Menu Zoek

Programma downloaden naar de computer

Een programma downloaden

Download programma's van internet en breid zo de mogelijkheden van de pc flink uit. Maar ga wel altijd goed voorbereid te werk.

Op internet zijn duizenden programma's te vinden die op de computer kunnen worden geïnstalleerd. Maar daar zit veel rommel tussen. In dit artikel beschrijven we waar u software vandaan kunt halen, hoe het downloaden in grote lijnen in zijn werk gaat en hoe u een programma dat u niet gebruikt, verwijdert.

Lees meer over veiligheidsaspecten in het artikel 'Instinkers bij het downloaden'.

Op de website van SeniorWeb staat een verzameling handige programma's. Van software voor e-mail tot programma's die helpen bij het plegen van onderhoud op de computer. Deze programma's zijn direct te downloaden en voorzien van uitleg hoe ze te installeren.

  • Klik op de site van SeniorWeb in het menu op Tips & Uitleg.
  • Klik op Software.
  • Een overzicht met het complete aanbod softwareprogramma's opent.
  • Klik een artikel aan, en download en installeer het programma met behulp van de instructies.

Internet staat vol onbetrouwbare downloadsites. Installeer daarom nooit zomaar een programma. Mijd sites als Download.com, Cnet en Softonic. Twee betrouwbare Nederlandstalige sites met downloads zijn Gratissoftware.nl en Tweakers.net.

Een programma wordt vaak aangeboden als .exe-bestand. Dit is een bestand waarmee de computer het programma installeert. Na een klik op een downloadlink (met daarachter zo'n exe-bestand) volgt de keuze 'uitvoeren' of 'opslaan'. Kies voor Uitvoeren. Het programmabestand wordt dan opgeslagen in een tijdelijke map en het programma wordt daarna direct geïnstalleerd.

Vaak is de voortgang van het downloaden te volgen in een venster. Hierin is te zien hoeveel procent van de download al is voltooid en hoelang het proces nog ongeveer duurt. Hoeveel tijd het kost is afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van de internetverbinding.

Soms verschijnt het venster 'Gebruikersaccountbeheer' met de vraag of het programma wijzigingen mag aanbrengen op de computer. Is de fabrikant van de software te vertrouwen? Klik op Ja als u er zeker van bent dat u downloadt van een betrouwbare bron.
U kunt een venster tegenkomen waarin u akkoord moet gaan met de gebruikersvoorwaarden of licentieovereenkomsten voordat u het programma mag installeren. Algemeen bekend is dat weinig mensen daadwerkelijk de voorwaarden lezen.
U krijgt de locatie te zien waarop het programma wordt opgeslagen op de computer. Deze locatie hoeft over het algemeen niet te worden aangepast, omdat er meestal voor een standaardlocatie wordt gekozen. Dit is zoiets als 'C:\Program files\'.

Let op als u tijdens de installatie een venster tegenkomt waar opties aan- of uitgevinkt moeten worden. Lees goed wat de aangevinkte punten zijn. Gaat het om een snelkoppeling op het Bureaublad? Of wordt er extra software geïnstalleerd? Weiger dat altijd. Het is nooit nodig en vervuilt de pc alleen maar.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.