Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 december 2021

Aankoophulp laptop

banner laptop aankoophulp

Een laptop is een draagbare computer. In principe kan elke laptop vanwege zijn formaat op schoot gebruikt worden. Bent u op zoek naar een geschikte laptop? Deze aankoophulp helpt u op weg.

Laptops en gewone computers werken vrijwel hetzelfde. Het grote verschil tussen de twee zit 'm vooral in het uiterlijk; de laptop is klein en draagbaar en de desktopcomputer niet. Desktopcomputers hebben namelijk een los beeldscherm, toetsenbord en een losse muis én hebben een systeemkast waarin een harde schijf, videokaart, processor, enzovoorts verwerkt zit. Bij een laptop zijn al deze dingen in één omhulsel verwerkt.

Toch niet geïnteresseerd in een laptop? Meer informatie over desktopcomputers leest u in onze Computeraankoophulp.

Alle soorten laptops hebben:

  • een inklapbaar beeldscherm met een webcam;
  • een ingebouwd toetsenbord;
  • een touchpad (aanraakvlak) dat functioneert als muis;
  • een ingebouwde adapter voor het verbinden met een draadloos netwerk;
  • een accu die het apparaat een paar uur van stroom kan voorzien;
  • netvoeding waarmee u de laptop op het lichtnet kunt aansluiten en die de accu oplaadt.

Verder vindt u in elke laptop zaken die u ook in een pc tegenkomt, zoals een processor, een harde schijf of SSD, werkgeheugen, een video- en geluidskaart, USB-aansluitingen en meestal ook een bedrade netwerkaansluiting. Sommige laptops hebben ook een DVD brander. Deze functie zit tegenwoordig niet meer standaard in een laptop. Wilt u een DVD brander, zoek dan goed uit welke laptop deze functie heeft.

In het kort gezegd neemt u een laptop vanwege de draagbaarheid van het apparaat. U kunt er overal mee werken: aan tafel, op de bank, in de trein of op vakantie. En bent u klaar met het apparaat? Klap hem dicht en berg hem op in de kast. Hij neemt immers weinig ruimte in. Laptops hebben een accu, dus u hoeft hem niet altijd aan te sluiten op het lichtnet. Bedenk alleen wel dat u met de meeste laptops op één acculading hooguit een uur of drie kunt werken.

Krachtige laptops kunnen bijna evenveel als desktopcomputers. Daarbij betaalt u voor een laptop wel aanzienlijk meer dan voor een desktoppc met vergelijkbare rekenkracht.

Welke laptop voor u geschikt is, hangt af van uw gebruik. Gebruikt u hem vooral thuis of wilt u er ook onderweg of op vakantie mee kunnen werken? En waarvoor wilt u de laptop (kunnen) gebruiken? Alleen voor e-mail, internet en tekstverwerking? Of wilt u er bijvoorbeeld ook video's op kunnen bewerken? Natuurlijk geldt dat hoe meer u eist van het apparaat, hoe duurder het zal uitvallen. In Enter 77 (september 2017) leest u vanaf pagina 42 een test met acht betaalbare Windows-laptops. Inmiddels zijn er uiteraard weer nieuwe modellen uit, maar u kunt zich via het artikel wel inlezen.

Een goede basislaptop heeft een processor van het merk Intel of AMD. Een goede processor voor eenvoudig thuisgebruik is bijvoorbeeld de Intel Core i3. Voor veeleisende zaken, zoals videobewerking, hebt u de Intel Core i5, maar liever nog de Intel Core i7 nodig.

Verder wilt u zeker 3 GB werkgeheugen. Gaat u videobewerken, denk dan aan 4 GB of meer.

Wilt u films op de laptop kijken of muziek branden, let er dan op of bij de laptop een dvd-speler of -brander is ingebouwd. Bij steeds meer laptops is dat niet het geval. U kunt ook een externe dvd-brander kopen, die zijn heel betaalbaar.

Wilt u de laptop veel kunnen gebruiken, zonder dat deze is aangesloten op het lichtnet dan zijn natuurlijk de prestaties van de accu van belang. Bij veel laptops is de capaciteit, uitgedrukt in uren, weergegeven. Helaas wijkt dit in de praktijk vaak af.

Het is ook belangrijk om na te denken over afmetingen en gewicht. Voor gebruik thuis is een groter beeldscherm (15,6 en 17,3 inch zijn gangbare maten) prettig. Neemt u de laptop vaak mee, dan is een kleiner scherm (11,6 of 13,3 inch) handiger. De meeste laptops wegen tegenwoordig tussen de 2 en 2,5 kilo. Alleen de grootste modellen wegen 3 kilo of meer. Veel van de kleinere modellen wegen 1,5 kilo of minder. Houd wel altijd rekening met het gewicht van de voedingsadapter, dat komt er nog bij.

Het belangrijkste onderdeel van de laptop is het beeldscherm. Goedkope modellen hebben vaak een matig scherm. Kijkt u er niet precies recht op, dan neemt de helderheid sterk af. Ook de kleuren zijn flets of weinig realistisch. De iets luxere laptops hebben vaak al een veel beter beeldscherm, met meer contrast, fraaiere kleurweergave en meer werkruimte. Laptops kunnen glanzende of matte beeldschermen hebben. Op die eerste categorie schermen zien foto's en films er mooier uit, maar een glanzend scherm spiegelt snel. Daar kunt u met felle lampen of in de zon dus last van hebben.

Naast het beeldscherm zijn het toetsenbord en het touchpad (de muiscursorbediening) erg belangrijk: daarmee bedient u immers de laptop. Probeer in de winkel uit of u deze prettig vindt werken. Eventueel kunt u een externe muis en toetsenbord aansluiten.

Om een externe harde schijf of een USB-stick op de laptop aan te sluiten heeft een laptop een aantal USB-poorten. Hele goedkope modellen hebben soms maar twee USB-poorten. Dat is eigenlijk te weinig, drie is beter. Een USB 3.0 of 3.1 is tienmaal sneller dan de USB 2.0-poorten. De USB C is momenteel is opmars. Het voordeel van deze USB is dat u de USB-kabel er nooit verkeerd om in kunt pluggen.

Op de meeste laptops staat het laatste besturingssysteem van Microsoft, momenteel Windows 10, geïnstalleerd. Er zijn ook laptops met Mac OS X van Apple en modellen met Chrome OS van Google.

Verder hebt u in elk geval een antivirusprogramma nodig. Vaak zit op een nieuwe pc een probeerversie van een gangbaar antiviruspakket geïnstalleerd. Na de probeertijd (meestal 30 dagen) kunt u dan het pakket aanschaffen. Maar u kunt ook zelf een gratis of betaald pakket kopen. Meer over computerbeveiliging leest u in het artikel 'Beginnen met veiligheid'.

Netbooks zijn laptops met zeer basale prestaties, eigenlijk alleen voldoende voor eenvoudige toegang tot en gebruik van internet. Ze zijn meestal klein, handzaam en licht. Maar ook grotere laptops met een prijs onder de 300 euro vallen doorgaans in deze klasse: wat prestaties betreft staan ze onder aan de ladder. Wanneer u genoeg hebt aan e-mailen, internetten en af en toe tekstverwerken zijn ze een optie, maar de meerprijs voor een aanzienlijk snellere basislaptop is eigenlijk vrij beperkt.

Chromebooks zijn sinds 2011 op de markt. Dit zijn meestal kleine laptops die zijn voorzien van het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Momenteel kunt u in Nederland Chromebooks van onder andere de merken Acer, Asus, Samsung en Toshia kopen. Wat specificaties betreft zijn deze laptops te vergelijken met netbooks. Door het andere besturingssysteem zijn ze wel wat sneller. Bijzonder aan de Chromebooks is dat u er geen software op hoeft te installeren: de laptops maken gebruik van zogeheten webapps, die vanaf internet worden opgestart. Hierdoor hebt u wel een internetverbinding nodig om effectief met het apparaat te kunnen werken. Het is mogelijk zonder die verbinding taken uit de voeren, maar de functionaliteit is dan érg beperkt.

Voordelen van Chromebooks: ze zijn snel, zuinig, veilig en eenvoudig te bedienen. U hoeft zelf geen software te installeren: zelfs geen antivirusprogramma, omdat Google de veiligheid regelt via de internetverbinding. Ook belangrijk: u kunt geen data kwijtraken door een defect aan uw laptop, want alles wordt online in Google's diensten bewaard.

Nadelen: ze zijn enkel geschikt voor eenvoudige toepassingen zoals e-mailen, surfen op internet en tekstverwerken.

Meer informatie over Chromebooks leest u hier: 'Chromebooks'.

MacBooks zijn de laptops van Apple. Ze zijn dan ook voorzien van Apple's eigen besturingssysteem, Mac OS X. Ze zijn er momenteel in drie soorten: MacBook Air, MacBook Pro en MacBook. De Air is een lichtgewicht model dat voor de meeste gangbare toepassingen prima geschikt is. De Pro is een zeer krachtige variant voor veeleisende toepassingen als intensieve beeld- en videobewerking. De 'gewone' MacBook is opmerkelijk genoeg lichter dan de Air, met een beter beeldscherm, maar erg weinig aansluitingen. Hij zit tussen een tablet en een laptop in: overal naartoe mee te nemen, maar toch veelzijdig.

Macbooks zijn niet goedkoop: de prijzen beginnen een stuk hoger dan die van Windows-laptops. Maar vergeleken met Windows-laptops met vergelijkbare specificaties vallen de prijzen mee.

Tablet-pc's, zoals de iPad, vormen een alternatief voor de eenvoudige laptops zoals de netbooks. Een tablet is klein, licht en heeft een aanraakscherm. Ze vormen echter geen vervanging voor een 'echte' pc. Ook hier geldt dat als u niet veel meer wilt dan e-mailen, internetten en tekstverwerken, u een tablet zou kunnen overwegen. Wilt u weten meer weten over de aanschaf van een tablet? Lees dan de Tabletaankoophulp.
Een tussenvorm tussen tablets en laptops zijn zogenaamde 2-in-1 ofwel hybridelaptops. Deze apparaten kunnen qua vorm wisselen tussen een tablet en een laptop. Soms met een afneembaar toetsenbord, soms met een draaibaar of 360 graden om te klappen beeldscherm. Ze werken vrijwel altijd met Windows als besturingssysteem en zijn voorzien van een aanraakscherm. De prijzen beginnen iets boven die van instaplaptops, maar vanaf circa 350 euro zijn ze al te vinden. Het voordeel: de intuïtieve bediening en manier van werken van een tablet, maar ook de productiviteitsmogelijkheden - met een echt toetsenbord - van een laptop. Het nadeel: ze zijn zwaarder dan tablets en wegen ook meer dan de lichtste notebooks.

Om te kunnen e-mailen en surfen over internet, hebt u een verbinding nodig: iets wat contact maakt tussen uw computer en internet. U kunt een abonnement nemen op een internetaansluiting bij een internetprovider. Deze verleent u toegang tot internet. Van uw provider krijgt u ook een e-mailadres waarmee u kunt e-mailen.

U leest er alles over in het artikel 'Internetaansluiting'.

Het mag duidelijk zijn dat er een hoop is om over na te denken voor u een laptop koopt. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige sites voor waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Laptops vergelijken kan onder andere bij De Consumentenbond en Tweakers.

Voer daar (meestal links in beeld) een aantal eisen in om tot een selectie laptops te komen. Begin bijvoorbeeld met de grootte van de laptop, een maximale prijs en de hoeveelheid gewenste opslagruimte. Hoe meer eisen u invult, hoe minder laptops er over blijven. Zijn er geen resultaten? Dat zult u de eisen bij moeten stellen. Blijven er een aantal laptops over die aan uw eisen voldoen, zoek dan naar de verschillen en bedenk aan welke eigenschappen u de meeste waarde hecht. De sites geven aan waar u vervolgens de laptop van uw keuze kunt kopen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.