Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 21 januari 2016

Windows 8.1: apps op het Startscherm

Windows 8.1 hebben een handig setje standaardapps waarmee u de mogelijkheden van de computer goed benut. Zo kunt u natuurlijk niet zonder internet en zijn de apps Personen en Berichten een overzichtelijke poort naar de buitenwereld. Wij gaan de apps langs die standaard op het Startscherm staan.
Aan het eind van het artikel leest u hoe u een app kunt installeren via de Windows Store en hoe u apps weer kunt verwijderen. Worstelt u nog met het bedienen van Windows 8.1, lees dan eerst het artikel 'Windows 8.1: de basis'.

Windows 8.1 wordt uitgebracht met Internet Explorer versie 11. Deze browser staat als app en als Bureaublad-app op de computer met Windows 8.1. De Bureaublad-app heeft veel overeenkomsten met Internet Explorer 9 en 10. Daar is de verandering dus niet heel groot.

De app is eigenlijk een uitgeklede versie van Internet Explorer. U werkt er heel anders mee dan u gewend bent. Zo vindt u de adresbalk niet meer bovenin, maar onderin. Bij elke app verschijnen namelijk de extra mogelijkheden om een programma te gebruiken, onderin in de zogenaamde appbalk. In die balk kunt u bijvoorbeeld ook aangeven of u een webpagina wilt verversen of vastmaken aan het Startscherm. Wanneer u een pagina vastmaakt aan het Startscherm maakt u er als het ware een snelkoppeling van in de vorm van een tegel.

De app van Internet Explorer omvat daarnaast veel minder menu-items en mogelijkheden dan de Bureaublad-app Internet Explorer. Waarom Microsoft ervoor heeft gekozen twee varianten van het programma op de computer te zetten is ons niet duidelijk en het werkt verwarrend, maar in het artikel 'Starten met de app Internet (Windows 8.1)' leest u er alles over. Als u wilt kunt u de app ook uitschakelen.

Met de app Mail kunt u meerdere e-mailaccounts beheren. U kunt hierin uiteraard met uw mail uit een Microsoft-account (zoals Hotmail of Outlook.com) aan de slag, maar u kunt aan deze app ook andere e-mailaccounts koppelen. Denk aan een Gmail-account of een account dat u hebt gekregen van uw provider. U hebt dan een e-mailadres dat bijvoorbeeld eindigt op @xs4all.com.

Met de app Mail houdt u overzicht over meerdere accounts, maar ook als u maar met één e-mailadres werkt, is dit hét programma in Windows 8.1 waarmee u de mail beheert.

Meer over de app Mail leest u in het artikel 'Starten met de app Mail (Windows 8.1)'.

Bij de app Personen denkt u vast aan een adresboek. Maar deze app doet meer. U hebt namelijk alle contactgegevens van personen bij elkaar, inclusief hun laatste online activiteiten op bijvoorbeeld Facebook. Het uitgangspunt van deze app is dat de persoon centraal staat en dat u daarna kunt besluiten via welke weg u contact wilt opnemen. Bijvoorbeeld door een e-mail of bericht te versturen of te bellen. Kiest u er bijvoorbeeld voor om een e-mail te versturen, dan opent de app E-mail en kunt u uw bericht opstellen en versturen.

Stel het u zo voor: u hebt nu een e-mailadres van iemand in uw contactpersonen van bijvoorbeeld Gmail of Hotmail staan. Het huisadres staat in een adresboek en het mobiele telefoonnummer hebt u in uw telefoon staan. Deze persoon is ook uw vriend op Facebook. Dit zijn heel wat verschillende plekken die het uitgangspunt vormen voor hetzelfde, namelijk contact houden met elkaar. In de app Personen zijn al deze zaken gebundeld.

Wanneer u een account toevoegt aan de app E-mail (dit leert u in het artikel 'Starten met de app Mail (Windows 8.1)'), staan alle contactpersonen uit uw e-mail ook in de app Personen. Maar u kunt ook sociale media-accounts toevoegen aan de app. Dit doet u als volgt:

  • Klik in het Startscherm op de app Personen om het te openen.
  • Ga met uw muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek, de Charmbalk verschijnt.
  • Klik op Instellingen (de sneltoets Windows+I werkt ook).
  • Klik op Accounts > Voeg een account toe.
  • Kies het account dat u wilt toevoegen, u kunt bijvoorbeeld kiezen uit Facebook, Twitter, LinkedIn (wanneer u Personen opent, ziet u deze opties ook links in beeld staan. U kunt daar ook rechtstreeks een account toevoegen).
  • Bij Facebook, Twitter en LinkedIn wordt er uitgelegd wat er precies gebeurt als u een account toevoegt. Wilt u alles lezen, klik dan op Wat gebeurt er nog meer als ik een link maak. Om het account te koppelen, klikt u op Link maken.
  • Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in van het desbetreffende account.
  • Microsoft vraagt een keer extra om toegang tot de gegevens. Dit hebben zij nodig om het aan u te kunnen laten zien in de app. Klik op Toestaan > Gereed.

Als u accounts hebt toegevoegd, dan hebt u een overzicht van uw contacten. Iemand in deze lijst opzoeken doet u als volgt:

  • Begin de voor- of achternaam te typen. Dan verschijnt er een menu met suggesties onder de zoekbalk rechtsboven in beeld. Let op dat u een achternaam inclusief het voorvoegsel typt, dus 'Van Velsen' in plaats van 'Velsen'.
  • Druk op Enter of klik op het vergrootglas en de zoekresultaten worden zichtbaar.
  • Klik op de naam en het overzicht met contactgegevens en activiteiten op sociale media verschijnt.

Vanuit dit scherm kunt u snel contact leggen. Klik bijvoorbeeld op E-mail verzenden of Bericht verzenden. De app E-mail of Berichten opent en u kunt uw tekst typen en versturen. De optie 'E-mail verzenden' is trouwens alleen zichtbaar als het e-mailadres bekend is.

Via de app Berichten kunt u in Windows chatten met uw Facebook-vrienden of Messenger-contacten. (In Windows 8.1 is deze app vervangen door het programma Skype.) Voor deze diensten moet u wel een account hebben. Koppel uw accounts in de app Personen en deze zijn automatisch gekoppeld in de app Berichten.

Wanneer u iemand een bericht wil versturen, klikt u links op Nieuw bericht. U komt dan in de app Personen waar u een contactpersoon kiest. Als u de optie Alleen online aanklikt, dan bestaat de lijst van contactpersonen alleen uit de mensen die op dat moment daadwerkelijk beschikbaar zijn om mee te chatten. Selecteer een persoon door erop te klikken en klik rechtsonder op Kiezen. U kunt dan in de app Berichten uw bericht typen in het chatvenster onderaan. Met een druk op Enter wordt uw bericht verstuurd en kan de ander weer een reactie geven.

Het is handig om uw eigen status bewust in te stellen, dus of u beschikbaar bent om mee te chatten of niet. Als uw computer aan staat en uw status is ‘beschikbaar’, dan sturen mensen u waarschijnlijk een bericht in de veronderstelling dat u een reactie geeft. Maar misschien wilt u andere zaken op de computer doen. Zet uzelf dan op ‘onzichtbaar’. Dit doet u als volgt:

  • Klik met rechts op een lege plek, de zogenaamde appbalk verschijnt onderin.
  • Klik op Status.
  • Klik op Onzichtbaar.
31212_Windows 8 apps_berichten_status

OneDrive (voorheen SkyDrive) is een online dienst van Microsoft waar u met uw Microsoft-account gebruik van kunt maken. U kunt hier bijvoorbeeld tekstdocumenten en foto's opslaan en bewerken die u vanaf elk apparaat kunt benaderen. Ze staan immers online, in de cloud zoals dat heet. Dit houdt in dat de bestanden automatisch gesynchroniseerd worden met een kopie van het bestand dat op uw computer staat. U kunt documenten dan ook delen met anderen, bijvoorbeeld om samen aan een tekstdocument te werken of alleen maar aan iemand anders te laten zien.

OneDrive is via internet te benaderen, maar ook via een app op het Startscherm.

Hoe u bestanden kunt delen en bewerken met OneDrive leest u in onze tip 'Tip: bestanden delen en bewerken via OneDrive'. Hoe u foto's online kunt opslaan met OneDrive leest u in onze tip 'Tip: foto's in de cloud met OneDrive'.

Net als de app E-mail, maakt de app Agenda(’s) gebruik van uw bestaande accounts waar een agenda aan gekoppeld is. Dit kan bijvoorbeeld een Gmail- of Hotmail-account zijn. U voegt een account op dezelfde manier toe als u bijvoorbeeld in de app E-mail doet. Uw bestaande agenda is dan zichtbaar in deze app.

Met Kaarten kunt u plattegronden opzoeken en bijvoorbeeld een routebeschrijving maken. Deze app is prima om iets globaal op te zoeken, maar met Google Maps bijvoorbeeld kunt u preciezer te werk gaan. We lichten de app toch even toe.

Typ de plaatsnaam die u zoekt en druk op Enter of klik op het vergrootglas. De plaats wordt op de kaart getoond. Links in beeld ziet u een plus en minteken staan. Hiermee kunt u in- en uitzoomen op de kaart.

Klikt u met uw rechtmuisknop op de kaart, dan verschijnt de appbalk onderin. Hierin hebt u de volgende opties:

  • Een punaise toevoegen. Daarmee 'pint' u een locatie vast op de kaart.
  • Verkeer weergeven: als er informatie over de verkeersdrukte beschikbaar is, dan ziet u deze. Een rode weg op de kaart betekent drukte.
  • Stijl van de kaart: u kunt hier kiezen voor een landkaartweergave of satellietweergave van de kaart.
  • Mijn locatie: hiermee wordt uw eigen locatie op de kaart getoond. U moet dan wel toestemming geven.
  • Route/routebeschrijving: hier kunt u een start- en eindpunt intypen om een route weer te geven.
  • Kaart leegmaken/wissen: hiermee wist u alle eerder opgezochte gegevens.

Foto’s is de centrale ingang tot al uw foto’s, of deze nu op uw computer staan, op SkyDrive of op uw Facebook-profiel. Dan moet u Facebook-account uiteraard wel gekoppeld zijn.

U kunt uw foto’s afzonderlijk bekijken, door een map te openen en een foto aan te klikken, maar u kunt de foto’s ook achter elkaar tonen in een diavoorstelling. Dit doet u als volgt:

  • Open de map waarvan u de foto's wilt zien (klik onderin steeds een map open tot u alleen nog losse foto's overhoudt).
  • Open de appbalk door met rechts op een lege plek in het scherm te klikken.
  • Klik op Diavoorstelling.
  • Stop de diavoorstelling door op de Esc-toets te drukken.

De app Muziek is in de basis vergelijkbaar met het gewone programma Windows Media Player. Met de app hebt u toegang tot de muziek die in de Verkenner bij de Bibliotheek Muziek staat en ook tot afspeellijsten die u wellicht al in Windows Media Player hebt aangemaakt. In het artikel 'De Verkenner (Windows 8.1)' leest u meer over de Verkenner in Windows 8.1.

U ziet een overzicht van uw muziek in de app en u kunt het overzicht op verschillende niveaus weergeven. Namelijk albums, artiesten, nummers en afspeellijsten. Elk overzicht kunt u op verschillende manieren sorteren, zoals op titel of datum van toevoeging.

Dubbelklik op een liedje dat u wilt afspelen en de muziek start. Onderin verschijnt de appbalk waarin u verschillende opdrachten kunt geven:

  • Toevoegen aan afspeellijst (u kunt bijvoorbeeld al een afspeellijst aangemaakt hebben in Windows Media Player).
  • Verwijderen: let op, u verwijdert hiermee een geselecteerd item ook daadwerkelijk van uw pc.
  • In willekeurige volgorde weergeven (shuffle).
  • Herhalen: als het geselecteerde nummer of album 'uitgespeeld' is, begint het opnieuw.
  • Vorige: ga naar het voorgaande liedje in de afspeellijst of van het album.
  • Pauzeren.
  • Volgende: ga naar het volgende liedje in de afspeellijst of van het album.

De app Video kunt u vergelijken met een videotheek. U kunt hier tegen betaling video’s bekijken. U koopt punten met het betaalmiddel dat u aan uw Microsoft-account koppelt (meer daarover leest u verderop in dit artikel bij Windows Store).

Ook eigen video’s kunt u via deze app bekijken. Open de appbalk door op een leeg stuk te klikken met rechts en kies hier voor Bestand openen. Standaard wordt de inhoud van de uw Bibliotheek Video's getoond, hier kunt dan een video uit openen.

Andere apps die standaard in Windows 8.1 aanwezig zijn:

  • Camera
    Hebt u een webcam, dan kunt u via deze app een foto van uzelf maken achter de computer. Open de app, klik ergens op het scherm en de foto is al gemaakt! De foto staat vervolgens in Afbeeldingsbibliotheek > Camera-album. Dit vindt u ook terug in de app Foto's.
  • Weer
    Hiermee kunt u het weer en de weersverwachting van over de hele wereld opvragen.
  • Nieuws
    U kunt via deze app uit verschillende nieuwsbronnen op de hoogte blijven van het laatste nieuws.
  • Games
    In deze app kunt u spelletjes downloaden en uw scores bijhouden.
  • Sport
    Deze app is speciaal gericht op sportnieuws. Kies zelf uw favoriete nieuwsbronnen uit en volg uw favoriete sporter of team.
  • Fincancieel
    Wilt u op de hoogte blijven van al het beursnieuws, dan gebruikt u deze app.
Naast de standaardapps, kunt u zelf ook apps (gratis en betaald) installeren. Deze haalt u uit de Windows Store; de online winkel van Windows. U vindt de Windows Store op een tegel van het Startscherm of op de taakbalk op het Bureaublad. Hiervoor hebt u een Microsoft-account nodig dat u koppelt aan de Windows Store. En wilt u een betaalde app kunnen downloaden, dan moet u aan uw Microsoft-account een betaalmogelijkheid (zoals een creditcard) koppelen. Dit kunt u doen wanneer u voor het eerst een betaalde app wilt downloaden. U krijgt deze mogelijkheid dan in beeld.

Klik op het Startscherm op de tegel van de Windows Store. U krijgt dan een scherm voor u met apps die op dit moment populair zijn. Scrolt u van links naar rechts over het scherm, dan komt u meerdere categorieën tegen met daarin verschillende apps. Zo kunt u zoeken naar apps in de categorie Games of Fotografie. Klik een categorie aan, dan ziet u de beschikbare apps staan.

Bij elke app ziet u wat extra informatie. De sterren geven weer hoe goed de app door gebruikers gewaardeerd wordt, u ziet ook of de app geld kost of gratis is en of het een Bureaublad-app is. Een Bureaublad-app is een programma dat werkt in de oude vertrouwde Bureaublad-omgeving. Zoals bijvoorbeeld het programma Paint dat ook standaard aanwezig is in Windows 8.1.

Klik op een app en u ziet alle informatie van de app. In dit scherm kunt u een gratis app installeren door te klikken op Installeren. Is het een betaalde app, dan klikt u op Kopen en vervolgens op Bevestigen. De app wordt in beide gevallen geïnstalleerd en staat standaard op uw Startscherm.

Weet u precies welke app u zoekt, blader dan niet door de Windows Store, maar geef direct een zoekopdracht zodra u de Windows Store hebt geopend. Klik rechtsboven in het typveld 'Zoeken naar apps' en typ de naam van de app,. Tijdens het typen worden zoekresultaten zichtbaar. Ziet u de app die u zoekt, klik er dan op. Ziet u de app niet staan, Druk dan als u klaar bent met typen op de Enter-toets. U kunt de zoekresultaten ook filteren op Categorie, Prijs of bijvoorbeeld aanraders. Klik de app aan die u zoekt.

U kunt bepaalde apps van uw Startscherm halen en u kunt een app ook verwijderen van de pc:

  • Klik met uw rechtermuisknop op de tegel die u wilt verwijderen.
  • Een menu verschijnt. Per app zijn de opties die u daarin ziet verschillend. Klik op Van Start losmaken om de app van het Startscherm te verwijderen (de app staat dan nog wel op de pc) of Verwijderen om de app van de pc te verwijderen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.