Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 november 2014

Sudoku (Windows 8.1)

Sudoku is een puzzel waarbij u uw hersenen kraakt met cijfers. In dit artikel laten wij u zien hoe u Sudoku kunt installeren binnen Windows 8.1 en hoe u het speelt.

U vindt Sudoku in de Store, de 'winkel' waar u gratis en betaalde apps downloadt. Sudoku kunt u hier gratis downloaden en daarna op de computer spelen. Om het spel te downloaden hebt u wel een Microsoft-account nodig. Hebt u nog geen Microsoft-account, lees dan in het artikel 'Microsoft-account maken' hoe u dat doet. U kunt het spel als volgt downloaden:

  • Klik in het Startscherm op de tegel Store.
  • Zodra de Store geopend is typt u 'Sudoku'.
  • Er verschijnen nu verschillende apps die voldoen aan uw zoekterm.
  • Klik op de app Sudoku Free.
  • Klik op installeren.
29/1/2013_sudoku_downlaodeninstalleren
  • Als het spel geïnstalleerd is, verschijnt er rechtsboven een melding.
  • Klik op de melding om het spel te starten.
  • U vindt Sudoku vanaf nu rechts op het Startscherm. De volgende keer dat u het spel wilt starten, klikt u op de tegel Sudoku Free
U moet op elke horizontale en elke verticale rij de cijfers 1 tot en met 9 invullen, zonder dat hetzelfde cijfer twee keer voorkomt in een rij. Daarnaast moeten in elk vierkantje van drie bij drie vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Sudoku is een spel dat u in uw eentje speelt.
  • Kies, als het spel is opgestart, het niveau van de puzzel die u wilt spelen. U kunt kiezen uit eenvoudig, normaal, moeilijk en complex.
  • Als u weet welk cijfer u in welk vakje moet plaatsen, selecteert u het betreffende vakje en klikt u op het cijfer aan de rechterkant van het bord. Kan het door u gekozen cijfer op die plaats staan, dan wordt het cijfer wit. Kan het cijfer daar niet staan dan wordt het cijfer rood. Let op: Wanneer een cijfer op twee plaatsen in een rij of vierkant kan staan, zal het cijfer op beide plaatsen wit zijn. Typt u twee keer hetzelfde cijfer in een rij of vierkant dan worden beide cijfers rood.
  • Het spel is afgelopen als alle vakjes zijn ingevuld.
sudoku-spel-1
  • U kunt het invullen of verwijderen van een cijfer ongedaan maken door op de naar links wijzende pijl te drukken, links van het speelveld.29/1/2013_sudoku_ongedaanmaken Hebt u een bewerking ongedaan gemaakt, maar wilt u die weer terug hebben in het speelveld, klik dan op de naar rechts wijzende pijl, links van het spel.29/1/2013_sudoku_ongedaanmaken2
  • Mocht u meerdere cijfers hebben die in hetzelfde vakje passen dan kunt u deze cijfers in het klein in het vakje plaatsen. Selecteer het vakje en klik op Notities, links van het speelveld. De knop wordt nu bruin, met een potlood erin. 29/01/2013_sudoku_notities Klik nu aan de rechterkant van het speelveld op de cijfers die in het vakje passen. Zet vervolgens de notities weer uit door nogmaals op de knop Notities te klikken.
  • Mocht u het even niet meer weten, dan kunt u een hint krijgen. Klik met de rechtermuisknop en klik linksonder op de knop Hint. Het spel zet nu willekeurig een cijfer op de goede plaats in het speelveld. In de hoek van het ingevulde vakje blijft een klein vlaggetje staan ten teken van de hint.
  • Wilt u weten of uw puzzel oplosbaar is? Klik dan met de rechtermuisknop en klik op de knop Valideren. Er komt nu aan de rechterkant een melding in beeld of de puzzel wel of niet oplosbaar is.
  • Wilt u de statistieken van uw puzzels bekijken? Klik dan eerst met de rechtermuisknop en vervolgens op de knop Statistieken. Klik naast het scherm van de statistieken om weer terug te keren naar het spel.
  • Om de puzzel opnieuw te starten klikt u eerst met de rechtermuisknop en vervolgens op de knop Opnieuw.
  • Wilt u de puzzel opgelost hebben, dan kunt u de puzzel in laten vullen door de computer. Dit doet u door eerst op de rechtermuisknop de klikken en vervolgens op de knop Oplossen te drukken.

U kunt op twee manieren een nieuw spel starten:

  • Wilt u een nieuwe puzzel van hetzelfde niveau? Klik dan met de rechtermuisknop en klik rechtsonder op de knop Nieuwe puzzel. Er wordt nu een nieuw spel gestart.
  • Wilt u een nieuwe puzzel van een ander niveau? Klik dan met de rechtermuisknop en klik linksboven op het pijltje voor Eenvoudig. U komt nu weer op het startscherm. Selecteer nu het niveau dat u wilt spelen. Er opent zich een nieuw spel met een nieuw niveau.

NB: Door terug te gaan naar het startscherm zet u het spel op pauze. Het laatst geopende spel komt op het startscherm van de app te staan. Als u terugkeert in de app, kunt u het laatst gespeelde spel weer starten en afmaken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.