Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 18 oktober 2015

Kiezen tussen Office 2013 en Office 365

De nieuwste versies van Office zijn Office 365 en Office 2013. Groot verschil tussen de twee nieuwkomers is de betaling: jaarlijks via een abonnement of eenmalig. Bovendien is het ene pakket bedoeld voor gebruik op één computer tegelijk en het andere voor gebruik op meerdere computers.

Microsoft heeft twee nieuwe, Nederlandstalige versies van Office gelanceerd: Office 365 en Office 2013. Office 365 werkt volledig via internet. De Home Premium-uitvoering kost 99 euro per jaar. Voor dit bedrag krijgt u naast Office-programma's ook gratis updates, 1 TB (terabyte) online opslagruimte en maandelijks 60 belminuten om te bellen met Skype. Office 365 kan in totaal op vijf computers en een aantal mobiele apparaten worden gebruikt.

Office 365 bevat Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013, Outlook 2013, OneNote, Publisher en Access. Een voordeel van Office 365 en Office 2013 boven Office 2010 is dat de programma's ook op Windows-tablets, de laatste Mac-computers en sommige smartphones werken. OneNote, Publisher en Access kunnen echter alleen op een pc geopend worden.

Lees meer over Office 365 op de Office 365 voor Thuisgebruik-pagina van Microsoft.

Thuisgebruikers kunnen Office 365 een maand gratis uitproberen. Om de proefversie te downloaden hebt u een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live of Outlook.com-adres heeft zo'n account. Hebt u nog geen account, lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'.
Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of een PayPal-account. Andere betaalmogelijkheden zijn er niet. Na de eerste maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Naast Office 365 is Office 2013 uitgekomen. De goedkoopste variant kost 139 euro, maar voor dat bedrag mag u het wel eindeloos gebruiken. Het programma is in grote lijnen gelijk aan Office 365. Maar er zijn een paar grote verschillen:

  1. Office 2013 kan maar op één computer worden gezet. Elke 90 dagen mag het op een andere computer worden gezet, bijvoorbeeld als uw eerste computer kapot gaat. Office 365 kan op vijf computers gebruikt worden en Office 2010 kon nog op drie apparaten worden geïnstalleerd. U kunt natuurlijk wel Office 2013 meerdere keren aankopen om het op meerdere computers te zetten.
  2. Office 2013 omvat Word 2013 voor tekstverwerking, Excel 2013 voor berekeningen en tabellen, PowerPoint 2013 voor presentaties en OneNote 2013 voor aantekeningen. U krijgt er geen TB online opslagruimte en geen belminuten bij Skype bij, zoals bij Office 365.
  3. De goedkoopste versie van Office 2013 heeft geen Publisher, OneNote, Acces en Outlook.

Lees meer over Office 2013 op de Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten-pagina van Microsoft.

De nieuwste versies van Office slaan bestanden automatisch online op. Dit heet opslaan in de cloud. Het betekent dus gewoon opslaan op internet. U hebt hiervoor een Microsoft-account nodig. Hiermee kunt u de cloud-opslagplaats van Microsoft gebruiken: OneDrive. OneDrive kunt u overigens ook los van Office gebruiken. Het kan voor sommige mensen zelfs een alternatief voor Office zijn. Lees daarover bijvoorbeeld het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Gebruikers van Office 365 krijgen binnen OneDrive 1 TB extra opslagruimte, bovenop de 15 GB die bezitters van een Microsoft-account al hebben. Groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u op iedere computer met internet uw bestanden kunt raadplegen, ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of op vakantie. Zelfs als die computer geen Office heeft. Bovendien kunt u samen met anderen een document bewerken.

U kunt overigens met de nieuwste Office uw bestanden ook nog altijd gewoon lokaal op uw eigen harde schijf opslaan.

Wie een nieuw Office-programma opent, ziet niet een leeg bestand, maar een overzicht van recent gebruikte bestanden en favoriete sjablonen. Dat is handiger dan bladeren tot u het juiste bestand hebt gevonden. Office 365 toont voor iedere gebruiker zijn eigen bestanden en sjablonen. Hiervoor is het nodig om aan te melden met uw Microsoft-account.

Ook de functies 'Opslaan als' en 'Openen' zijn verbeterd. In de meeste gevallen is het niet meer nodig om te bladeren naar de juiste map. De mappen die u het meest gebruikt, worden meteen weergegeven. U kunt ook een locatie vastzetten, zodat deze altijd beschikbaar is.

Verder lijken er op het eerste gezicht geen hele grote verschillen te zijn tussen de nieuwste Office en de vorige Office (2010). Het uiterlijk is wat gemoderniseerd en beter te gebruiken op aanraakschermen. Maar globaal zijn dezelfde functies en knoppen aanwezig.

Uitleg over het gebruik van de nieuwste Office zult u de komende tijd op onze website aantreffen.

De nieuwste versies van Office zijn speciaal ontworpen voor pc's en tablets met Windows 8, maar ook op de meeste computers met Windows 7, Mac OS X Leopard en Mac OS X Snow Leopard kunt u er gebruik van maken. Op tablets met Windows RT staat Office 2013 al geïnstalleerd.

Lees de precieze systeemvereisten op deze pagina van Microsoft.

Als u de nieuwste Office wilt kopen, bedenk dan eerst: wilt u Office installeren op twee of meer computers in huis (van uzelf of van gezinsleden)? En zijn dat ook computers waarop de nieuwste Office geïnstalleerd kán worden (zie vorige paragraaf)? Dan is Office 365 voor Thuisgebruik waarschijnlijk de beste optie voor u. U bent dan 99 euro per jaar kwijt. U krijgt daarvoor naast Word, Excel, PowerPoint voor meerdere computers, het mailprogramma Outlook, de 60 Skype-belminuten, en extra opslagruimte bij OneDrive. Ook werkt u makkelijk samen aan documenten.

Wilt u Office echter op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag en Skype, dan bent u goedkoper uit met Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten. U krijgt Word, Excel, PowerPoint en OneNote. U betaalt dan eenmalig 139 euro.

Een overzicht van de verschillende pakketten vindt u op deze pagina van Microsoft.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.