Menu Zoek

Mijn OV-chipkaart

Mijn OV-chipkaartVia 'Mijn OV-chip' kan iedereen met een geregistreerde OV-chipkaart makkelijk gemaakte reizen en de kosten hiervan overzien.

'Mijn OV-chip' is een beveiligd onderdeel van OV-chipkaart.nl. Houders van een OV-chipkaart kunnen zich hiervoor registreren. Persoonlijke OV-chipkaarten kunt u via de OV-website aanvragen. Anonieme OV-chipkaarten kunt u zowel online als bij een verkooppunt kopen.

Met 'Mijn OV-chip' is in een oogopslag te zien welke reizen met de OV-Chipkaart zijn gemaakt en hoeveel geld er op de kaart is gezet en weer is afgeboekt. Ook kan men de eigen kaartgegevens bekijken en wijzigen, een melding doen van diefstal of verlies en een overzicht van te declareren reiskosten samenstellen. Met een anonieme OV-chipkaart kunt u wel een account aanmaken, maar kunt u slechts beperkte functies van 'Mijn OV-chip' gebruiken.

Wie via ‘Mijn OV-chip’ het transactieoverzicht wil bekijken, moet deze dienst eerst activeren. Dat kan al tijdens het registreren van een ‘Mijn OV-chip’-account. U krijgt automatisch de vraag of u het online transactieoverzicht wilt aanvragen. U kunt dit ook op een later moment doen via ‘Mijn OV-chip’.

Gemaakte reizen en kosten (de transacties) zijn pas in het overzicht te zien nadat de dienst is geactiveerd. Vanaf dat moment worden ze dagelijks getoond.

U kunt uw transactieoverzicht op de volgende manier oproepen:

  • Ga naar OV-chipkaart.nl.
  • Klik rechtsboven op Mijn OV-chip.
  • Klik op Inloggen.
  • Typ uw gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Log in.
  • Klik op Reishistorie.
  • Klik onder 'Selecteer kaart' op uw OV-chipkaart.
  • Scrol naar beneden naar 'Transacties'.

In de OV-reishistorie ziet u alle reizen die u hebt gemaakt tot 18 maanden terug. Standaard worden de transacties van deze maand getoond. Ook is het mogelijk om zelf een periode te kiezen.

Belangrijk om te weten is dat de vervoerders gebruik maken van instaptarieven. Dit is een minimaal bedrag dat op de kaart moet staan, anders kan er niet ingecheckt worden. Bij een reis met de bus, tram of metro is het instaptarief 4 euro. Bij een reis met de trein wordt er 20 euro van het saldo afgeboekt op het moment van inchecken. Bij het uitchecken wordt een bedrag bijgeboekt. Dat is het niet-verreisde bedrag. Het verschil tussen deze twee bedragen is de ritprijs. Deze ritprijs staat ook vermeld in het overzicht. Als u niet uitcheckt, betaalt u het volledige instaptarief.

Kunt u een deel van uw reizen per openbaar vervoer declareren? Maak dan met 'Mijn OV-reishistorie' een declaratieoverzicht. Deze online voorziening maakt meteen een optelling van uw te declareren reiskosten.

  • Selecteer uw OV-chipkaart zoals hierboven beschreven.
  • Kies bij 'Selecteer data' de periode waarvan u transacties wilt zien.
  • Standaard is de optie 'Alle transacties' geselecteerd. Wilt u alleen uw reistransacties zien? Klik dan op Alle transacties > Reistransacties.
  • Vink de transacties uit die u niet nodig hebt in uw declaratieoverzicht. Check-in-transacties hoeft u nooit aan te vinken.
  • Klik rechtsboven op de knop Maak declaratieoverzicht.
  • Klik op 'Download pdf' of 'Download CSV' (Excel-bestand). Het bestand staat nu in de map Downloads.
  • In het bestand vindt u netjes de reizen onder elkaar, compleet met de datum en ritprijs. Reist u op rekening, dan ziet u geen bedragen in dit overzicht.
Op Uitlegov-chipkaart.nl is het mogelijk om online te oefenen met het in- en uitchecken en kunt u ook de antwoorden vinden op de veel gestelde vragen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.