Windows 8.1: e-mail en internet

Niveau
Besturingssysteem Windows 8.1
Publicatiedatum 7 december 2012
Gewijzigd op 1 april 2015
Auteur
Waardering
4 van 5 sterren
(69 stemmen)
Het blijven de belangrijkste computertoepassingen: e-mailen en internetten. We vertellen hoe u er het soepelst mee werkt in Windows 8.1.

Inleiding

Zoals u hebt kunnen lezen in het artikel 'Windows 8.1: apps op het Startscherm', kent het nieuwe besturingssysteem van Windows tal van nieuwe toepassingen. Waaronder de app Mail en de app Internet. In dit artikel leren we u werken met beide apps. Ze zijn snel onder de knie te krijgen. Maar ze kennen wel wat beperkingen. Daarom bespreken we ook alternatieven voor deze apps.
Windows 8, e-mail en internet

E-mail in Windows 8.1

De app Mail is een bijzonder eenvoudig e-mailprogramma. Door de opzet van de app vindt u er snel uw weg. Maar de app kent wel een aantal beperkingen. Of u daar last van hebt, hangt af van de eisen die u aan een mailprogramma stelt. De belangrijkste beperkingen zijn:

 • Een envelopje wijst u de weg naar uw Postvak IN en daaronder staan slechts een aantal andere opties, zoals 'Mappen'.
 • Daarin vindt u de mappen die direct zichtbaar zijn. Namelijk: 'Postvak IN', 'Concepten', 'Verzonden', 'Postvak UIT', 'Ongewenste e-mail' en 'Verwijderd'.
 • Klik op uw Postvak IN (de knop met de envelop). Klik dan met de rechtermuisknop op een leeg plekje. Onder in beeld verschijnt een balk. Klik op Mappen beheren. Nu ziet u opties zoals een nieuwe map of nieuwe submap maken.
 • Het is niet mogelijk uw berichten te voorzien van een achtergrondkleur of leuke achtergrondafbeeldingen.
 • POP3-accounts werken niet in de app Mail. De meeste providers (zoals, KPN, Ziggo, UPC) werken met deze accounts. Dus u kunt uw huidige mailaccount niet opnemen in de app Mail. Een enorme misser van Microsoft dus! De meeste providers bieden tegenwoordig de mogelijkheid uw account in te stellen met IMAP. Hier kan de app Mail wel mee overweg. Hoe u IMAP instelt leest u op de site van uw provider.

Gelukkig zijn er oplossingen die zorgen dat u wel het account van uw provider in de app kunt instellen. En oplossingen waardoor u mappen kunt maken. Deze oplossingen bespreken we hieronder.

appMail1

De omweg: Outlook.com

Zoals u hebt kunnen lezen in het artikel 'Windows 8.1: de basis', is een Microsoft-account eigenlijk noodzaak als u gebruik wilt maken van alle mogelijkheden van 8.1. Wanneer u tegelijk met het Microsoft-account een Outlook.com-account aanmaakt, kunt u het account van uw provider importeren in Outlook.com. Uw e-mails worden daarna standaard gelezen in de app Mail. Bovendien kunt u via Outlook.com mappen maken en deze worden automatisch zichtbaar in de app.

Alles over Outlook.com en een Microsoft-account leest u in het artikel 'Outlook.com: beginnen met e-mail'. Hoe u het account van uw eigen provider importeert in Outlook.com, leest u in het artikel 'Overal uw mail openen' in Enter 58, vanaf pagina 30.

outlookcom100x100.jpg

Het alternatief: Windows Live Mail

Misschien hebt u geen zin om de hierboven genoemde stappen te doorlopen. In dat geval biedt het programma Windows Live Mail uitkomst. Windows 7-gebruikers kennen het programma waarschijnlijk: in dat besturingssysteem zit standaard geen e-mailprogramma en de meeste gebruikers installeren Windows Live Mail.

Op onze site hebben we een aantal artikelen over Windows Live Mail die u leren werken met het programma. Alle informatie die u leest is ook van toepassing op Windows 8.1.

 

WLM_logo

De app Mail

We bespreken nu de belangrijkste handelingen in de app Mail die u standaard op het Startscherm vindt. We beginnen bij het toevoegen van een e-mailaccount en laten u daarna zien hoe u berichten leest, verstuurt, opmaakt en hoe u bijlages toevoegt.

 

De app Mail: account toevoegen

Een e-mailaccount toevoegen (met uitzondering dus van een POP3-account), zoals een Gmail-account, is erg eenvoudig. U doet dat als volgt:

 • Open de app Mail.
 • Open de charm Instellngen (Windows-toets+I).
 • Klik op Accounts.
 • Klik op Een account toevoegen of Voeg een account toe.
 • Klik op het soort account en volg de instructies om het e-mailadres en wachtwoord toe te voegen.

Daarna is het account actief.

 

De app Mail: binnengekomen berichten

Ontvangen e-mails lezen is met de app Mail erg rechttoe rechtaan. Open de app Mail. Binnengekomen berichten vindt u in het Postvak IN, in Windows 8.1 te herkennen aan de afbeelding van een envelopje. Klik op een bericht en het wordt geopend in het leesvenster aan de rechterkant. Rechtsboven vindt u een drietal icoontjes. Klik op het icoon met de prullenbak om een bericht te verwijderen. Het plusteken zorgt voor een nieuwe bericht en met de andere knop beantwoordt u het geopende bericht.
appMail2

De app Mail: zoeken naar berichten

Snel zoeken naar een ontvangen bericht? Dat kan in de app Mail op twee manieren:

 1. Open de charm 'Zoeken', door met de muis naar de rechterbovenhoek te bewegen en klik daarna op Zoeken.
 2. Gebruik de sneltoetsen Windowstoets+Q.

Het zoeken daarna gebeurt door een zoekterm in te typen en daarna op het vergrootglas te klikken.

De app Mail: een bericht maken en versturen

 • Open de app Mail.
 • Klik rechtsboven op het pictogram Nieuw 07122012_win8_picto_nieuw als u een bericht wilt verzenden.
 • Onder 'Aan' vult u het e-mailadres in van de ontvanger.
 • Klik op Voeg een onderwerp toe, en vul een onderwerp in.
 • Typ het bericht.
 • Als u klaar bent klikt u rechtsboven op Verzenden.


Opmerking 1:
De app Mail werkt nauw samen met de app Personen. En deze app is de opvolger van 'Contactpersonen'. U vindt er dus alle gegevens van uw vrienden en bekenden in terug en u kunt deze natuurlijk ook zelf invoeren. 

Opmerking 3:
Standaard ziet u een veld voor de ontvanger ('Aan') en een veld 'CC'. Daarin kunt u ook e-mailadressen plaatsen en deze geadresseerden ontvangen dan een kopie van het bericht. Klik links op Meer (weergeven) om verdere opties zichtbaar te maken. Dat zijn er slechts twee: 'BCC' en 'Prioriteit'. Ook bij 'BCC' stuurt ook een kopie van het bericht naar geadresseerden, maar het verschil met 'CC' is dat in dit geval de e-mailadressen niet zichtbaar zijn voor de ontvanger. Met 'Prioriteit' kunt u aangeven hoe belangrijk het bericht is (kies daarbij uit de opties 'Normaal', 'Hoog' of 'Laag').

De app Mail: tekstopmaak

Natuurlijk kunt u met de app Mail de tekst in een bericht opmaken. U maakt de opties zichtbaar door in een nieuw bericht met de rechtermuisknop te klikken op een willekeurige plek. U ziet dan in een blauwe balk onder aan het scherm de opmaakopties 'Lettertype', 'Vet', 'Cursief', 'Onderstrepen', 'Tekstkleur' en onder 'Meer' de opties 'Opsommingstekens' en 'Genummerde lijst'.

De opties 'Emoticons' en onder 'Meer', 'Ongedaan maken' en 'Terugzetten' bespreken we zo. Eerst concentreren we ons op de genoemde tekstopmaakopties. U kunt deze op twee manieren gebruiken:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige plek in het bericht. Selecteer een opmaakoptie (bijvoorbeeld 'Vet'). Typ de tekst die u vetgedrukt wilt hebben. Klik weer met de rechtermuisknop op een willekeurige plek in het bericht en deselecteer de opmaakoptie.
 2. Selecteer een stuk tekst of een woord dat u wilt opmaken. Nadat u de selectie hebt gemaakt verschijnt de blauwe balk. Selecteer daarin de gewenste opmaakoptie.


Onder de optie 'Meer' vindt u onder meer 'Ongedaan maken' en 'Terugzetten'. De eerste optie zorgt ervoor dat uw laatste handeling wordt gewist. De tweede optie zorgt ervoor dat een handeling die u gewist hebt, weer wordt uitgevoerd. 

Ten slotte de optie 'Emoticons'. Hiermee kunt u kleine plaatjes invoegen in het bericht, zoals smileys. Invoegen gaat als volgt: klik met de rechtermuisknop op de plek in het bericht waar u de emoticon wilt invoegen. Klik op de knop met het gezichtje en selecteer het plaatje dat u wilt invoegen. Klik daarna op een willekeurige plek in het bericht.

Opmaak bericht

De app Mail: een bijlage toevoegen

Een bestand, zoals een foto of een Word-document meesturen met een bericht is in de app Mail erg eenvoudig, maar het is waarschijnlijk wel even wennen. Het gaat als volgt:

 • Klik in een nieuw bericht op een willekeurige plek met de rechtermuisknop.
 • Klik rechtsboven op het pictogram van de paperclip.
 • Klik op Deze pc en dan nog eens op Deze pc. Open de map 'Documenten' of een andere map waarin uw bestand staat. Klik op het bestand en klik dan rechtsonder op Toevoegen.
 •  U keert terug naar het e-mailbericht. De bijlagen ziet u staan onder het onderwerp.

Internet in Windows 8

Ook op het Startscherm van Windows 8.1 vindt u de app Internet Explorer. Daarmee surft u over internet. Deze app is een vereenvoudigde versie van de nieuwste browser van Microsoft: Internet Explorer 11. Naast de app kent Windows 8.1 ook het volledige programma Internet Explorer. De werking van dat programma is gelijk aan de vorige versie. Als u met dit programma wilt leren werken leest u daarom de volgende artikelen:

Wellicht vindt u het prettiger werken met de vertrouwde browser en wilt u de app helemaal niet gebruiken. In dat geval is het handig dat u Internet Explorer  snel vindt. Daarvoor zorgt u als volgt:

 • Klik in het Startscherm met de rechtermuisnop op de tegel Internet Explorer.
 • Klik daarna op Aan taakbalk vastmaken (staat er bij u 'Van taakbalk losmaken', dan hoeft u niets te doen).
 • Klik nu op de app Bureaublad.
 • Nu ziet u het vertrouwde Bureaublad. In de taakbalk onderaan vindt u een icoon van Internet Explorer. Klik daarop om Internet Explorer te starten.

Hieronder gaan we dieper in op de app Internet Explorer die u op het Startscherm vindt.

De app Internet Explorer: het lege scherm


Als u de app voor het eerst opent: bereid u voor op een lichte schok. U ziet een leeg wit scherm met onderin een zwarte balk. In die zwarte balk ziet u het logo van Internet Explorer en ernaast staat ‘about:blank’. Ziedaar de adresbalk. U bent gewend deze boven in het scherm aan te treffen, maar vanaf nu bevindt hij zich onder aan het scherm.

De app Internet Explorer: surfen

De eenvoudigste manier om te starten in deze nieuwe app is door een adres in te typen. Bijvoorbeeld 'www.seniorweb.nl'. Klik daarna rechts op de pijl Starten rechts.
 
Klik nu met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het scherm. Wederom wordt de zwarte balk onderin zichtbaar. We beginnen met de opties in deze balk bovenin:

 • Links ziet u een miniatuuur van de geopende site. Dit is in de nieuwe app een tabblad.
 • Rechtsboven ziet u een knop met een plus: daarmee opent u een nieuwe tabblad.
 • Daaronder een knop met drie puntjes. Bij die knop hoort onder meer de optie 'Nieuw Inprivate-tabblad'. Daarmee start u een incognito-sessie.

De opties in de balk onderin:

 • Een pijl naar links: met deze knop bladert u terug naar de vorige webpagina.
 • De adresbalk.
 • De optie 'Vernieuwen', waarmee u een webpagina opnieuw kunt laden.
 • Het sterretje, waarachter zich twee opties bevinden. 'Vastmaken aan Start'. Daarmee plaatst u de geopende website als een tegel op het nieuwe Startscherm. En 'Aan Favorieten toevoegen'. Websites die u vaker bezoekt vindt u zo snel terug.
 • De knop met de steeksleutel. Daarachter drie opties waarvan er twee belangrijk zijn: 'Op pagina zoeken', waarmee u de geopende webpagina snel doorzoekt. En 'Op het bureaublad weergeven'. Daarmee opent u de Bureaublad-versie van Internet Explorer.
 • Een pijl naar rechts: met deze knop bladert u weer vooruit nadat u een pagina terug bent gegaan.
IE opties

De app Internet Explorer: Favorieten gebruiken

Met de app kunt u favoriete sites bewaren. Daarvoor zijn twee manieren:

 1. Een site vast maken aan het Startscherm. U krijgt dan een tegel op het Startscherm die direct de site opent.
 2. Een site toevoegen aan Favorieten. U vindt de site dan terug als u in de adresbalk van de app klikt. De Favorieten staan rechts in de zwarte balk onder.

Beide opties vindt u terug achter de punaise die u ziet nadat u onderin op het sterretje klikt (zoals besproken in de opties in de vorige paragraaf).

Favorieten Windows 8

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Bert Hoos op dinsdag 21 oktober 2014 om 14:55:
Ik wil mijn naam en adresgegevens wijzigen vastzetten onder ieder mail die ik verstuur. Het lukt me niet de bestaande gegevens te wijzigen.
Door DGfoq9aU op dinsdag 1 juli 2014 om 21:24:
ik ben met de online Cursus bezig äan de slag met Windows 8 en 8.1 er is veel uitleg voor windows 8, de uitleg voor windows 8.1 valt mij tegen. mvg R W
Door Kathy op zondag 6 april 2014 om 00:34:
Ik heb vandaag een nieuwe laptop aangeschaft. Met windows 8.1 Wanneer ik op de pictogram klik zie ik niet al mijn -mails (die ik bewaard heb in de INBOX) en ik weet niet hoe ik een mail kan schrijven. Zie nergens de knopjes. Kan iemand mij vertellen hoe ik het moet doen, of ik kijk ergens overheen. m.v.g.
Door SeniorWeb-lid op woensdag 15 januari 2014 om 08:04:
De uitleg is erg duidelijk. Ik mis echter een manier om ontvangen mails te bewaren op een d-drive, externe HD op op een usb-stick. Dit kon wel bij OE.
avatar
Door fred612 op donderdag 2 januari 2014 om 13:13:
Het begrip ''outlook'' gebruiken geeft misverstanden omdat er nog steeds een office outlook en een gratis outlook zijn die erg verschillen. Veel bedrijven werken met office op de computer.
avatar
Door PureFox op zondag 16 december 2012 om 10:58:
POP3 werkt wel. Kan gewoon in de app worden toegevoegd. Nieuw account aanmaken! Een ander alternatief voor de mail is Thunderbird. Andere beperkingen van de standaard mail app: - Leesbevestiging vragen kan niet - groepsmail verzenden wil ook niet.
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 14 december 2012 om 21:16:
Vind het aan de ene kant mooier, leuk georganiseerd. Geen poespas. aan de andere kant wordt het wel moeilijker omdat alles anders reageert.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 13 december 2012 om 13:38:
Je kunt via de app wel pop3 accounts beheren. Via internet op www.outlook.com inloggen op je eigen outlook e-mail adres. Via de instellingen kun je dan extra accounts aanmaken en de e-mails hiervan in een aparte map in de App laten zetten. Mijn e-mails via upcmail komen gewoon binnen via de outlook app en ik verstuur ook onder upcmail.
Door Jaap op zondag 9 december 2012 om 19:47:
Ik vond het e-mail niet plezierig werken. Ik heb daarom Windows live Mail 2012 er opgezet en vind dit mooier werken. In WLM 2012 kun je ook meerdere accoounts aanmaken waarbij je dus het Hotmail account en je eigen provider ,of Gmail, account kunt gebruiken. Jaap .
Door SeniorWeb-lid op zondag 9 december 2012 om 11:09:
Windows Live Mail installeren in Windows 8 geeft een probleem omdat dan Windows Essentials eerst verwijderd moet worden, dat is een nieuwer programma volgens een bericht dat je krijgt als je wilt installeren. Windows Live Mail is ouder. Bij mij valt deze optie dus af. Overigens is dit een prima artikel. Mvg Piet van der Meijden
Door luc op vrijdag 7 december 2012 om 22:45:
Weer een leerzaam hoofdstuk van windows 8. Ben erg blij met deze zeer duidelijke uitleg. Bedankt voor deze uitleg Wacht met spanning op het volgende deel
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste