Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 april 2015

Overstaphulp Windows XP

Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft. Het besturingssysteem krijgt geen beveiligingsupdates meer en wordt niet meer gerepareerd. Daardoor kan het systeem doelwit van criminelen worden. Het is niet meer veilig om met een XP-computer te internetten.

Wat kunt u doen als u nog computert met XP? Welke mogelijkheden u hebt, leest u in deze Overstaphulp van SeniorWeb.

Uitgangssituatie:
u hebt een computer met Windows XP (pc of laptop)

  1. Kan: doorgaan
    zonder internet

    Als u de XP-computer afsluit van internet, kunt u ermee blijven werken. Maar u kunt niet meer e-mailen, surfen of skypen. Kortom, allerlei zaken waarvoor een internetverbinding nodig is, stoppen.

    Wat u wel kunt overwegen: u gebruikt een tablet of smartphone voor e-mail, internet en Skype. Uw XP-computer gebruikt u voor de rest, zoals brieven typen en printen.

    Let er wel op dat u echt geen verbinding meer hebt met internet! Hoe u internet afsluit leest u in het artikel Internet afsluiten op XP-computer.

  2. Doen: een nieuw apparaat kopen (of nieuwe Windows-versie installeren)

    Het verstandigste dat u kunt doen nu XP is gestopt, is een nieuw apparaat kopen. U hebt de volgende mogelijkheden:

    • een computer met Windows 8.1 (pc of laptop)
    • een computer van Apple (pc of laptop)
    • een tablet, zoals een iPad of Samsung Tab
    Kunt u geen afscheid nemen van uw trouwe bakkie? Misschien kunt u op uw huidige computer een nieuwe Windows-versie zetten. Dat is geen eenvoudig klusje, maar op sommige XP-computers is het mogelijk. Ook kunt u het open source besturingssysteem Linux op uw huidige computer installeren. Beide opties adviseert SeniorWeb niet voor de beginnende of gemiddelde computergebruiker.
  3. Niet doen: doorgaan
    met internet

    U kunt gewoon doorgaan met internetten. Maar we raden het ten stelligste af. U loopt hoge veiligheidsrisico’s.

    Microsoft is met de ondersteuning van Windows XP gestopt op 8 april 2014, dus daarna bent u een makkelijk doelwit van internetcriminelen.

    Daarom: stop met internet op Windows XP.

  1. Doen: een nieuwe computer kopen

    U kunt het beste een nieuwe computer aanschaffen. Daarbij hebt u nogal wat keuze.

    1. Een Windows 8.1-computer kopen
    Het zal best even wennen zijn, die overstap van Windows XP naar Windows 8.1. Maar het blijft wel Windows en dus toch vertrouwd. Hoe uitgebreid moet de nieuwe computer zijn? Een eenvoudig antwoord daarop is: elke hedendaagse computer (pc of laptop) presteert beter dan uw huidige XP-machine. Een nieuwe pc zonder beeldscherm koopt u vanaf ongeveer 400 euro. Als u ook een nieuw beeldscherm nodig hebt, tel er dan minimaal 100 euro bij op.

    In de winkels kan men u in veel gevallen helpen met het overzetten van uw gegevens van de oude naar de nieuwe computer. Vraag ernaar als u zich oriënteert op een nieuw apparaat.

    U overweegt uit kostenoverwegingen misschien om een tweedehands computer te kopen. SeniorWeb raadt dit af. U weet niet wat u in huis haalt. Bij nieuwe pc's horen garantiebepalingen; tweedehandsjes kennen die niet. Daarom: als u niet goed kunt beoordelen of een gebruikte computer deugt, kies dan voor een nieuw apparaat.

    Aankoophulp

    Wilt u hulp bij de computerkeuze, dan kunt u onze Computerkiezer gebruiken.

    2. Een computer van Apple kopen
    Mac-computers van Apple worden vaak geprezen om hun gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve gebruik. Maar Mac-computers (pc of laptop) zijn wel een stuk duurder. Ze zijn te koop vanaf circa 1000 euro.

    Meer over de Mac

    Meer over de Mac-computer leest u in onze artikelen:

    3. Een tablet kopen
    Het is het overwegen waard. Op een tablet kunt u veel van wat u op een computer kunt doen, zoals mailen, internetten, internetbankieren en spelletjes spelen. Maar een tablet is geen volledige computer. Als u vaak teksten typt of foto's bewerkt, dan is een pc of laptop prettiger.

    Welke tablet koop ik?

    Wilt u een tablet kopen, maar weet u nog niet welke? Lees dan onze Tabletaankoophulp.

    Aandachtspunten: wifi en de printer
    Welke keuze u ook maakt: bedenk welke vorm van internet erbij past. Bij een tablet hebt u draadloos internet (wifi) nodig, maar wifi is ook erg makkelijk als u een laptop koopt. Wifi loopt via een router. Die krijgt u over het algemeen van uw internetprovider. De kans is daarom groot dat u al een draadloze verbinding hebt. En uw printer, werkt die nog met de nieuwe computer of tablet? Vaak zult u een nieuwe printer moeten aanschaffen. U koopt deze vanaf 40 euro.
  2. Liever niet: een nieuwe Windows-versie op uw huidige computer zetten

    Er is een kleine kans dat uw oude computer geschikt is voor de nieuwste Windows-versie. Microsoft zelf geeft de volgende vuistregels:

    1. Stamt uw computer uit 2006 of eerder, dan is hij niet geschikt voor een nieuwe Windows-versie.
    2. Uw processor draait minimaal op 1 gigahertz (GHz) en u hebt minimaal 1 GB intern geheugen.
    U controleert dit als volgt: klik op Start. Klik met de rechtermuisknop op Deze computer en klik vervolgens op Eigenschappen.

    Upgrade Assistent

    Voldoet uw computer aan deze eisen? Dan kunt u met behulp van de Upgrade Assistent van Microsoft controleren of uw computer inderdaad een nieuwe Windows-versie aankan en of bijvoorbeeld uw printer zal blijven werken. Downloadt hiervoor de Upgrade Assistent van Microsoft.

    Echter, ook al voldoet uw computer aan de vereisten, bedenk daarnaast ook:
    1. Veel van uw huidige programma's werken niet meer met Windows 8. Als u gehecht bent aan specifieke programma's, controleer dan of ze nog werken met Windows 8.
    2. Nog een belangrijke software-overweging: zware programma's, zoals het fotobewerkingspakket Photoshop en het videobewerkingspakket Pinnacle Studio, werken zeker niet op uw oude machine.

    Kan uw computer en randapparatuur overweg met een nieuwe versie van Windows en wilt u deze ondanks genoemde overwegingen op uw pc zetten? Dan komt de volgende stap: het nieuwe besturingssysteem kopen. Dat kan in de winkel of via internet. Belangrijk: u hebt de volledige versie nodig van Windows 8.1 (of Windows 8). Deze versie staat op een dvd. Dus controleer of uw computer dvd’s kan lezen. Twijfelt u, raadpleeg dan PCHulp.

    Windows 7?

    In veel (web)winkels kunt u nog steeds Windows 7 aanschaffen. Maar hiervoor gelden dezelfde eisen als voor Windows 8. Dus als uw computer ongeschikt blijkt voor Windows 8, is hij ook ongeschikt voor Windows 7.

  1. Vervolgstappen bij kopen van nieuwe computer

    Hebt u een nieuwe computer aangeschaft, dan wilt u uw bestanden en e-mails natuurlijk op het nieuwe apparaat plaatsen. Hebt u een Windows-pc of -laptop gekocht, volg dan deze stappen. (Durft u dat niet aan? Mogelijk kan de verkoper van de computer u ermee helpen. Veel winkels bieden deze service aan, vraag ernaar voor u een computer koopt.) Zorg ervoor dat u de update naar Windows 8.1 uitstelt totdat u onderstaande stappen hebt doorlopen.

    1. Zet uw oude XP-computer nog eenmaal aan en schrijf op welke software u wilt blijven gebruiken. Veel programma's kunt u op uw nieuwe computer downloaden van internet en installeren. Programma's die u hebt gekocht moet u mogelijk opnieuw aanschaffen.
    2. Selecteer de bestanden (documenten, foto's, muziek, et cetera) die u wilt overzetten naar uw nieuwe computer. Hoe dit gaat, leest u in het artikel 'Windows 8: overstaphulp bestanden overzetten'.
    3. Waarschijnlijk wilt u ook uw e-mails bewaren en overzetten. Hoe dit gaat, leest u in het artikel 'Windows 8: Overstaphulp e-mail behouden'. Dit hoeft niet als u webmail zoals Gmail of Outlook.com gebruikt, want dan kunt u e-mail op de nieuwe pc gewoon weer via internet benaderen.
    4. Uw oude XP-computer kan nu definitief uit.
    5. Installeer de overige software die u gebruikt op uw nieuwe computer.
    Lukt het installeren van uw nieuwe computer niet? Schakel dan PCHulp in.

    Bestanden overzetten naar Mac of tablet

    Hebt u een Mac of een tablet gekocht, dan zijn er beperkte mogelijkheden uw bestanden en e-mails over te zetten. Op SeniorWeb is daarover geen informatie beschikbaar, maar u kunt wel contact opnemen met PCHulp.

    Op de website van SeniorWeb vindt u tal van artikelen die u op weg helpen in Windows 8.1. Verder kunt u over Windows 8/8.1 een complete online cursus volgen: Aan de slag met Windows 8 en 8.1.

    Hoe u uw oude pc veilig wegdoet leest u in het artikel Computer veilig wegdoen. En wilt u oudere software blijven gebruiken, lees dan het artikel Oudere toepassingen gebruiken.

  2. Vervolgstappen bij nieuwe installatie van Windows

    Weet waar u aan begint. Als u een andere versie van Windows installeert, verwijdert u alle programma's, gegevens en het oude XP-besturingssysteem van uw computer. Dit is niet te herstellen. Wij raden aan hier alleen aan te beginnen als u zeker bent van uw zaak. Verder willen we u erop wijzen dat de hele procedure veel tijd kost. Reken zeker op een uur of zes. Regel voordat u begint met de installatie van Windows 8 de volgende zaken:

    1. Maak een back-up van uw bestanden of van uw hele pc. U vindt een reeks artikelen over dit onderwerp op onze website: Back-up maken.
    2. Maak een lijst van programma's die u hebt geïnstalleerd en die u wilt blijven gebruiken. En als het betaalde software betreft: controleer of u de licenties of productcodes nog hebt.
    3. Sla uw Favorieten op. Deze worden bij een back-up van uw bestanden ook bewaard, maar weet u ze dan nog terug te vinden? Als u ze zelf exporteert vanuit Internet Explorer weet u zeker dat u ze hebt.
    4. Exporteer uw mail (behalve als u webmail gebruikt, zoals Outlook.com of Gmail, want webmail kunt u na de nieuwe installatie gewoon weer via internet benaderen). Voor e-mails geldt ook dat ze bewaard worden in de back-up die u maakt. Maar het is beter ze apart te exporteren en te archiveren, zodat u ze later nog kunt inzien. Het programma Mailstore is daarvoor geschikt. Hoe u daarmee omgaat, leest u in het artikel E-mail archiveren met Mailstore.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.