U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Video's op YouTube bekijken

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 18 juni 2014
Gewijzigd op 18 november 2014
Auteur
Waardering
3,8 van 5 sterren
(132 stemmen)
Elke minuut wordt er 100 uur aan beeldmateriaal op YouTube geplaatst. Daardoor staan er nu al miljoenen uren aan materiaal op de website. YouTube is dus een goudmijn voor iedereen die op zoek is naar (oude) filmpjes.

Divers beeldmateriaal

Miljoenen mensen in de hele wereld bekijken op YouTube dagelijks korte filmpjes. Door de miljoenen uren aan beeldmateriaal is er voor iedereen wel wat te vinden. In vele genres zijn er video’s te vinden. Echter is het thema muziek het populairst. De muziekliefhebbers zijn dol op deze site, omdat het heel gemakkelijk is om een nieuw of oud liedje op te zoeken en zo vaak af te spelen als u maar wilt.

Stap 1: website

Open uw internetbrowser en ga naar www.youtube.nl. U ziet de hoofdpagina van YouTube. De website herkent dat u in Nederland bent en geeft de Nederlandse versie van de website.

Mocht de site niet werken, dan kan het zijn dat u het programma Flash Player moet installeren. Dit kunt u doen door de stappen op het scherm te volgen.

Stap 2: populaire video’s

Klik linksboven in beeld op de knop met de streepjes naast het logo van de website. U ziet in het menu dat verschijnt onder meer 'Populair op YouTube'. Klik erop en u ziet een aantal voorbeelden van video's waar mensen op dit moment veel naar kijken. Hebt u vaker filmpjes gekeken, dan staan er misschien ook aanbevelingen bij voor u persoonlijk. Die aanbevelingen zijn gebaseerd op uw eerdere zoekacties op YouTube.

U kunt één van deze filmpjes starten door erop te klikken. Ook kunt u een gewenst thema selecteren door op de naam van het thema te klikken.

0907-videokijken-2-klein.jpg

Stap 3: zoeken

U kunt ook gericht zoeken op YouTube. We gaan nu op zoek naar een filmpje van het liedje ‘Hilversum 3’ van Herman van Veen.

Boven in het YouTube-venster vindt u altijd een tekstvak waarin u kunt zoeken. We kunnen met verschillende zoektermen de gewenste video opsporen. Begin bijvoorbeeld ‘Hilversum’ te typen en u ziet dat de suggestie ‘Hilversum 3’ al verschijnt. U zou ook kunnen beginnen met ‘Herman van Veen’, maar dan ziet u eerst een aantal andere titels van de zanger.

0907-videokijken-6.jpg

Stap 4: resultaten

U bladert door de lijst met suggesties door op uw toetsenbord op de pijltoetsen te drukken. Druk één keer op de pijl naar beneden en daarna op de Enter-toets om het eerste resultaat te zien. U kunt ook de gewenste suggestie aanklikken en op de knop Zoeken klikken.

Nu ziet u een scherm met alle resultaten van uw zoekopdracht. Het is mogelijk dat de volgorde bij u anders is, maar in ons geval is de eerste treffer inderdaad een video van ‘Hilversum 3’.  

Stap 5: filmpje starten

Er zijn verschillende manieren om het filmpje te starten. Klik op de afbeelding van het filmpje, of op de tekst rechts ernaast, om het filmpje te starten. Het wordt nu direct afgespeeld.

Er verschijnt vaak na enkele seconden een reclameboodschap over het filmpje heen. U klikt deze weg met het kruisje rechtsboven in de reclame. Wilt u uw hele beeldscherm vullen met het filmpje, klik dan op de knop Volledig scherm helemaal rechts onder het filmpje 11072013_TouTube filmpjes bekijken_full screen. U sluit het volledig venster weer door op de Escape-toets (Esc) te drukken. Stoppen kan door op de knop Pauze te klikken 11072013_YouTube filmpjes bekijken_pauze.

Opmerking: Hebt u niet zo'n snelle internetverbinding, dan kan het gebeuren dat het filmpje wat hapert na het starten. U kunt dan het best even wachten totdat alles is geladen (dat ziet u doordat de balk onder het filmpje rood kleurt).

Stap 6: meer functies

YouTube is meer dan alleen een website om filmpjes te bekijken. Er is soms een koppeling naar de iTunes Store van Apple waar u de gespeelde muziek als digitaal bestand kunt kopen.

Onder de filmpjes is commentaar van YouTube-gebruikers te lezen. U kunt hier zelf ook reageren op een video. Aan de rechterkant ziet u suggesties voor video’s die mogelijk ook leuk vindt, plus vaak ook een reclameboodschap.

Zelf filmpjes aanbieden

YouTube is groot geworden doordat veel mensen hun, al dan niet zelfgemaakte, filmpjes erop zetten. Maakt u zelf wel eens filmpjes en wilt u die met de wereld delen? In het artikel Video op YouTube zetten staat precies hoe dat moet.

Benieuwd welke video's SeniorWeb deelt met de wereld? Bezoek dan ons kanaal SeniorWebTube.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste