Starten met de app Internet (Windows 8.1)

Niveau
Besturingssysteem Windows 8.1
Publicatiedatum 7 december 2012
Gewijzigd op 16 juni 2015
Auteur
Waardering
4 van 5 sterren
(69 stemmen)
Het blijft een van de belangrijkste computertoepassingen: internetten. We vertellen hoe u er het soepelst mee werkt in Windows 8.1.

Internet in Windows 8.1

In dit artikel leren we u werken met de app Internet. Deze is snel onder de knie te krijgen.

Op het Startscherm van Windows 8.1 vindt u de app Internet Explorer. Daarmee surft u over internet. Deze app is een vereenvoudigde versie van de browser van Microsoft: Internet Explorer 11. Internet Explorer 11 is ook in Windows 8.1 aanwezig. De werking van dat programma is gelijk aan de vorige versie. Als u met het volledige programma wilt leren werken leest u daarom de volgende artikelen:

Wellicht vindt u het prettiger werken met de vertrouwde browser en wilt u de app helemaal niet gebruiken. In dat geval is het handig dat u Internet Explorer snel vindt. Dat doet u als volgt:

 • Klik in het Startscherm met de rechtermuisknop op de tegel Internet Explorer.
 • Klik daarna op Aan taakbalk vastmaken (staat er bij u 'Van taakbalk losmaken', dan hoeft u niets te doen).
 • Klik nu op de app Bureaublad.
 • Nu ziet u het vertrouwde Bureaublad. In de Taakbalk onderaan vindt u een icoon van Internet Explorer. Klik daarop om Internet Explorer te starten.

Hieronder gaan we dieper in op de app Internet Explorer die u op het Startscherm vindt.

app Internet

De app Internet Explorer: het lege scherm


Als u de app voor het eerst opent: bereid u voor op een lichte schok. U ziet een leeg wit scherm met onderin een zwarte balk. In die zwarte balk ziet u het logo van Internet Explorer. Ziedaar de adresbalk. U bent gewend deze boven in het scherm aan te treffen, maar vanaf nu bevindt hij zich onder aan het scherm.

De app Internet Explorer: surfen

De eenvoudigste manier om te starten in deze nieuwe app is door een adres in te typen. Bijvoorbeeld 'www.seniorweb.nl'. Klik daarna rechts op de pijl Starten rechts.
 
Klik nu met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het scherm. Wederom wordt de zwarte balk onderin zichtbaar. We beginnen met de opties in deze balk bovenin:

 • Links ziet u een miniatuuur van de geopende site. Dit is in de nieuwe app een tabblad.
 • Rechtsboven ziet u een knop met een plus: daarmee opent u een nieuwe tabblad.
 • Daarnaast een knop met drie puntjes. Bij die knop hoort onder meer de optie 'Nieuw Inprivate-tabblad'. Daarmee start u een incognito-sessie.

De opties in de balk onderin:

 • Een pijl naar links: met deze knop bladert u terug naar de vorige webpagina.
 • De adresbalk.
 • De optie 'Vernieuwen', waarmee u een webpagina opnieuw kunt laden.
 • Het sterretje, waarachter zich drie opties bevinden. 'Website vastmaken'. Daarmee plaatst u de geopende website als een tegel op het nieuwe Startscherm. En 'Aan Favorieten toevoegen'. Websites die u vaker bezoekt vindt u zo snel terug. En 'Delen' waarbij u uit verschillende opties kunt kiezen om de website te delen of op te slaan. Zo kunt u de website bijvoorbeeld naar u mail sturen.
 • De knop met de steeksleutel. Daarachter vijf opties waarvan er twee belangrijk zijn: 'Op pagina zoeken', waarmee u de geopende webpagina snel doorzoekt. En 'Op het bureaublad weergeven'. Daarmee opent u de Bureaublad-versie van Internet Explorer.
 • Een pijl naar rechts: met deze knop bladert u weer vooruit nadat u een pagina terug bent gegaan.
App Internet surfen0

De app Internet Explorer: Favorieten gebruiken

Met de app kunt u favoriete sites bewaren. Daarvoor zijn drie manieren:

 1. Een site vast maken aan het Startscherm. U krijgt dan een tegel op het Startscherm die direct de site opent.
 2. Een site toevoegen aan Favorieten. U vindt de site dan terug als u in de adresbalk van de app klikt. De Favorieten staan rechts in de zwarte balk onder.
 3. Een site delen. Hiermee kunt u de site per mail naar iemand versturen of bijvoorbeeld een persoonlijke leeslijst aanmaken.

Alle drie de opties vindt u terug nadat u onderin op het sterretje klikt (zoals besproken in de opties in de vorige paragraaf).

App Internet Favorieten 1

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Bert Hoos op dinsdag 21 oktober 2014 om 14:55:
Ik wil mijn naam en adresgegevens wijzigen vastzetten onder ieder mail die ik verstuur. Het lukt me niet de bestaande gegevens te wijzigen.
Door DGfoq9aU op dinsdag 1 juli 2014 om 21:24:
ik ben met de online Cursus bezig äan de slag met Windows 8 en 8.1 er is veel uitleg voor windows 8, de uitleg voor windows 8.1 valt mij tegen. mvg R W
Door Kathy op zondag 6 april 2014 om 00:34:
Ik heb vandaag een nieuwe laptop aangeschaft. Met windows 8.1 Wanneer ik op de pictogram klik zie ik niet al mijn -mails (die ik bewaard heb in de INBOX) en ik weet niet hoe ik een mail kan schrijven. Zie nergens de knopjes. Kan iemand mij vertellen hoe ik het moet doen, of ik kijk ergens overheen. m.v.g.
Door SeniorWeb-lid op woensdag 15 januari 2014 om 08:04:
De uitleg is erg duidelijk. Ik mis echter een manier om ontvangen mails te bewaren op een d-drive, externe HD op op een usb-stick. Dit kon wel bij OE.
avatar
Door fred612 op donderdag 2 januari 2014 om 13:13:
Het begrip ''outlook'' gebruiken geeft misverstanden omdat er nog steeds een office outlook en een gratis outlook zijn die erg verschillen. Veel bedrijven werken met office op de computer.
avatar
Door PureFox op zondag 16 december 2012 om 10:58:
POP3 werkt wel. Kan gewoon in de app worden toegevoegd. Nieuw account aanmaken! Een ander alternatief voor de mail is Thunderbird. Andere beperkingen van de standaard mail app: - Leesbevestiging vragen kan niet - groepsmail verzenden wil ook niet.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 14 december 2012 om 21:16:
Vind het aan de ene kant mooier, leuk georganiseerd. Geen poespas. aan de andere kant wordt het wel moeilijker omdat alles anders reageert.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 13 december 2012 om 13:38:
Je kunt via de app wel pop3 accounts beheren. Via internet op www.outlook.com inloggen op je eigen outlook e-mail adres. Via de instellingen kun je dan extra accounts aanmaken en de e-mails hiervan in een aparte map in de App laten zetten. Mijn e-mails via upcmail komen gewoon binnen via de outlook app en ik verstuur ook onder upcmail.
Door Jaap op zondag 9 december 2012 om 19:47:
Ik vond het e-mail niet plezierig werken. Ik heb daarom Windows live Mail 2012 er opgezet en vind dit mooier werken. In WLM 2012 kun je ook meerdere accoounts aanmaken waarbij je dus het Hotmail account en je eigen provider ,of Gmail, account kunt gebruiken. Jaap .
Door SeniorWeb-lid op zondag 9 december 2012 om 11:09:
Windows Live Mail installeren in Windows 8 geeft een probleem omdat dan Windows Essentials eerst verwijderd moet worden, dat is een nieuwer programma volgens een bericht dat je krijgt als je wilt installeren. Windows Live Mail is ouder. Bij mij valt deze optie dus af. Overigens is dit een prima artikel. Mvg Piet van der Meijden
Door luc op vrijdag 7 december 2012 om 22:45:
Weer een leerzaam hoofdstuk van windows 8. Ben erg blij met deze zeer duidelijke uitleg. Bedankt voor deze uitleg Wacht met spanning op het volgende deel
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste