam en klikt u in het vak dat openspringt op Afmelden.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op maandag 11 mei 2015 om 11:15:
Goedemorgen, Als ik mijn acount van live.nl open maak geeft hij aan dat dit ook voor google ( ik denk g. Mail) is . Klopt dit ? Of heb ik dat ooit ook eens gebruikt voor g. Mail account? En ben ik dat vergeten?Of gaat dat automatisch?Vr. Gr. Mieke
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 20 februari 2015 om 16:01:
Wil graag een account aanmaken voor Window 8.1 Voorbeeld dat jullie geven is prima maar reageert niet als ik zaken probeen in te vullen? Wat doe ik fout? Hartelijke groet, Marianne Flink
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 23 januari 2015 om 21:53:
hebben jullie ook medewerkers,die mij kunnen helpen om deze cursus enigzins begrijpelijk te maken?
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 9 januari 2015 om 13:45:
Hoe kan ik zien of er al een account is ingesteld en zo ja welk account?
Door SeniorWeb-lid op zondag 14 december 2014 om 11:58:
Met je emailadres heb je een account in deze, zover ik begrepen heb. Het lastige vind ik echter dat door het moeten inloggen met je emailadres, de mailbox gewoon 'open staat' voor iedereen die er even achter zit. (hoewel dit met de emailbox van de vaste provider ook toegankelijk was.) Sterker nog: elk nieuw bericht wordt in een 'tegel' op je bureaublad weergegeven. Je kunt niet met een UPC account terecht op Windows. Nog een kleine hindernis ervaren, las ik ook ergens in deze berichten: wanneer je goede wachtwoord elke keer fout lijkt, kan dit liggen aan de instellingen van het toetsenbord: je moet blijkbaar NL / Verenigde Staten kiezen en niet NL/NL. Makkelijkste is via toetsenbord: windows toets (blokjes) + spatietoets tegelijk en t wisselt. Moet echter elke keer opnieuw??
Door SeniorWeb-lid op zondag 12 oktober 2014 om 23:49:
Al is het een niveau met slechts één blokje....ik vind dit artikel erg ingewikkeld. Wat is het verschil tussen een account en een e-mailadres?? Als je al werkt op een computer met Windows 8.1, dan heb je toch vanzelf al een account, zelfs terwijl je het niet weet? Anders zou je toch niet op je computer kunnen werken? Bij het kopen van een pc stelt de winkelier bij het gebruiksklaar maken al gelijk een account voor je in, mijns inziens.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 10 oktober 2014 om 12:55:
In het artikel staat dat ik een microsoft account moet hebben als ik de cursus voor windows 8.1 wil volgen,ook staat ergens dat ik dat ook kan met een gmail account,verwarrend dus.Ik heb een gmail en een live account,kan ik genoemde cursus on line volgen?
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 12 augustus 2014 om 09:59:
Hoe kan in zien of er al een account is ingesteld en zo ja welk account?.
avatar
Door 409350 op zondag 23 maart 2014 om 12:04:
ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
avatar
Door 409350 op zondag 23 maart 2014 om 12:04:
ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
avatar
Door 409350 op zondag 23 maart 2014 om 12:04:
ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 4 februari 2014 om 18:01:
Ik heb geprobeerd een account aan te maken en een password ingevuld, maar het password wordt vervolgens helemaal niet herkend. Wat een vreselijke niet gebruiksvriendelijke toestand. Wat moet ik nu wel doen om het goed te krijgen?
Door S051126M op maandag 27 januari 2014 om 11:43:
Ik begrijp er geen jota van. Ik wil helemaal geen account, want al die diensten heb ik niet nodig. Niettemin heb ik geprobeerd een account aan te maken. Als ik heb goed begrijp, heb ik al een account zonder dat ik dat weet. Maar een wachtwoord weet ik niet en een eenmalige code lukt niet. Ik kan er geen touw meer aan vast knopen.S. Mensen
Door SeniorWeb-lid op donderdag 23 mei 2013 om 16:01:
geen windows live mail aanmelding...
Door SeniorWeb-lid op donderdag 29 november 2012 om 10:35:
Ik heb bij mijn provider (UPCMAIL) een POP3 account. Hoe aktiveer ik een POP account in Windows 8 ?? Tot nu toe is dit bij mij nog niet gelukt. M.v.d. C. Leepel
Door SeniorWeb-lid op donderdag 25 oktober 2012 om 11:38:
Het artikel lijkt wel goed. Bezwaar: bij printen op mijn HP 2610 drukken de zwarte en de blauwe letters etc goed af, maar de tekst in lichtere letters is erg licht grijs. Bovendien vind ik de letters buitengewoon klein in de print. Kopieer ik dit naar Word, dan drukt het zich mooi zwart af. E.J. van Houten (mw)
Door SeniorWeb-lid op donderdag 25 oktober 2012 om 11:37:
Het artikel lijkt wel goed. Bezwaar: bij printen op mijn HP 2610 drukken de zwarte en de blauwe letters etc goed af, maar de tekst in lichtere letters is erg licht grijs. Bovendien vind ik de letters buitengewoon klein in de print. Kopieer ik dit naar Word, dan drukt het zich mooi zwart af. E.J. van Houten (mw)
Door jvgent op vrijdag 12 oktober 2012 om 14:29:
Wordt bij aanschaf van W.8 deze informatie ook meegeleverd?
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste