Menu Zoek

Instinkers bij het downloaden van programma's

Instinkers bij het downloadenPas op voor instinkers tijdens het downloaden en installeren van programma's. Voorkom ongewenste software, apps of abonnementen.

Ongemerkt kan er een hoop ongewenste software op de computer terechtkomen. Ook als een virusscanner actief is. In de internetbrowser staat bijvoorbeeld ineens een nieuwe werkbalk (toolbar) en de standaardzoekmachine of startpagina is gewijzigd. Op het bureaublad staan allerlei nieuwe pictogrammen. Of u zit vast aan betaalde software. Meestal zijn deze problemen het gevolg van het downloaden en installeren van een programma.

Download software alleen van betrouwbare websites. Vermijd verzamelwebsites die allerlei programma's aanbieden. Deze websites installeren naast het door u gewenste programma regelmatig ook andere software. Ga daarom rechtstreeks naar de website van de aanbieder of ontwikkelaar van het programma. Download het daar.

Soms stuurt de aanbieder zelf u door naar een andere website. Daar heeft de aanbieder zijn software geplaatst. Dan is het prima om daar het programma te downloaden.

Er is nog een reden om altijd te zoeken naar de site van de softwaremaker. Sommige programma-verzamelsites zijn expres onoverzichtelijk. Een pagina bevat bijvoorbeeld meerdere grote knoppen met de tekst 'download'. Achter die knoppen zit dan software die u niet wilt. De eigenlijke download is een klein geschreven tekstlink. Dus zoek de site van de softwaremaker op en kijk waar deze het programma aanbiedt. Download het vanaf die plek.

Let goed op bij het installeren van een programma. Veel programma's bieden extra software aan. Wie niet oplet, installeert deze mee. Ook betrouwbare programma's doen dit. Lees daarom de stappen tijdens de installatieprocedure aandachtig door. Klik niet gedachteloos op 'Volgende' of 'Next'. Bekijk bij welke opties een vinkje staat. Verwijder vinkjes bij onnodige extra's.

Soms bestaat van een programma een gratis en een betaalde versie. Let erop dat u echt de gratis versie installeert. Een programma is soms maar kort gratis. Daarna moet er betaald worden. Schaf een programma alleen aan als dat echt nodig is. U zit door de gratis versie te installeren nergens aan vast.

Verschillende sites verkopen goedkope licenties voor bijvoorbeeld Windows 10 of 11 of Microsoft Office met Word en Excel. De prijs ligt ver onder de officiële verkoopprijs. Dat kan omdat het gaat om zakelijke licenties die aanbieders doorverkopen. Dit is een grijs gebied. Het is niet duidelijk hoe Microsoft hiermee omgaat. Sommige kopers hebben positieve ervaringen met de licenties, maar in de praktijk gaat het niet altijd goed. Licenties werken niet en de koper kan fluiten naar zijn geld. Kopen is dus op eigen risico.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.