Menu Zoek

4x digitale hulp bij goede voornemens

Vier keer digitale hulp bij goede voornemens
Goede voornemens om gezonder te eten? Of milieubewuster te leven? Gewoontes veranderen is moeilijk. Gelukkig is er digitale hulp.

Bijna niemand houdt zijn goede voornemens vol, blijkt uit onderzoek. Dat is ook niet zo raar. Goede voornemens gaan meestal om het veranderen van gewoontes. En dat gaat niet zomaar. Wat helpt om goede voornemens vol te houden, is het in kleine stapjes opknippen. En om één gewoonte tegelijk aan te pakken. Ook kan misschien één van deze apps of sites daarbij helpen.

Gezonder eten begint bij wat er in het winkelmandje belandt. De app KiesIkGezond? van het Voedingscentrum helpt bij het kiezen van gezonde producten. De app laat zien of producten in de Schijf van Vijf staan en dus gezond zijn. Scan in de supermarkt (of thuis in de voorraadkast) met de app de streepjescode van een product. De app laat zien wat de ingrediënten zijn. Staat het product niet in de Schijf van Vijf? Tik dan op Gezonder kiezen. Dan laat de app zien welk product gezonder is. Ook kunnen gebruikers in de app producten met elkaar vergelijken. Kijk zo bijvoorbeeld in welke crackers minder calorieën of suiker zitten. Ook handig: wie een bepaald ingrediënt wil vermijden, kan dit instellen. De app geeft dan aan of het in een product zit.

De KiesIkGezond?-app is er voor Android (in de Play Store) en iPhone (in de App Store).

Misschien bent u op sommige vlakken al aardig milieubewust bezig. Bijvoorbeeld door op internet te zoeken met zoekmachine Ecosia. Of misschien koopt en verkoopt u vaak tweedehands spullen. Wie op zoek is naar meer duurzame dingen om te doen, kan eens kijken bij Milieu Centraal. Daar staat bijna alles over wat mensen zelf kunnen doen voor het milieu. Van energie besparen en het huis isoleren tot bewust winkelen. Kies een onderwerp en lees verder. Bij de meeste onderwerpen is er ook een soort test die u kunt invullen voor persoonlijk advies.

Bewegen is belangrijk voor het lichaam, maar ook cruciaal voor de hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor betere slaap en gaat stress tegen. En een extra stukje wandelen of fietsen is dus altijd goed. Maar ‘bewegen’ betekent niet automatisch sporten. Tuinieren of schoonmaken is ook bewegen. Eens zien hoeveel u eigenlijk beweegt? Doe de Beweegtest van De Hersenstichting. Train thuis in je eigen tempo op een laagdrempelige manier met behulp van video's van bijvoorbeeld Nederland in Beweging of Stoelyoga Nederland.

Is de kennissenkring wel erg klein geworden? Via de digitale weg kunt u oude bekenden opzoeken of nieuwe kennissen opdoen. Kijk nog eens in Enter 98 op pagina 8 (voor SeniorWeb-leden), naar de tips die we hiervoor hebben. Daarin gaat het bijvoorbeeld over de app Nextdoor, die buurt- en wijkbewoners met elkaar in contact brengt. En de Klup-app. Die is voor actieve 50-plussers. Gebruikers van de app kunnen meedoen bij activiteiten, zoals wandelingen, workshops en culturele uitjes.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.