Dropbox: een virtuele USB-stick

Niveau
Besturingssysteem Windows Vista, 7 en 8/8.1
Publicatiedatum 1 februari 2013
Gewijzigd op 24 maart 2015
Auteur
Waardering
4,2
(311 stemmen)
Met het programma Dropbox wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers. U installeert Dropbox waarna u een speciale map in de Verkenner terugvindt die alle uitwisseling voor u regelt. Deze map werkt precies als alle ander mappen in de Verkenner. Hier leest u hoe Dropbox precies werkt.

Installeren

Dropbox werkt na installatie erg handig. U kunt binnen de aangemaakte Dropbox-map nieuwe mappen aanmaken. Daarin kunt u bestanden plaatsen om vervolgens online of op een andere computer te bekijken. Ook is het mogelijk om bestanden te delen met vrienden en bekenden. Kortom Dropbox maakt een USB-stick overbodig. In het artikel Dropbox leest u hoe u het programma installeert.

Werken met Dropbox

Normaal gesproken installeert u een programma en start u het vervolgens op wanneer u het nodig hebt. Dropbox werkt anders. U vindt op uw computer een speciale Dropbox-map. Daar sleept of kopieert u bestanden (foto's, documenten, e-mails, muziek, het kan van alles zijn) naartoe. Precies zoals u dat met andere mappen in de Verkenner doet. Alle bestanden die in de map van Dropbox terechtkomen, worden automatisch bijgewerkt.

U hebt er zelf geen omkijken naar. Een voorbeeld verduidelijkt de eenvoud van Dropbox. Terug van vakantie hebt u een groot aantal foto's op uw laptop staan. Deze wilt u graag overzetten naar uw pc. Dat kan met een USB-stick. U kopieert alle foto's naar de USB-stick en kopieert ze daarna naar uw computer. Met Dropbox wordt het veel eenvoudiger. Zowel op uw laptop als uw desktop hebt u Dropbox geïnstalleerd. Op vakantie plaatst u alle foto's in de Dropbox-map op uw laptop. Het geeft niet dat u onderweg geen internetverbinding hebt. Thuisgekomen zet u de laptop aan en omdat er weer een internetverbinding is worden alle foto's gesynchroniseerd. Zet uw pc aan en alle foto's verschijnen in de Dropboxmap die daarop staat. Reuze handig! 

De Dropbox-map openen

De Dropbox-map kunt u op verschillende manieren openen:

 1. Via het Bureaublad
  Als u tijdens de installatie een snelkoppeling hebt gemaakt op het Bureaublad, vindt u Dropbox daar terug. Dubbelklik op de snelkoppeling en de map wordt geopend.
 2. Via het menu
  Klik op Start(en) > Alle programma's > Dropbox > Dropbox. Deze optie is niet van toepassing als u Windows 8.1 gebruikt.
 3. Via de Verkenner
   Open de Windows Verkenner. De standaardlocatie van de Dropbox-map is in (Mijn) Documenten. Klik daarop en u ziet in die map de map Dropbox. Klik op die map om de inhoud te zien van de Dropbox-map. In Windows 7 en 8.1 staat de map in de Verkenner onder 'Favorieten'.
 4. Via het Dropbox-pictogram in het systeemvak
  Klik op het pictogram en klik vervolgens op het blauwe pictogram van een map.


In alle vier de gevallen wordt de Dropbox-map geopend. Hebt u nog niets gewijzigd aan de map dan vindt u hierin één bestand, Aan de slag met Dropbox. Het bestand is een korte handleiding om Dropbox uit te leggen. Het is vooral belangrijk dat u weet dat de Dropbox-map functioneert als alle andere mappen in de Verkenner.

Een bestand delen (1)

Alle bestanden die u plaatst in een map in Dropbox kunt u gemakkelijk doorsturen naar bekenden. En alleen de personen waarnaar u het bestand doorstuurt hebben toegang tot het bestand. Dus u hoeft niet bang te zijn dat onbekenden uw bestanden kunnen zien.

U deelt een bestand als volgt: ga in de Verkenner naar de Dropbox-map. Klik daarna met de rechtermuisknop op een bestand dat u wilt delen. Selecteer de optie Dropbox-link delen. Rechtsonderin bij het pictogram van Dropbox in de taakbalk ziet u nu een melding die aangeeft dat de link van het bestand is gekopieerd.

040215_dropbox_9_kl

Een bestand delen (2)

Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuw bericht. Druk op Ctrl+V om de link te plakken in uw bericht.

In de e-mail staat nu een directe link naar het bestand. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om het bestand te downloaden.

Een hele map delen

Een map met meerdere bestanden delen verloopt op dezelfde manier als één bestand delen. Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen. Selecteer de optie Dropbox-link delen. Rechtsonderin bij het pictogram van Dropbox in de taakbalk ziet u nu een melding die aangeeft dat de link van de map is gekopieerd.

Open nu uw e-mailprogramma en maak een nieuw bericht. Druk op Ctrl+V om de link te plakken in uw bericht. In de e-mail staat nu een directe link naar de map. Degene die de e-mail ontvangt hoeft er alleen maar op te klikken om de map te downloaden.

De website van Dropbox

Het kan natuurlijk gebeuren dat u op een plek zit waar u Dropbox niet hebt geïnstalleerd. In dat geval kunt u via de website van Dropbox altijd  bij uw bestanden. Zo kunt u bijvoorbeeld op vakantie bestanden of foto's toevoegen aan Dropbox. Of bij vrienden thuis snel bestanden of foto's downloaden. De website werkt als volgt: surf naar de website van Dropbox, www.dropbox.com. Log in met uw e-mailadres en het wachtwoord dat u hebt bedacht voor Dropbox.

U ziet nu een overzicht van de bestanden en mappen die u in Dropbox hebt geplaatst. Bovenaan ziet u vier knoppen:

 • Met de eerste knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 1 kunt u bestanden uploaden. Dit gaat als volgt: Klik op de knop. Klik daarna op Bestanden selecteren. Selecteer het bestand dat u wilt uploaden en klik op Openen.
 • Het bestand wordt geüpload. Dit kan even duren. De balk wordt groen als het proces klaar is.
 • Wilt u nog een bestand uploaden, dit kan terwijl het vorige nog aan het uploaden is. klik op Meer bestanden toevoegen. Bent u klaar? Klik dan op Gereed.
 • Met de tweede knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 2 kunt u een nieuwe map aanmaken.
 • Met de derde knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 3 kunt u een map delen. Klik op de knop.
  • Als u uw e-mailadres nog niet geverifieerd hebt, vraagt Dropbox u nu dat eerst te doen. Klik in dat geval op Verstuur email.
  • Er wordt nu een e-mail gestuurd naar het e-mailadres dat u bij Dropbox hebt opgegeven. Open deze e-mail en volg de stappen.
  • Een venster opent waarin wordt bevestigd dat uw e-mailadres geverifieerd is. Klik op Gereed.
 • Klik nogmaals op de derde knop.
 • Kies de optie Ik wil een bestaande map delen en klik op Volgende.
 • Kies nu de map die u wilt delen, klik eventueel op het plusje voor een map om bij de onderliggende mappen te komen.
 • Klik op Volgende. Vul één of meer e-mailadressen in, gescheiden met een komma, en type eventueel een boodschap bij 'Een bericht toevoegen'.
 • Klik op Map delen.
 • De laatste knop 20140313_dropbox_gebruik_knop 4 is een bijzondere: u kunt namelijk bestanden verwijderen uit Dropbox. Maar Dropbox 'onthoudt' de bestanden voor u. Klikt u op deze laatste knop (de prullenbak) dan worden verwijderde bestanden zichtbaar. Klik nogmaals op de knop om ze weer onzichtbaar te maken. 

Wilt u een bestand of map downloaden, klik er dan op met de rechtermuisknop en klik op Downloaden.

20140313_dropbox_gebruik_3

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

Door SeniorWeb-lid op zaterdag 8 november 2014 om 14:05:
Ik heb een mac en een ipad en zou graag mijn files uitwisselen zoals dat met dropbox kan. Mijn vraag is of dat niet even goed en handig kan met iCloud van apple. Het voordeel van de dropbox-methode is dat je zelf bepaalt welke files er in de speciale folder komen te staan, zodat alleen die uitgewisseld worden. Kan dat ook met iCloud? Is het eigenlijk wel aan te raden een extern programma als dropbox te gebruiken op apple hardware als die iCloud heeft? Dank voor uw antwoord, Tom vd Linden
avatar
Door johannes39 op woensdag 5 maart 2014 om 10:42:
ik zal niks zeggen van dropbox maar als die vol is kun je betalen. ze sturen je dan mailtjes allemaal in het engels is er ook een nederlandse versie? gr mevr. H.de Groot
Door SeniorWeb-lid op woensdag 5 juni 2013 om 17:15:
Ik heb dit artikel gewaardeerd met één ster. Dat was niet de bedoeling, dat moeten er vijf zijn!!
Door Pieter69 op zondag 1 juli 2012 om 11:47:
Reactie op 'Boo356':Zo werkt het bij mij gevoelsmatig: Beschrijvingen worden mij vaak pas duidelijk NAdat ik uitgevonden heb hoe iets werkt; ACHTERAF begrijp ik dan de instructies - als ik ze niet meer nodig heb. ;-)
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 9 juni 2012 om 14:31:
Ik begrijp er helemaal niks van
Door SeniorWeb-lid op donderdag 2 februari 2012 om 21:24:
Een standaard (gratis) account bij Dropbox is 2 Gigabyte. Als je een map gaat delen met iemand krijg je er 512 Megabyte bij. Dit kan tot maximaal 5 gebruikers. Zelf heb ik een map 'geshared' met mijn broer en regelmatig wisselen wij daar muziekbestanden mee uit, ideaal. Ging voorheen met een usb-stick, nu via de dropbox. Als mijn broer 'on-line' is en ik zet de muziek-bestanden er in dan beginnen bij hem de bestanden al binnen te lopen. Uploaden gaat wel relatief langzaam, dus begin op tijd!
Door zwemster op vrijdag 4 november 2011 om 17:32:
Wat ik me alleen afvraag: de grootte van je gratis dropbox is 2 GB. als ik mijn vakantiefoto's op mijn laptop in de dropbox zet en dan later thuis laat synchroniseren op mijn gewone computer, moet ik die foto's er dan ook na synchronisatie niet uit de dropbox halen? Anders zijn die 2 GB zo verbruikt m.i.
Door TvdMolen op dinsdag 7 december 2010 om 19:13:
Hallo, Kort geleden werd ik hierop attent gemaakt en ik ken inmiddels een aantal personen die het gebruiken waarvan enkele er razend enthousiast over zijn maar ook die er niets van moeten hebben.Vooral dat het engelstalig is geeft het toch wat problemen heb ik gehoord en het is omslachtiger dan wordt beweerd van niet.IK heb het geinstalleerd, bekeken maar kijk toch even de kat uit de boom want ik vertrouw de veiligheid niet zo erg. Wel mijn complement voor SeniorWeb voor de (beperkte) Nederlandse gebruiksaanwijzing. Je kunt er redelijk mee uit de voeten. T1es.
Door TvdMolen op dinsdag 7 december 2010 om 19:08:
Hallo, Kort geleden wer ik hierop atten gemaakt en ik ken inmiddels een aantal personen die het gebruiken waarvan enkele er razend enthousiast over zijn maar ook die er niets van moeten hebben.Vooral dat het engelstalig is geeft het toch heel wat problemen heb ik gehoord en het is omslachtiger dan wordt beweerd van niet.IK heb het geinstalleerd, bekeken maar kijk toch even de kat uit de boom want ik vertrouw de veiligheid niet zo erg. Wel mijn complement voor SeniorWeb voor de (beperkte) Nederlandse gebruiksaanwijzing. Je kunt er redelijk mee uit de voeten. T1es.
Door willem op dinsdag 7 december 2010 om 17:08:
Uit de reacties maak ik op dat het programma in het engels is. Het kan dan misschien wel een goed programma zijn, maar voor de meeste mensen is het dan toch onbruikbaar. Maar het is altijd te proberen. Iedereen veel succes !
avatar
Door Wil Gipman op woensdag 1 december 2010 om 18:30:
Een van de veilig manieren om foto's aan anderen te laten zien is een Windows Live account aanmaken. Dan heeft men de beschikking over totaal aan 25 Gigabytes upload mogelijkheden. Men kan de foto's in hoge resolutie in een album zetten en de bekenden de link van het album sturen. Zelf gebruik ik SkyDrive al sinds 2008. http://www.microsoft.com/belux/nl/windows/windowslive/Views/productDetail.aspx?product=Skydrive Voorbeelden: http://whmgipman.wordpress.com Groet van Wil Gipman.
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 27 november 2010 om 10:01:
Ik heb uitgeprobeerd, maar mijn Engels is van dien aard dat ik er niets van begrijp, ik doe alles fout. Is het niet mogelijk om een Nederlandse verzie te krijgen? Jan
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 19 november 2010 om 12:06:
Dropbox. Wie garandeert mij dat mijn gegevens niet door derden worden gebruikt? Een link kan door iedereen doorgestuurd worden en wil ik dat? Ik weet dat als iets eenmaal op internet staat het moeilijk is om het er weer af te krijgen. Ik hou graag de regie over mijn eigen gegevens. Met een usb-stick kan ik heel veel tegelijk overzetten, dus dat lijkt mij veiliger.
Door granda19 op vrijdag 19 november 2010 om 09:12:
Wat is het verschil tussen dropbox en diverse websites die ruimte aanbieden om een back-up te maken van bestanden?
avatar
Door Noor.W op donderdag 18 november 2010 om 20:08:
Kennelijk begrijp ik iets niet goed, namelijk: als ik iemand de link gestuurd heb naar mijn foto's in Dropbox, moet ik dan mijn computer aan hebben staan zodat zij de foto's kunnen zien? Of komen mijn foto's op een internetsite van Dropbox? Zoiets als Picasa? Daarin moet ik, net als in "Mijn Album" de foto's eerst uploaden (liefst verkleind) en daarna kan ik mensen uitnodigen ze te bekijken. Verder vind ik de handleiding wel duidelijk, maar het gaat mij om het systeem dat er achter zit. Met vriendelijke groet, Noor Wichers lid 195859
Door SeniorWeb-lid op donderdag 18 november 2010 om 18:55:
Ik heb het een halfjaar in gebruik en het is ideaal! Geen gezeur meer van waar heb ik een bestand aangepast (zat ik toen op mijn laptop of op de pc)? Op welke computer ik ook werk, alles is up to date. Miny
Door SeniorWeb-lid op donderdag 18 november 2010 om 18:53:
Ik heb het een halfjaar in gebruik en het is ideaal! Geen gezeur meer van waar heb ik een bestand aangepast (zat ik toen op mijn laptop of op de pc)? Op welke computer ik ook werk, alles is up to date. Miny
Door GerrieH op donderdag 18 november 2010 om 17:50:
Leuk artikel, ik had er nog nooit van gehoord en denk het zeker te gaan gebruiken. Groetjes, Gerrie.
avatar
Door PPWaterman op donderdag 18 november 2010 om 16:54:
Het werkt uitstekend, heb het al een aantal maanden in gebruik. Loop niet meer met een stick tussen de pc's te slepen (kan je hem ook niet meer kwijt raken).
Door SeniorWeb-lid op donderdag 18 november 2010 om 16:15:
graag een vertaling in het nederlands
Door 33Maarten53 op donderdag 18 november 2010 om 15:18:
Ik ben bezig met een curus digitale fotobewerking via een leerhuis van Senior Web. Daarin ook 2 lessen betreffende "Mijn Album". Hoewel ik me niet helemaal in staat acht een goede beoordeling te maken, lijkt dit me eenvoudiger en sneller. Ik heb nooit eerder van het woord "dropbox" gehoord. Zal het mijn docenten vragen; dit zijn ook leden van Senior Web, die deze Nieuwsbrief natuurlijk ook lezen.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 18 november 2010 om 14:35:
Ik heb nog nooit van dit systeem gehoord. Maar het geeft wel heel veel mogelijk heden met het systeem.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste