Draadloos printen

Niveau
Besturingssysteem n.v.t.
Publicatiedatum 11 januari 2013
Gewijzigd op 30 maart 2015
Auteur
Waardering
3,8 van 5 sterren
(152 stemmen)
Afdrukken zonder kabels. Vanaf al uw apparaten, waar ook in huis. Heel handig. We zetten de opties van draadloos printen voor u op een rijtje.

Inleiding

Mobiel en draadloos zijn de sleutelwoorden van de huidige tijd. Dus u hebt waarschijnlijk naast uw pc of laptop ondertussen ook een tablet en/of smartphone. Maar als u iets wilt afdrukken, komt u toch weer uit bij de pc waarop uw printer is aangesloten. Dat kan gebruiksvriendelijker: door draadloos te printen. Niet alleen vanaf uw pc of laptop, maar ook vanaf tablet of smartphone.

In dit artikel zetten we verschillende opties op een rijtje. U kunt bijvoorbeeld uw oude printer delen in een thuisnetwerk of een printserver aanschaffen. Maar veruit de comfortabelste oplossing is de aanschaf van een moderne wifi-printer. Daarmee is het mogelijk snel, probleemloos en vanaf alle moderne apparaten te printen.

Een printer delen

U kunt een printer die is aangesloten op uw computer, delen op het netwerk. Dit heeft wel een aantal nadelen:

  • De computer waarop de printer is aangesloten, moet aanstaan wilt u kunnen printen.
  • U kunt niet printen vanaf smartphones en tablets.
  • Op de computer of laptop waarmee u wilt printen, moet u eerst de printer zoeken en instellen, voordat u kunt printen.


U kunt uzelf dus afvragen of het niet eenvoudiger is de zaken die u wilt afdrukken naar uzelf te mailen en daarna te printen vanaf de computer die is verbonden met de printer.

Maar als u niet opziet tegen de nadelen, kunt u het delen van uw printer eens uitproberen. Op de computer waarop de printer is aangesloten opent u het Configuratiescherm en kiest u voor Hardware en geluiden > Apparaten en printers. Daarna klikt u op de printer die u wilt delen en kiest voor Delen. In het nieuwe venster dat verschijnt geeft u aan dat u deze printer wilt delen. Verder bedenkt u een 'Sharenaam'. Dat kan elke willekeurige naam zijn: het is simpelweg ervoor bedoeld dat u de printer op andere apparaten herkent. Klik op OK. Nu gaat u in het Configuratiescherm naar 'Netwerkcentrum'. Schakel hier Printer delen in en klik daarna op OK.

Vervolgens doet u éénmalig voor alle pc's en laptops waarmee u de printer wilt gebruiken het volgende: ga naar het Configuratiescherm en kies voor voor Hardware en geluiden. Selecteer dan Printer toevoegen en kies voor Netwerkprinter. U ziet nu de naam die u gekozen hebt voor uw printer. Selecteer deze en stel hem in als standaardprinter. U kunt nu printen!

Printer delen

Een printserver gebruiken

Een andere oplossing voor uw bestaande printer is er een printserver op aansluiten. Dat is een klein apparaat dat u verbindt met uw printer via een USB-kabel, en met uw router via een netwerkkabel (er bestaan ook draadloze versies waarbij u geen netwerkkabel nodig hebt tussen printserver en router).

Na het aansluiten installeert u de bijgeleverde software en volgt u de verschillende stappen. Daarna is uw printer op al uw draadloze apparaten in uw netwerk beschikbaar, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Ook hier geldt dat u niet vanaf smartphone of tablet kunt printen.

Een printserver kost een paar tientjes: voor dat geld hebt u ook een goede wifi-printer.

Een printserver

Een netwerkprinter

Nieuwere modellen printers hebben meestal een ingebouwde printserver. Daarom heten deze printers netwerkprinters. Deze apparaten zijn er bedraad en draadloos (via wifi). De huidige generatie inkjetprinters zijn over het algemeen draadloze netwerkprinters. Als het om gebruiksgemak gaat, is een draadloze printer de beste koop. U hebt ze al vanaf zestig euro.

Een bedrade netwerkprinter

Bedrade netwerkprinters kunt u rechtstreeks op uw router aansluiten met de bijbehorende USB-kabel. De printer maakt automatisch verbinding met uw netwerk. Na het installeren van de bijbehorende software kunt u draadloos printen. De printer is nu beschikbaar op al uw draadloze apparaten in uw netwerk, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Printen vanaf smartphone of tablet is niet mogelijk.

Een draadloze netwerkprinter

Eigenlijk is de draadloze netwerkprinter (ook wel wifi-printer genoemd) de moderne standaard. Wat betreft de aansluiting is hij het gebruiksvriendelijkst. U kunt hem overal in huis neerzetten en afdrukken vanaf alle apparaten in huis. Dus ook vanaf uw smartphone of tablet.  

De installatieprocedure verschilt per fabrikant maar volgt ongeveer de volgende stappen:

  • U installeert de bijbehorende software op uw pc. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
  • Daarna sluit u de printer aan op uw computer met behulp van een USB-kabel. Op deze manier kunt u de juiste draadloze instellingen doorvoeren naar de printer.
  • Daarna kunt u de printer weer loskoppelen van uw pc. De printer is nu beschikbaar op alle draadloze apparaten in uw netwerk.
draadloze netwerkprinter

Draadloos printen vanaf tablets en smartphones

Zoals u uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, is het alleen met een moderne wifi-printer mogelijk rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet te printen. Maar u hebt daarbij wel de hulp van apps nodig. Verschillende fabrikanten van netwerkprinters leveren naast de printers ook apps voor smartphones en tablets.

Hieronder ziet u de apps die de verschillende printerfabrikanten aanbieden. Bij de informatie leest u welke printermodellen geschikt zijn.

 

Apps om te printen

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Claudia op zondag 22 maart 2015 om 10:58:
De uitleg over " Airprint" van Apple ontbreekt.
avatar
Door pietbaas op donderdag 5 februari 2015 om 20:14:
hoe sluit ik een draadloze printer aan op mijn pc,besturingssysteem linux unbutu 12.04 staat niet in bovenstaande aangegeven dvd van printer doet het niet? mvg p j baas
avatar
Door pietbaas op donderdag 5 februari 2015 om 20:14:
hoe sluit ik een draadloze printer aan op mijn pc,besturingssysteem linux unbutu 12.04 staat niet in bovenstaande aangegeven dvd van printer doet het niet? mvg p j baas
Door wie225 op maandag 22 december 2014 om 22:54:
Ik probeer hier mijn vraag te plaatsen omdat het ook over een HP-printer gaat en ook omdat ik deze forum nogal lastig vindt. Mijn Laptop is door een fout van mij helemaal uitgevallen en wilde niet meer opstarten. Hij is door de computer expert weer hersteld, maar er zijn toch een paar dingen die er niet meer op terug keren. Zo ook de printer van mij waar ik op het ogenblik geen afdrukken meer mee kan maken. De printer die nu aangevinkt staat is een "Microsoft XPs, Document Writer. Normaal heb ik een Lexmark uitvoering. Hoe kan ik weer gebruik maken van mijn printer en moet ik deze misschien weer helemaal opnieuw installeren. met vriendelijke groet, Anneke van der Wiel
Door Arie37 op maandag 17 maart 2014 om 11:58:
Er is nog een mogelijkheid, die helemaal niets kost om draadloos te printen, geen hardware of software! Gewoon het onderwerp op Dropbox, Google Drive of Evernote zetten en dan via de PC printen. Je bent misschien 5 minuten langer bezig, maar het werkt perfect!
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 12 november 2013 om 19:26:
een nieuwe printer kopen met zuinig gebruik van crtridges
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 8 november 2013 om 18:31:
De nieuwe rubrieken van senior web in de nieuws brief erg goed en heel leerzaam ga zo door ben er blij mee. W.Hoogstraten
Door SeniorWeb-lid op donderdag 1 augustus 2013 om 19:23:
Wij hadden een HP printer gekocht met Wifi ,maar het lukte niet te instaleren. Het komt door de Horizonbox van UPC volgens de HP tech dienst.
Door tova op dinsdag 23 juli 2013 om 16:09:
KLASSE,HP verstrekt je alleen maar een printercode om Eprint te installeren en daarna raak verstrikt in een Engelstalig spinnenweb van zaken die je eigenlijk niet wilt
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 25 juni 2013 om 15:04:
Probeerde met een HP printer goed voor wifi maar dat lukt niet omdat ik een horizonbox van UPC heb,bekend bij beide firma's groet bvm
Door fietster op vrijdag 8 februari 2013 om 12:32:
na het downloaded van de app weet ik nog niet wat ik doen moet vr.gr.
Door fietster op vrijdag 8 februari 2013 om 12:32:
na het downloaded van de app weet ik nog niet wat ik doen moet vr.gr.
Door Edwin op dinsdag 22 januari 2013 om 12:17:
Geacht SeniorWeb-lid, Het is lastig om te antwoorden op uw probleem. Wat ik me in eerste instantie afvraag is of u de printer wel hebt aangezet? De printer moet 'online' zijn voordat u hem kunt delen. Redactie SeniorWeb
Door SeniorWeb-lid op vrijdag 18 januari 2013 om 17:05:
Geachte redactie, Het leek mij fantastisch om eindelijk weer eens rechtstreeks vanaf mijn laptop te kunnen printen op mijn printer, die aan mijn vaste PC "hangt". Maar helaas, ook nu lukt het mij niet. Het gaat direct al mis. Bij "printers" kan ik wel op mijn printer klikken, maar ik kan vervolgens niet iets vinden om aan te geven dat ik deze moet delen. Dat is op dit moment het probleem. Soms wil een rechter of linker muisknop wel iets "aanbieden", maar dat is nu ook niet het geval. Helaas, het lukte ook deze keer niet. Uit het bovenstaande mag blijken dat dit al langer "mijn" probleem is. Als iemand anders mij echt verder kan helpen, houd ik mij van harte aanbevolen. Met vriendelijke groet, \J. Snoeijer
avatar
Door Vanessen op vrijdag 18 januari 2013 om 16:23:
Geacht lid van Seniorweb, Heerlijk uw antwoord en de constructieve opbouw daarbij. Met deze aanvulling kunnen andere leden iets doen. Dit is een goed antwoord en een heel wat betere "koers" dan het gekat op forum. Met vriendelijke groet, René van Essen
Door SeniorWeb-lid op donderdag 17 januari 2013 om 15:15:
Het is helaas ingewikkelder dan u beschrijft' Ik had zowel mijn PC, als ook de printer volledig en correct ingesteld op draadloos gebruik. Toch lukte het niet om draadloos te printen. Ik heb toen hulp gevraagd middels PC-hulp van Seniorweb, maar kreeg antwoorden waar ik weinig aan had. Vervolgens heb ik hulp gevraagd aan de printerfabrikant. In mijn geval Epson. Die vertelde mij dat ik een nieuwe digitale poort moest aanmaken. Na heel veel gezoek is dit uiteindelijk gelukt. En alles werkt nu perfect. Ik denk dan ook dat jullie artikel aanvulling verdient
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste