Facebook: een introductie

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 29 december 2011
Gewijzigd op 23 juni 2015
Auteur
Waardering
3,9 van 5 sterren
(843 stemmen)
Facebook is met meer dan een miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. U kunt er een eigen pagina aanmaken met allerlei informatie, zoals foto’s en berichtjes. 

Achtergrond

In dit eerste deel van het tweeluik over Facebook leest u over de achtergrond van het netwerk en waarom het zo populair is. In het artikel Facebook: account maken en vrienden vinden leest u hoe u zelf een eigen pagina aanmaakt op Facebook.

Wat is Facebook?

Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie over uzelf op kwijt kunt, zoals hobby's, interesses en vakantiefoto's. U zoekt bekenden op en nodigt ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gezet. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden, u moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen en als u mensen uitnodigt moeten zij uw invitatie accepteren.

Site en apps

Facebook is de naam van de dienst. U kunt Facebook online gebruiken op uw computer, via internet. Maar er zijn ook apps gemaakt voor op tablets en smartphone. Ook daar gebruikt u de internetverbinding. De apps werken anders dan de site, al komt het op hetzelfde neer: contact houden met bekenden.

Sneeuwbaleffect

Alle toegevoegde personen komen in uw contactenlijst te staan. Hierdoor ontstaat er een sneeuwbaleffect, omdat u ook de gelegenheid hebt om vrienden van vrienden uit te nodigen. U hebt al snel een hele lijst vrienden!
U communiceert met uw contactpersonen door berichtjes te verzenden of te chatten. Leuk is de mogelijkheid om een statusupdate te plaatsen. U typt simpelweg een tekst over iets wat u op dit moment bezighoudt, waar vervolgens iedereen op kan reageren.

Een film over Facebook

In 2004 is Facebook opgericht door de Amerikaan Mark Zuckerberg. Op negentienjarige leeftijd lanceerde de toenmalige Harvard-student samen met drie klasgenoten de sociale netwerksite. Facebook (letterlijk 'smoelenboek') was bedoeld voor zijn mede-studenten van Harvard College, om zichzelf te kunnen presenteren en contact met elkaar te onderhouden. Over de oprichting is in 2010 een film verschenen onder de naam The Social Network.

Het succes

Facebook heeft Zuckerberg tot één van de rijkste personen op aarde gemaakt. Zijn vermogen wordt geschat op maar liefst 17,5 miljard dollar. Het geld wordt vooral verdiend met advertentie-inkomsten. Mark Zuckerberg heeft momenteel meer dan 3.000 mensen in dienst die werkzaam zijn in kantoren uit acht verschillende landen. Op het succes van Facebook lijkt dan ook geen enkele rem te zitten. Inmiddels hebben meer dan een miljard personen, organisaties en bedrijven een Facebook-pagina.

Jong en oud

Met zo veel gebruikers is de kans aanwezig dat al enkele of veel van uw bekenden op Facebook aanwezig zijn. Vooral jonge mensen zijn er actief, maar ook vijftigplussers gebruiken het in toenemende mate. Het is natuurlijk ook leuk om het wel en wee van uw (klein)kinderen via deze weg bij te houden.

Beroemdheden

Ook veel beroemdheden zitten op Facebook, zoals artiesten en filmsterren. Maar ook tv-programma's. Zo heeft Jan Smit bijvoorbeeld een account en bestaat er een pagina voor de Wereld Draait Door. Omdat het in de Verenigde Staten de populairste sociale netwerksite is, vindt u er ook veel Hollywood-sterren, bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio en Meryl Streep.

Waarom is het leuk?

U kunt Facebook op verschillende manieren gebruiken:

  • Anderen laten weten hoe het met u gaat.
  • Kijken hoe het met anderen gaat.
  • Oude bekenden opsporen. 
  • Spelletjes met andere bezoekers spelen, zoals schaken, Monopoly en het populaire Farmville (de spelletjes zijn meestal wel Engelstalig).

Dankzij Facebook onderhoudt u gemakkelijk contact met vrienden en familie en spoort u oude bekenden van vroeger op. U ziet wat voor werk ze tegenwoordig doen en waar ze wonen, en misschien zijn er foto's. Het is erg simpel om contact te leggen. U reageert bijvoorbeeld op een foto of u verzendt een persoonlijk berichtje.

Privacy-problemen

De afgelopen jaren raakte Facebook enkele keren in opspraak, omdat het de privacy van de gebruikers niet voldoende zou beschermen. De werknemers van de profielenwebsite maakten in het verleden de fout door zonder toestemming persoonlijke informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit heeft ertoe geleid dat enkele bekende personen uit Amerika hun account opzegden. Gelukkig is het privacybeleid inmiddels verbeterd, waardoor u nauwkeurig bepaalt welke gegevens er zichtbaar zijn voor uw vrienden en andere bezoekers van Facebook.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. Lees hier de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook

In 'Facebook: privacy en veiligheid' geven we een aantal tips voor een veilig gebruik van Facebook.

Ook op Facebook

Als u een digitale vriendschap wilt afsluiten met bekenden via Facebook, dan moet u een account aanmaken. Daarna kunt u een eigen pagina op Facebook creëren. U mag helemaal zelf bepalen welke informatie u met anderen deelt. U bezoekt de website www.facebook.com waar u alle gevraagde gegevens invult. Vervolgens gaat u op zoek naar vrienden, kennissen en familie.

Deel 2: Facebook gebruiken

U hebt in dit artikel gelezen wat Facebook nu eigenlijk is en waarvoor u het kunt gebruiken. In 'Facebook: account maken en vrienden vinden' gaan we nader in op de mogelijkheden van deze profielenwebsite. U leest dan stap voor stap hoe u een profiel aanmaakt en vrienden opspoort.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op vrijdag 13 januari 2012 om 16:56:
Ook ik ben door mijn kleindochter op fasebook gezet. Hoe en wat mocht ik zelf uitzoeken. Ik ben wel verwonderd hoe snel er reacties kwamen. En contacten heb ik nu met familieleden in Australie en Spanje. Heel leuk, en met de artikelen van Seniorweb hoop ik het nog eens helemaal door te hebben. Ik zie er naar uit. Loe agm.dekkers@quicknet.nl
Door SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2012 om 19:05:
de uitleg van face book geeft mij dus nog meer redenen om niet mee te doen met deze flauwe kul. Nu weer advertenties erbij, waar ik normaal ook niet op zit te wachten. Ik wijs dan ook alle aanbiedingen om mee te doen met kracht van de hand. ook een seniorweb lid
Door SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2012 om 19:04:
de uitleg van face book geeft mij dus nog meer redenen om niet mee te doen met deze flauwe kul. Nu weer advertenties erbij, waar ik normaal ook niet op zit te wachten. Ik wijs dan ook alle aanbiedingen om mee te doen met kracht van de hand. ook een seniorweb lid
Door SeniorWeb-lid op woensdag 9 november 2011 om 12:34:
Nu ik facebook ondekt heb en dat was op mijn verjaardag kreeg ik van alle kanten felicitatie`s o.a. van neven en nichten enook alweer van hun kinderen die ik ander nooit meer hoor of zie en dat is heel leuk.door seniorlid
Door SeniorWeb-lid op maandag 31 oktober 2011 om 22:43:
Als ik van Facebook een bericht krijg mijn bloedeigen zus vriend van mij wil worden dan lach ik me een rotje. Wat een dom gedoe. Ik ben het met schrijvers eens dat het het spekken is van de portemonnaie van een ander.
Door FredV op zaterdag 29 oktober 2011 om 15:09:
Het artikel is duidelijk geschreven en of je daar belangstelling voor hebt of niet ligt niet aan Seniorweb. Ik vind het heel goed dat er een uitleg van gegeven wordt en aan U de keus er mee door te gaan. Een prima artikel. Voor mij zijn een hele boel vragen reeds beantwoordt en ik kijk uit naar deel 2. Fred Vente
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 28 oktober 2011 om 20:42:
Een duidelijk artikel wat Facebook is maar ik blijf nog toch wantrouwig tegenover staan.
Door 33Maarten53 op vrijdag 28 oktober 2011 om 16:56:
Heeft me nooit geïnteresseerd. Hierdoor is enige belangstelling gewekt. Sta er niet meer zo achterdochtig tegenover.
Door Roe921 op donderdag 27 oktober 2011 om 15:11:
Geachte lezers, Facebook en Twitter zijn slechts uitvindels van 'handige personen' om hun zakken te vullen door in te spelen op de gevoelens van ons pc gebruikers. Drie of vier jaar geleden wilde ik me bij Facebook uitschrijven. Geloof me mijn gebruikersnaam en paswoord waren correct,echter, het uitschrijven lukte niet. Na vele pogingen en tijd gaf ik op. Juist zo wil FARCEBOOK zulks.Mensen binden en gebruiken om adverteerders aan te bieden als 'waar'. Twitter heb ik nooit een kans gegeven. Mag ik de redaktie van Seniorweb vragen mij tips te geven hoe ik uit de FILES van Facebook kan verdwijnen? Nee dan vind ik dat het web meer te bieden heeft dan Farce book en Twitter. Bijvoorbeeld hoe houdt indringers buiten etc etc etc! Met dank en groet. Herman Roeffen hsh.roeffen@tele2.nl
Door Roe921 op donderdag 27 oktober 2011 om 15:10:
Geachte lezers, Facebook en Twitter zijn slechts uitvindels van 'handige personen' om hun zakken te vullen door in te spelen op de gevoelens van ons pc gebruikers. Drie of vier jaar geleden wilde ik me bij Facebook uitschrijven. Geloof me mijn gebruikersnaam en paswoord waren correct,echter, het uitschrijven lukte niet. Na vele pogingen en tijd gaf ik op. Juist zo wil FARCEBOOK zulks.Mensen binden en gebruiken om adverteerders aan te bieden als 'waar'. Twitter heb ik nooit een kans gegeven. Mag ik de redaktie van Seniorweb vragen mij tips te geven hoe ik uit de FILES van Facebook kan verdwijnen? Nee dan vind ik dat het web meer te bieden heeft dan Farce book en Twitter. Bijvoorbeeld hoe houdt indringers buiten etc etc etc! Met dank en groet. Herman Roeffen hsh.roeffen@tele2.nl
Door SeniorWeb-lid op woensdag 14 september 2011 om 10:19:
Is er iets veranderd op facebook???
Door SeniorWeb-lid op zondag 31 juli 2011 om 15:14:
ik ben op facebook geweest. Kan nog steeds geen voordelen vinden. Vrienden maak je niet door facebook. Je bent al 15 pagina's verder en elke keer komt weer het zelfde naar voren. je vrienden hebben dit of dat niet geupload. Jammer, een beetje meer realistisch mag senior web best zijn.
avatar
Door Annerie op vrijdag 22 juli 2011 om 17:19:
Is er onder de leden iemand die mij kan helpen om aan facebook deel te kunnen nemen? p.riem@chello.nl
avatar
Door sakewestra op donderdag 30 juni 2011 om 20:01:
Uitstekend duidelijke informatie graag vervolg
avatar
Door edan5734 op maandag 14 maart 2011 om 12:55:
ok
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 25 februari 2011 om 15:46:
Prima en nuttig dat uw dit thema flink verder hebt toegelicht. Bedankt daarvoor, Ton Schlüter.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 25 februari 2011 om 15:46:
Prima en nuttig dat uw dit thema flink verder hebt oegelicht. Bedankt daarvoor, Ton Schlüter.
Door SeniorWeb-lid op maandag 27 december 2010 om 17:51:
Ik zit al een tijd op Facebook, en heb leuk contact met mijn kleinkind in Italie, zij heeft op facebook leuke foto,s staan die ze maakt , al kun je geen italiaans, soms vertaal ik kleine zinnetjes via "vertaal nu" van Google. Als je bang bent van inbreuk of dergelijke, dan moet je ook maar niet gaan internetten !!!
Door SeniorWeb-lid op donderdag 25 november 2010 om 22:56:
Ik sta al op Facebook maar wil mijn naam enz verwijderen. Hoe moet dat want het is me tot op dit moment niet gelukt. Wie kan helpen?
Door SeniorWeb-lid op donderdag 11 november 2010 om 12:27:
ik wil ook opfaceboek maar het is zo moeilijk ? voor ouderen,seniorenweb is beter voor ons oudjes
Door p5 op dinsdag 9 november 2010 om 14:15:
Dit soort van ontwikkelingen staat mij erg tegen. Er zitten terdege veel nadelen aan verbonden vooral op gebied van de privacy. Zelfs denk ik in de richting van een vorm van dictatuur. Zie wat er al plaats vindt op gebied van het betalingsverkeer,je kunt geen kant meer op. Zie wat er al met het openbaar vervoer aan de hand is,weinig keus meer en kansen op fouten zeer groot. Het oplossen van deze fouten is zeer omslachtig. We willen bureaucratie tegen gaan maar er ontstaat steeds meer.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 5 november 2010 om 10:25:
Ik vind het volledige onzin om je privacy bloot te leggen voor de hele wereld en heel veel naieve mensen stappen er dagelijks nog in zonder te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn in de toekomst. Met de computer is het al helemaal niet moeilijk je contacten te onderhouden met wie dan ook en veiliger.Een paar slimme studenten vinden iets uit en de hele wereld begint hun zakken te vullen.Ik hou me maar bij een prive mailtje naar mijn echte vrienden zonder poespas, maar ieder zijn meug.Groetjes Aad Visser
Door SeniorWeb-lid op zondag 31 oktober 2010 om 14:08:
ik ben ook net lid geworden van facebook ,was al lid van hyves maar vind facebook toch wel heel anders ,dus is het wel erg wennen ,ben nog wel zoekende dus is dit een fijne uitleg op seniorenweb dank je wel.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 29 oktober 2010 om 14:55:
Facebook lijkt mij volkomen overbodig. Mijn kennissen/familie-kring is al groot genoeg. Henk
Door willem op donderdag 28 oktober 2010 om 14:27:
Prima artikel lijkt mij. Ik zie uit naar deel 2.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 om 11:28:
Door mijn kleinkinderen in Canada heb ik "Facebook" leren kennen. Intussen is hun opa in het Facebook van hen een persoonlijke vriend geworden. Erg leuk, want openhartig vertellen zij in het facebook hun "in en outs".
Door SeniorWeb-lid op donderdag 28 oktober 2010 om 11:28:
Door mijn kleinkinderen in Canada heb ik "Facebook" leren kennen. Intussen is hun opa in het Facebook van hen een persoonlijke vriend geworden. Erg leuk, want openhartig vertellen zij in het facebook hun "in en outs".
Door ja4639 op dinsdag 26 oktober 2010 om 18:39:
Door Facebook ben ik in contact gekomen met mijn neven in Australie, Mijn broer woont er al meer dan 40 jaar. Een seniorweb lid.
Door ja4639 op dinsdag 26 oktober 2010 om 18:37:
Door Facebook ben ik in contact gekomen met mijn neven in Australie, Mijn broer woont er al meer dan 40 jaar. Een seniorweb lid.
Door Samijn op maandag 25 oktober 2010 om 22:53:
jA, HET IS HELEMAAL IN. iK WILDE DAN OOK GRAAG MEE DOEN EN BEN DAN OOK DOOR MIJN KINDEREN EN HUN VRIENDJES AANGENOMEN, MAAR NU. HIER STOPT MIJN KENNIS.EEN PROFIEL HEB IK DUS. WAAR ZET EN HOE GAAT MIJN VERHAAL? DAT IS ME NOG NIET DUIDELIJK.
Door wimpunter op maandag 25 oktober 2010 om 20:31:
ik word alleen maar nieuwsgierig gemaakt. Ik weet niet of ik me aan ga melden
Door Markus op maandag 25 oktober 2010 om 18:34:
Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
Door Markus op maandag 25 oktober 2010 om 18:34:
Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
Door Markus op maandag 25 oktober 2010 om 18:33:
Face book hoeft voor mij niet, om misbruik te voor komen. En voor hyves zijn we op ons werk al gewaarschuwd. Is er al misbruik van gemaakt op ons werk, vandaar.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste