Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 april 2020

Windows 7: Bureaublad en Startmenu

Windows 7 is een populair besturingssysteem van Microsoft. Ontdek de functies van het Bureaublad het Startmenu en de taakbalk.

Nadat u Windows 7 hebt gestart, verschijnt op uw beeldscherm het Bureaublad. In het midden ziet u het Windows-logo. Er staat nog maar één pictogram op, namelijk dat van de Prullenbak. Welke foto u op de achtergrond ziet, kan verschillen. Vaak zetten fabrikanten hun eigen afbeelding erop. U kunt de afbeelding aanpassen. Ook kunt u zelf naar eigen inzicht snelkoppelingen naar programma's en bestanden toevoegen. Hoe dat werkt, leest u later.

Rechts onderin beeld staat het Systeemvak. Daarin staan kleine pictogrammen naast het Windows-klokje. Ze staan voor programma's die op de achtergrond meedraaien, zoals antivirusprogramma's. Er staat een klein wit driehoekje in. Wie daarop klikt, ziet alle pictogrammen. Helemaal rechts staat een klein verticaal balkje. Dat is nieuw in Windows 7. Het is de knop Bureaublad weergeven. Als u allerlei programma's hebt geopend en u wilt snel het Bureaublad weer zien, dan klikt u op die knop. Links onderin staat de Startknop, die opent het Startmenu en is uw toegang tot de programma's en bestanden op uw computer. De balk die begint met de knop Starten en eindigt met het Systeemvak is de Taakbalk. Daar gaan we nu dieper op in.

De Taakbalk is de horizontale balk die u onderaan uw scherm ziet. Standaard is deze taakbalk altijd zichtbaar, welk programma u ook start of gebruikt. In eerdere versies van Windows bestond de Taakbalk uit de werkbalk Snel starten en een reeks vakjes die de geopende bestanden en programma's weergaf. Dat is nu helemaal anders geworden. Snel starten is er nu in een andere vorm. Meteen naast de Startknop staan wat pictogrammen die programma's aanduiden. Door op het pictogram te klikken, wordt het programma gestart.

De programma's en bestanden die daadwerkelijk actief zijn, kunt u herkennen aan een rechthoekige knop. Zo ziet u in het plaatje rechts hiervan dat Internet Explorer geopend is (want om het symbool van Internet Explorer zit een rechthoekige rand). Er naast staat een koppeling naar de Verkenner. Die is echter niet actief, want er zit geen rand om de knop heen. Houd de muisaanwijzer stil boven een knop van een actief programma: een kleine weergave van het programmavenster zal verschijnen. Verderop in dit artikel leert u hoe u nieuwe programma's aan de Taakbalk kunt toevoegen. Eerst gaan we in op de knop Start en het Startmenu.

Met het Startmenu voert u de volgende activiteiten uit:

  • Programma's starten
  • Veelgebruikte mappen openen
  • Zoeken naar bestanden, mappen en programma's
  • Computerinstellingen aanpassen
  • Help-informatie over het Windows-besturingssysteem weergeven
  • De computer uitzetten
  • Afmelden bij Windows of naar een andere gebruikersaccount omschakelen
  • U ziet dat dit menu eigenlijk de toegangspoort tot uw computer is. U activeert het menu met de knop Start. Klik op de knop Start, of druk op de toets met het Windows-logo. Het Startmenu verschijnt.

Dit menu bestaat uit drie onderdelen:

  • Het grote witte deel links bevat een korte lijst van programma's die op uw computer staan. De precieze lijst hangt af van wat u hebt geïnstalleerd en welke programma's u vaak gebruikt. Wanneer u op Alle programma's klikt, ziet u de volledige lijst met programma's. Deze zijn geordend in mappen. U kunt het vergelijken met een ladenkast. Elke keer dat u een nieuw programma op uw computer zet, komt er een lade bij met daarin het programma.
  • Het grijze deel rechts geeft toegang tot veelgebruikte mappen, bestanden, instellingen en functies. Onderaan vindt u de knop waarmee u de computer uitzet.
  • In de linkerbenedenhoek ziet u het zoekvak, waarmee u programma's en bestanden op de computer kunt zoeken door zoektermen te typen.

Met behulp van dit linkerdeelvenster opent u de programma's die op uw pc zijn geïnstalleerd. Dit kan op twee manieren:

  • Als u een van de programma's in het linkerdeelvenster van het Startmenu wilt openen, klikt u erop. Het programma wordt geopend en het Startmenu wordt gesloten.
  • Als u het programma dat u zoekt niet ziet klikt u op Alle programma's onder aan het linkerdeelvenster. Nu wordt in het linkerdeelvenster een alfabetische lijst van programma's weergegeven, gevolgd door een lijst met mappen. Wanneer u op een van de programmapictogrammen klikt, wordt het programma gestart en het Startmenu gesloten. De mappen bevatten meerdere programma's. Klikt u bijvoorbeeld op Bureau-accessoires, dan ziet u een lijst met programma's die zich in deze map bevinden. Klik op een van de programma's om het te openen.

021115_Windows7

Als u een programma vaak gebruikt, kunt u een snelkoppeling naar dit programma maken dat in het Startmenu komt te staan. Zoek het gewenste programma op in het Startmenu. Klik met de rechtermuisknop op de programmanaam, en klik daarna op Aan het menu Start vastmaken.

021115_Startmenu

Het rechterdeelvenster van het Startmenu bevat koppelingen naar gedeelten van Windows die u waarschijnlijk vaak gebruikt. Het gaat om de volgende gedeelten (van boven naar beneden):

  • Persoonlijke map. Hiermee opent u uw persoonlijke map, die de naam heeft van degene die op dat moment bij Windows is aangemeld. Hier ziet u 'Saskia' staan, bij u is dat een andere of uw eigen naam. Deze map bevat gebruikersspecifieke mappen en bestanden, waaronder de bibliotheken en de mappen Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video's.
  • Documenten, Afbeeldingen, Muziek. Hiermee opent u de desbetreffende map.
  • Ontspanning. Hiermee opent u de map Ontspanning, waarin u alle spelletjes op uw computer kunt openen.
  • Computer. Hiermee opent u een venster dat toegang biedt tot schijfstations, camera's, printers, scanners en andere apparaten die op uw computer zijn aangesloten.
  • Configuratiescherm. Hiermee opent u het Configuratiescherm, waar u de vormgeving en functionaliteit van uw computer kunt aanpassen, programma's kunt toevoegen of verwijderen, netwerkverbindingen kunt instellen en gebruikersaccounts kunt beheren.
  • Apparaten en printers. Hiermee opent u een venster waarin u toegang kunt verkrijgen tot de printers en apparaten op uw netwerk.
  • Standaardprogramma's. Hiermee opent u een venster waarin u kunt kiezen welk programma door Windows moet worden gebruikt voor activiteiten zoals websurfen, het bewerken van foto's, het verzenden van e‑mail en het afspelen van muziek en video's.
  • Help en ondersteuning. Hiermee opent u Windows Help en ondersteuning, waar u kunt bladeren in en zoeken naar Help-onderwerpen over het gebruik van Windows en uw computer. Zie Help-informatie opvragen.
  • Afsluiten. Klik hierop om Windows af te sluiten en de computer uit te zetten. Rechts van de knop Afsluiten staat een klein driehoekje. Klik daarop om de andere opties te zien of uit te kiezen, zoals Afmelden, Vergrendelen of de Slaapstand.
Met dit zoekvak doorzoekt u alle programma's en bestanden. Als u het zoekvak wilt gebruiken, opent u het Startmenu en begint u te typen. U hoeft niet eerst in het vak te klikken. Terwijl u typt, verschijnen de zoekresultaten boven aan het zoekvak in het linkervenster van het Startmenu. Deze resultaten zijn geordend zoals u ziet op het vergrote plaatje hiernaast. Zo ziet u snel of u te maken hebt met een programma of een bestand. Klik op een zoekresultaat om het te openen. U kunt ook klikken op Meer resultaten weergeven , als u de zoekresultaten wilt weergeven in de Verkenner.
Alle programma's die u opstart worden als een knop met een rechthoekige rand zichtbaar in dit middendeel. In de knop ziet u steeds een symbool van het programma. Zo is het symbool van Internet Explorer een blauwe letter E en van Word is het een wit document met een blauwe W erin. Op deze manier houdt u overzicht over welke programma's u hebt geopend. Bovendien kunt u snel schakelen tussen programma's: klik op de knop van het (geopende) programma dat u wilt gebruiken en dit programma wordt actief.

Als u programma's hebt die u vaak gebruikt, dan is het handig om ze aan de Taakbalk vast te maken. Dat betekent dat u een koppeling maakt naar het programma. Die koppeling komt op de Taakbalk te staan, naast de andere koppelingen. Voortaan start u het programma dan door op het bijbehorende pictogram in de Taakbalk te klikken.

  • Klik op de Startknop en blader via het menu Alle programma's naar het programma dat u aan de Taakbalk vast wilt maken.
  • Klik op de rechtermuisknop.
  • Klik op Aan de taakbalk Vastmaken.
  • Een pictogram van het programma verschijnt op de Taakbalk.
  • Om het los te maken van de taakbalk, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram. Kies voor Dit programma losmaken van de taakbalk. Het programma zal dan niet meer standaard in de taakbalk te zien zijn.

021115_LosmakenTaakbalk

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.