U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 januari 2014

Schijf branden met BurnAware Free

Niveau
Benodigdheden lege dvd- of cd-romschijfjes, een cd-of dvd-brander
Besturingssysteem Windows XP, Vista, 7 en 8/8.1
Publicatiedatum 7 oktober 2012
Gewijzigd op 9 januari 2014
Auteur SB
Waardering
4,4
(159 stemmen)
Veel mensen branden geregeld gegevens op een schijfje (dvd of cd-rom). Met BurnAware Free hebt u een toegankelijk, Nederlandstalig programma in handen.

Algemeen

Of u nu een diavoorstelling op schijf wilt opslaan of uw mailtjes archiveren: op een schijfje staan ze op een veilige plaats. Hoewel het aantal mogelijkheden is toegenomen om gegevens op een externe plaats op te slaan, kiezen veel mensen nog steeds voor het branden op een cd-rom of dvd. Als een usb-stick, een externe harde schijf of opslag op internet u niks lijken, of als u gegevens die op uw computer staan aan iemand anders wilt geven om te gebruiken, dan is een cd-rom of dvd een uitstekend alternatief.

Windows beschikt zelf over functies om schijfjes te branden. Daarover leest u alles in het volgende artikel: Bestanden op cd of dvd branden

Daarnaast zijn er ook veel gratis brandprogramma’s. Wij hebben gekozen BurnAware Free te beschrijven, omdat dit Nederlandstalig en gemakkelijk in het gebruik is. Het feit dat het gratis is, heeft ook nadelen. Zo is het niet mogelijk om identieke kopieën te maken van dvd’s. Maar de meest gebruikte toepassing, het branden van gegevens, muziek of videobestanden op een schijf, is wel mogelijk.

Burnaware

Downloaden

Het programma BurnAware Free werkt met alle recente versies van Windows. U kunt het downloaden op onze website. De downloadlink en uitleg staan in het artikel ‘BurnAware Free’. Daar staat uitgebreid beschreven hoe u het programma downloadt en installeert op uw computer.

Wat hebt u nodig?

Om een schijf te kunnen branden, hebt u niet alleen een brandprogramma, maar ook een brander en een leeg schijfje nodig. Alle moderne pc’s zijn voorzien van een dvd- of cd-brander, als u een laptop hebt moet u even controleren of deze ook in uw laptop zit. Dat staat in de handleiding.

Let op het onderscheid. Met een dvd-brander kunt u meestal zowel dvd’s als cd-roms branden, met cd-rombranders alleen cd-roms. Als u een dvd in een cd-brander stopt, kan er dus niets op de dvd worden gezet. Het nieuwste op dit gebied is Blu-ray, de opvolger van dvd. Hebt u een Blu-ray brander, dan kunt u het programma BurnAware Free ook gebruiken. De meeste Blu-ray branders kunnen ook dvd's en cd's branden en lezen.

Zorg dat u de benodigde, lege schijfjes op voorraad hebt en dat er een leeg schijfje in de brander van de computer zit.

Burnaware

Een schijf samenstellen (1)

 • Start het programma via Start > Alle programma’s > BurnAware Free. U ziet dan direct het welkomstvenster. Gebruikt u Windows 8/8.1, dan opent u het programma via de tegel op het Startscherm of via het icoon op het Bureaublad.
 • Dat welkomstvenster bestaat uit vier onderdelen. Van boven naar onder zijn dat ‘Data’, ‘Multimedia’, ‘Schijf-images’ en ‘Gereedschap’.
 • Als eerste bepaalt u welke soort schijf u gaat maken. Wilt u een schijfje maken met datagegevens (verschillende soorten bestanden zoals bij een back-up), met videobestanden of met muziekbestanden? Voor elke soort schijf is er een passende mogelijkheid.
 • In dit voorbeeld maken we een dvd met allerlei verschillende gegevens. Daarvoor moeten we in het bovenste gedeelte zijn. We klikken op Data schijf.

Een schijf samenstellen (2)

 • Nu opent het vervolgvenster. Boven aan in beeld ziet u welke brander er aangetroffen is op uw computer. Als u meerdere branders hebt, dan kunt u de juiste selecteren door te klikken op het zwarte driehoekje rechts van de naam de brander.
 • In het midden van het linker deelvenster staat in het grijs ‘Bestanden hier neerslepen’.
 • Dat is precies wat we gaan doen.

Een schijf samenstellen (3)

 • In het rechter deelvenster bladert u naar de map met de bestanden die u wilt branden.
 • Als u meerdere bestanden uit één map wilt selecteren, dan houdt u de Ctrl-toets ingedrukt tijdens het selecteren van de bestanden.
 • Sleep de bestanden naar het linker deelvenster om de bestanden toe te voegen aan de lijst met 'te branden' documenten.

Een schijf samenstellen (4)

U ziet in het linker deelvenster precies welke bestanden er door u zijn toegevoegd.

 • Rechtsboven de lijst staan wat handige knoppen. De knop met het mapje en het blauwe pijltje is bedoeld om naar een bovenliggende map te gaan. Dat is alleen van toepassing als u een schijf maakt waarop u data in verschillende mappen wilt onderbrengen.
 • De knop met het mapje en het rode sterretje is bedoeld om een nieuwe map te maken.
 • Met de knop met de cursor en de tekst 'ab' kunt u een geselecteerd bestand een andere naam geven.
 • Met de knop met een rood kruisje verwijdert u het geselecteerde bestand uit de selectie.

Onderaan ziet u hoeveel ruimte in MB’s of GB’s uw selectie in beslag neemt en hoeveel vrije ruimte er nog op de schijf beschikbaar is.

burnaware_4

De schijf branden

 • Als u klaar bent met het samenstellen van uw schijf, dan is het tijd om dit setje te gaan branden. Klik op de grote rode knop boven de tekst 'Branden'.
 • Mocht er geen schijf in de lade zitten, dan kunt u die nu alsnog plaatsen. Stop eventueel alsnog een lege schijf in de brander en sluit het deurtje. Klik dan op 'Annuleren' en vervolgens nog eens op de grote rode knop.
 • Het branden gaat van start. U kunt de voortgang bijhouden in het venster. Wacht geduldig tot het proces voltooid is. Nadien ziet u een samenvatting van het brandproces.
 • Klik op het kruisje rechtsbovenin om het venster te sluiten.
 • Klik op het kruisje rechtsboven om het programma Burnaware Free te stoppen.

Andere schijfjes

Op soortgelijke wijze brandt u schijfjes met muziekbestanden of videobestanden. U kiest dus eerst het soort schijfje dat u wilt maken. Met een Verkenner-achtige toepassing voegt u de gegevens toe aan de lijst met bestanden. Als dit klaar is, brandt u de schijf met een druk op de rode cirkel die staat voor 'branden'.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Ellen M. op dinsdag 19 februari 2013 om 22:11:
Na 3 dagen te hebben verknoeid met het proberen te starten van mijn eigen brand programma, heb ik BurnAware geïnstalleerd. Je hoeft hier niet technisch voor te zijn, want de uitleg was voormij 100%. 5 minuten later kon ik het audioschijfje al beluisteren. Voor mij is het ideaal omdat ik niet meer nodig heb. Veel dank, vriendelijke groet van Ellen
Door 365721 op dinsdag 14 februari 2012 om 15:34:
Die sterren omdat ik geen stap voor stap voorbeelden zie vind dat zal moeten als senioren web
Door gloska op vrijdag 10 februari 2012 om 15:52:
Gebruik al een heel lange tijd ImgBurn (gratis en in het Nederlands), waarom zou ik overgaan naar BurnAware Free?
Door Roland op donderdag 9 februari 2012 om 16:53:
Ik gebruik het al jaar naar volle tevredenheid. Voordat ik van mijn videofilms een definitieve DVD maak met een keuze menu, test ik de films eerst uit op een proef DVD om te kijken hoe de films op een TV scherm overkomen. Die proef DVD maak ik dus met BurnAware. Roland
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 7 februari 2012 om 14:10:
Helaas zeer berkt bruikbaar. kan alleen VIDEO_TS bestanden branden op een Video-dvd, geen AVI-bestanden.
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste