Photo Gallery: foto’s importeren, bekijken en beheren

Niveau
Benodigdheden Photo Gallery
Besturingssysteem Windows 7 en 8/8.1
Publicatiedatum 12 april 2013
Gewijzigd op 29 juni 2015
Auteur
Waardering
3,6 van 5 sterren
(33 stemmen)
Met Photo Gallery kunt u foto's kunt bekijken en kleine beeldbewerkingen uitvoeren. In dit artikel leest u hoe u foto's importeert van een camera en hoe u deze foto's kunt bekijken en beheren.

Photo Gallery downloaden

Photo Gallery staat niet standaard op uw computer. Het programma zit in Windows Essentials, dat u kunt downloaden via het Software-artikel.

Photo Gallery openen

 • In Windows 7 start u het programma via Starten > Alle programma's > Photo Gallery
 • In Windows 8/8.1 klikt u in het Startscherm op de tegel Photo Gallery.

Het programma opent met het overzichtsscherm. Bovenin ziet u het Lint. Dit menutype kent u wellicht al uit de Office-programma's. Links staan mappen die overeenkomen met de mappen 'Afbeeldingen' en 'Video's' uit de Verkenner. Hier kunt u navigeren naar een specifieke map. Rechts daarvan staan kleine afbeeldingen (miniaturen) van de foto's en video's.

Weergave

Standaard worden álle afbeeldingen weergegeven. U kunt echter een gerichter overzicht maken. Daarvoor klikt u in het linkernavigatiedeel op een specifieke map. Door op het pijltje voor een map te klikken, klapt u het overzicht van de onderliggende mappen open of dicht. Alleen de afbeeldingen of video’s uit die betreffende map worden weergegeven. De standaard sortering is op jaar. Dit kunt u aanpassen:

 • Klik op het tabblad Beeld.
 • Klik in de groep ‘Lijst ordenen’ (eerste van links) op Datum.
 • Klik op Omgekeerd sorteren als u van oud naar nieuw wilt sorteren.
 • In de groep 'Lijst ordenen' staan nog meer mogelijkheden om uw bestanden op te sorteren. Bijvoorbeeld op ‘Persoon’, ‘Map’ of ‘Beoordeling’. Ziet u deze niet? Klik dan op het naar beneden wijzende pijltje links naast de sorteerknop.   

Foto's importeren

In Photo Gallery kunt u foto's importeren die u met uw digitale camera hebt gemaakt. Wij gebruiken hiervoor een camera van Canon met een bijpassend snoertje.

 • Sluit de camera met het snoertje aan op een USB-poort van de computer.
 • In het venster dat verschijnt ziet u de aangesloten camera. Klik op de knop Importeren.
 • Photo Gallery zoekt naar foto's en video's. Zodra het programma klaar is, toont het een venster waarin staat hoeveel foto's en video's er zijn gevonden. Klik op het rondje voor Alle nieuwe items nu importeren.
 • Vul een naam in, bijvoorbeeld: foto's april. Klik op Importeren. Het importeren begint. Een dialoogvenster laat zien hoe ver het proces is gevorderd.
 • Als het importeren klaar is, staan alle geïmporteerde foto's en video's in het overzicht.

Personen op foto's taggen

Het is handig om extra gegevens aan een bestand toe te voegen. U kunt denken aan de naam van een persoon die op de foto staat (taggen), een bijschrift of beoordeling. Zo kunt u foto’s of video’s gemakkelijker zoeken en hebt u ook meer sorteermogelijkheden. U bepaalt wat u invult.

Op de volgende manier voegt u een naam van een persoon toe:

 • Dubbelklik op een foto of video.
 • Meestal ziet u nu rechts verschillende mogelijkheden staan om extra gegevens toe te voegen. Zo niet, klik dan onder 'Indelen' eerst op het pictogram 'Tag en bijschrift'.
 • Klik op de tekst Wie is dit? Staat de tekst 'Wie is dit?' er niet, klik dan eerst op Tag toevoegen voor iemand. Soms zet het programma automatisch een rechthoek om een gezicht. Zo niet, dan moet u deze zelf maken. Verplaats hiervoor het kruisje van de linkerbovenkant van een gezicht naar de rechteronderkant terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt. Laat de muisknop daarna los.
 • Vul een naam in.
 • Voeg eventueel direct een tweede persoon toe door te klikken op Nieuwe persoon toevoegen. Wanneer u meer tags toevoegt voor dezelfde persoon, herkent Photo Gallery deze persoon op den duur.

Extra gegevens toevoegen

Buiten het taggen van personen kunt u meer gegevens toevoegen aan een foto- of videobestand:

 • Geotag: vul hier de plaatsnaam in door te klikken op Geotag toevoegen.
 • Bijschrift: klik op Bijschrift toevoegen en typ een beschrijving van de foto.
 • Beschrijvende tags: typ hier kernwoorden waarmee u de foto gemakkelijk terug kan vinden. Klik daarvoor eerst op Beschrijvende tags toevoegen.
 • Onder ‘Informatie’ kunt u het aantal sterren waarmee u het bestand wilt beoordelen, aanklikken. Klik achter ‘Markeren’ op het vlaggetje als u het bestand wilt markeren.
 • Klik rechts op Bestand sluiten om weer terug te keren naar het overzicht. 

De opties om gegevens toe te voegen vindt u ook terug in de groep ‘Indelen’ op het tabblad ‘Start'. Wilt u hier gebruik van maken, dan hoeft u een foto maar één keer aan te klikken zodat deze geselecteerd is.

Een foto zoeken

Als u veel afbeeldingen op de computer hebt en niet precies weet waar een afbeelding staat, is het handig dat u in Windows Photo Gallery kunt zoeken. 

Op het tabblad ‘Start’ staat de groep ‘Snel zoeken’. U kunt hier zoeken naar:

 • foto’s of filmpjes met personen;
 • bestanden uit een specifieke maand;
 • bestanden met een beoordeling;
 • gemarkeerde bestanden;
 • tekst die voorkomt bij het bestand, bijvoorbeeld in de bestandsnaam of bij de zogenaamde ‘tags’.

Zoekt u op tekst, dan verschijnt er een zoekvenster waarin u uw zoekopdracht kunt typen. Wilt u kunnen zoeken op specifieke personen, bestanden met een beoordeling of gemarkeerde bestanden, dan moeten deze gegevens wel aan een bestand toegevoegd zijn.

Afbeeldingen en video's bekijken

Er zijn twee manieren waarop u uw afbeeldingen kunt bekijken. U kunt dubbelklikken op een afbeelding en zelf met de pijltjes linksboven of onder in in beeld naar de volgende of vorige afbeelding gaan. 20-3_WLPG_volgende Ook filmpjes kunnen op deze manier worden afgespeeld. Klik rechtsboven op Bestand sluiten om terug te keren naar het overzichtsvenster.

Wat u ook kunt doen is een diavoorstelling starten:

 • Klik op de eerste afbeelding (of video) die u af wilt spelen.
 • Klik op het tabblad Beeld.
 • Klik rechts op Diavoorstelling.
 • Klik op een Thema, bijvoorbeeld Vervagen.
 • De diavoorstelling start. U kunt weer terugkeren naar het programma door rechtsboven te klikken op Terug naar Photo Gallery of door op de toets Esc (Escape) te drukken.

Hoe waardeert u dit artikel?

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen:
 -/5

Een vraag over het artikel?

 • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
 • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
 • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
 • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door SeniorWeb-lid op zondag 19 oktober 2014 om 19:57:
Goedenavond, Hoe kan ik mijn fotos van de computer(Google+) naar mijn tablet overzetten? Ik heb een Samsung Galaxytab3. Alvast hartelijk dank. Vr gr mevr T Alma
avatar
Door SeniorWeb-lid op zondag 19 oktober 2014 om 19:57:
Goedenavond, Hoe kan ik mijn fotos van de computer(Google+) naar mijn tablet overzetten? Ik heb een Samsung Galaxytab3. Alvast hartelijk dank. Vr gr mevr T Alma
Door SeniorWeb-lid op donderdag 22 augustus 2013 om 12:56:
Er ging iets fout met de sterretjes van de waardering.Het was de bedoeling er vier aan te klikken. Kennelijk werkt het anders want bij één hield het op en was het niet te corrigeren. Ik heb er veel aan gehad.Bedankt.
avatar
Door Sanne_Redactie op dinsdag 7 mei 2013 om 09:31:
Geachte heer Van der Lubbe, Het is echt een persoonlijke keuze. U kunt net zo goed een programma als Picasa gebruiken. De een vindt Picasa fijner, de ander Photo Gallery. Gebruikt u al Picasa? Dan raad ik u aan dat programma gewoon te blijven gebruiken, dat is wel zo gemakkelijk. Met vriendelijke groet, Sanne Schomaker, Redactie SeniorWeb
avatar
Door jodokus op maandag 6 mei 2013 om 21:29:
Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
Door jodokus op maandag 6 mei 2013 om 21:29:
Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
Door jodokus op maandag 6 mei 2013 om 21:29:
Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
Door Sanne_Redactie op vrijdag 3 mei 2013 om 13:51:
Geachte heer/mevrouw, Dit programma is onderdeel van Windows Essentials en is daarom helaas alleen beschikbaar voor Windows-computers. Met vriendelijke groet, Sanne Schomaker, Redactie SeniorWeb
Door fvdoormaal op donderdag 2 mei 2013 om 11:54:
Vraag Is dit progama ook mogelijk op een mac computer? fvdoormaal@hotmail.com
Door fvdoormaal op donderdag 2 mei 2013 om 11:53:
Vraag Is dit progama ook mogelijk op een mac computer?
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste