U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Een programma verwijderen

Niveau
Besturingssysteem Windows Vista
Publicatiedatum 1 december 2011
Gewijzigd op 18 november 2014
Auteur
Waardering
4,1 van 5 sterren
(74 stemmen)
Via internet zijn er talloze programma’s te downloaden. Soms gebeurt het dat u een programma eigenlijk niet meer nodig hebt, of een ander programma gebruikt. Dan kunt u het van de computer verwijderen, ook wel deïnstalleren genoemd. Er is maar één juiste manier om dat te doen. In dit artikel leest u hoe u programma’s veilig van uw computer verwijdert, in Windows Vista. 

Verwijderen via het Configuratiescherm

Veel mensen denken dat een programma verwijderd kan worden door de koppeling in het Startmenu weg te gooien, of door het programma via de Verkenner te verwijderen. Dit is echter niet juist. Sommige programma’s worden geleverd met een deïnstallatie-programma. Omdat dit niet geldt voor alle software bespreken we in dit artikel de enige manier waarop u alle programma’s moet kunnen verwijderen: via het Configuratiescherm. Alle programma’s worden op soortgelijke manier verwijderd. Wij verwijderen bij wijze van voorbeeld het programma IrfanView. Als u echter een ander programma wilt verwijderen, gaat dit op dezelfde manier.

Stap 1: Het Configuratiescherm

Windows heeft een ingebouwde toepassing om programma's keurig te verwijderen 'volgens het boekje'. U kunt in principe elk programma dat is geïnstalleerd, van de pc verwijderen. Wel geldt er: weg is weg. U kunt het programma na verwijdering niet meer gebruiken. Hebt u spijt van het verwijderen, dan zult u het programma opnieuw moeten downloaden van internet of installeren vanaf de dvd of cd-rom, als het een programma is dat u hebt gekocht in de winkel. Zo verwijdert u een programma:

 • Klik op Starten en dan in het rechterrijtje op Configuratiescherm.
 • U ziet een lijst met taken. (Ziet u een andere weergave dan klikt u links op Configuratiescherm en ziet u alsnog dit overzicht.) Klik onderaan links op Een programma verwijderen.

 

Stap 2: Programma selecteren

 • Windows stelt nu een lijst samen van alle programma’s die op uw computer staan. Zoek het programma dat u wilt verwijderen. Klik op de programmanaam. In dit voorbeeld verwijderen we het programma IrfanView.
 • Klik boven de lijst op Verwijderen/wijzigen.
 • Geef desgevraagd aan Gebruikersaccountbeheer toestemming om door te gaan.

Opmerking: soms staat een programma niet in deze lijst. Zoek dan op internet informatie over hoe u het programma kunt verwijderen, door te zoeken op de trefwoorden 'naam van het programma' plus 'verwijderen', 'delete' of 'deinstall'. Soms is er bijvoorbeeld een speciale removal tool (verwijderinstrument) nodig.

Stap 3: Verwijderen bevestigen

 • Het verwijderen gaat van start. Vrijwel elk programma wordt op dezelfde wijze verwijderd. U moet enkele malen bevestigen dat u het programma echt wilt verwijderen.
 • Verder volgt u de instructies door bijvoorbeeld enkele malen op Next of Volgende te klikken.
 • Windows vraagt in dit voorbeeld u om de verwijdering te bevestigen. Klik in dit venster op Ja.
 • IrfanView is een simpel programma dus u hoeft verder niks te doen. U krijgt alleen een venster ter bevestiging te zien. Klik op OK om dit te sluiten.
 • Soms zal u de computer opnieuw moeten starten om de verwijdering te voltooien.
Tip: Verwijder alleen programma’s waarvan u zeker weet wat ze precies doen. Zoek ze desnoods even op via Google als u een programma niet direct kunt thuisbrengen. Veel geluidskaarten hebben bijvoorbeeld hulpprogramma’s met onduidelijke namen. Als u per ongeluk zo’n programma verwijdert, zal de geluidskaart het niet meer doen en moet u het programma opnieuw opzoeken en installeren. Dat is zonde van de moeite.

 

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2012 om 20:19:
Zeer goed weer geven.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste