Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

De 3 beste datingsites voor senioren

De 3 beste datingsites voor senioren ID61152
Een partner vinden via internet is tegenwoordig heel gewoon. Ook 50-plussers proberen steeds vaker via internet een nieuwe liefde te vinden. Welke sites zijn het geschiktst voor senioren?

Daten via internetIn Nederland zijn er talloze datingsites. De bekendste zijn Relatieplanet en Lexa. De meeste datingsites werken met profielen van leden. Wie zich inschrijft, maakt een profiel aan en plaatst er een foto bij. Bij het kiezen van een geschikte datingsite zijn allerlei aspecten van belang. Denk aan de kosten, de hoeveelheid leden in de juiste leeftijd en het aantal actieve leden.

Het programma Kassa onderzocht in 2014 de verschillende datingsites. Ze werden getest door een aantal senioren. Die bekeken de sites, schreven zich in en beoordeelden het gebruiksgemak. Ze vertelden in het programma over hun ervaringen. De video over de test is te bekijken op de site van Kassa. Een nadeel dat vaak genoemd werd door de testers, was onduidelijkheid over de kosten van het lidmaatschap van de sites. Ook was vaak niet helder hoeveel leden een actief abonnement hebben. Om maar te zwijgen over de vaak kleine, onduidelijke foto's op de profielen en de onrustige vormgeving. De test is inmiddels niet meer actueel maar de sites hebben destijds beterschap beloofd. Alle genoemde websites in dit artikelen verwijzen wel naar het onderzoek van Kassa.

Kassa en de deelnemende senioren bestempelden drie websites als goed: e-Matching, Relatieplanet en 50plusmatch. Deze sites staan nog steeds goed bekend.

Logo 50PlusMatch'Dating voor actieve 50-plussers' is de slogan van 50plusmatch. Een site die zich richt op senioren die een partner zoeken. De profielen van leden worden door de site gecontroleerd en volgens de homepage hebben de leden elkaar dit jaar 2,7 miljoen berichten gestuurd. Er zijn net wat meer vrouwen dan mannen lid en 99 procent van de leden beveelt de site aan.

De profielen worden vergeleken op basis van een zogeheten levenswaardelijst die leden invullen. De site geeft op basis daarvan suggesties voor geschikte kandidaten. Leden kunnen zelf ook zoeken. Een deel van de site wordt gevormd door oproepjes om bijvoorbeeld naar een museum te gaan.

Er zijn bij 50plusmatch gratis en betaalde (volledige) abonnementen. De leden die betalen voor het abonnement hebben allerlei voordelen: zijn kunnen zien wie hun profiel heeft bezocht en sturen zelf berichtjes naar anderen. Gratis leden kunnen dat niet, die mogen alleen berichten van anderen beantwoorden. Een betaald abonnement kost 29,95 euro voor één maand. Wie een jaar lid wordt, betaalt 9,95 euro per maand.

Logo EMatchingDatingsite e-Matching richt zich op hoger opgeleiden. Er is een gratis lidmaatschap, waarbij het niet mogelijk is om zelf contact op te nemen met een ander lid. Mocht iemand u een berichtje sturen, dan kunt u daar wel op reageren. Betaalde lidmaatschappen kosten 19,95 euro per maand. Daarbij kunt u alle functies van de site gebruiken. Dat wordt goedkoper als u een langer abonnement afsluit. Voor negen maanden kost een lidmaatschap 99,95 euro; dat is ruim 11 euro per maand.

De foto's die op een profiel komen, moeten worden goedgekeurd door de site voor ze online staan. Dit is om te voorkomen dat er blootfoto's bij komen te staan. Voor een profiel moet u gegevens over uzelf invullen. Dit vult u aan met persoonlijke informatie.

Logo RelatieplanetDe site Relatieplanet noemt zichzelf de populairste datingsite van Nederland. Volgens de homepage hebt u 42 procent kans op een relatie. Waar dat cijfer vandaan komt, is niet duidelijk. Er zijn gratis en betaalde lidmaatschappen. Een betaald lidmaatschap kost 24,95 euro per maand. Wie langer lid wordt, betaalt minder. Een lidmaatschap voor een half jaar kost omgerekend 9.95 euro per maand. Gratis leden hebben veel minder mogelijkheden dan de betaalde leden. Zo kunnen ze alleen iemands profielfoto bekijken, vijf keer per dag maximaal een interessebericht aan iemand sturen en is het niet mogelijk zelf berichten te sturen. Beantwoorden van iemand anders bericht kan wel. Er is een aparte pagina met informatie voor 50-plussers.

U hebt misschien weleens gehoord van Tinder. Dat is een app die heel populair is voor online dating. Op Tinder draait het vooral om uiterlijk: u ziet foto's van andere mensen en als het uiterlijk u aanspreekt, maakt u dat duidelijk door over het scherm te vegen. Vindt de ander u er ook leuk uitzien, dan is er een 'match' en kunt u chatten. Tinder wordt veel door jonge mensen gebruikt om kortstondige relaties mee te zoeken, vaak zelfs maar voor één nacht. Om die reden kunnen wij Tinder niet aanbevelen voor senioren die een serieuze relatie zoeken.

Welke website u ook kiest: bij online daten kan er van alles fout gaan. Wie niet oplet, kan lelijk in de maling worden genomen. Soms worden argeloze internetters opgelicht door kwaadwillenden. Lees ons artikel 'Veilig online daten' om goed voorbereid het digitale liefdespad te betreden.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.