Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 2 februari 2016

Digitaal belastingaangifte doen

In maart en april van 2015 jaar regelt u de belastingzaken over 2014. Doe digitaal belastingaangifte via de computer of via een app op de tablet en smartphone. In 2016 krijgt u van ons informatie over hoe u de belastingzaken over 2015 kunt regelen.

Bezoekt u deze pagina omdat u alles in orde wilt maken voor uw belastingaangifte over 2015? Neem dan een kijkje bij onze Wegwijzer Digitale Belastingaangifte. Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om digitaal aangifte te kunnen gaan doen bij elkaar.

Iedereen die een aangiftebrief heeft ontvangen van de Belastingdienst, moet in maart of april aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekering doen. Hebt u geen brief ontvangen, maar verwacht u wel dat u belasting moet betalen of geld terugkrijgt? In dat geval raadt de Belastingdienst ook aan aangifte te doen.

Digitaal de belastingaangifte doen is handig omdat de Belastingdienst al veel zaken voor u invult. U hoeft de gegevens alleen te controleren en eventueel aan te vullen. Dit kan via de computer op een beveiligde internetpagina of via een app. U logt in met uw DigiD.

U kunt online aangifte doen bij Mijn belastingdienst. U hoeft daarvoor geen programma te downloaden op de computer. Dit was voorgaande jaren wel het geval.

  • Ga naar 'Mijn Belastingdienst' op de pagina https://mijn.belastingdienst.nl/mbd-pmb/
  • Klik op Inloggen onder 'Mijn Belastingdienst'.
  • Klik rechtsonder op Inloggen met DigiD.
  • Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw DigiD in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op het tabblad Inkomstenbelasting.
  • Het tabblad '2014' staat geselecteerd. Klik hier op Aangifte doen.
  • Het formulier 'Aangifte inkomstenbelasting 2014' opent en u ziet eerst een introductie. Lees de tekst en klik daarna op Volgende.
  • U kunt nu alle onderwerpen langslopen, controleren en aanvullen. Klik steeds op Akkoord om verder te gaan. Bij het eerste scherm over een fiscale partner krijg u de melding dat u de gegevens later niet meer kunt wijzigen. Dit geldt alleen voor de informatie in dit scherm. De andere gegevens kunt u wijzigen zolang u de aangifte niet hebt verstuurd.
  • Steeds als u op 'Akkoord' klikt of links op 'Bewaren' worden de gegevens opgeslagen. Dit betekent dat u tussendoor ook kunt uitloggen en later weer verder kunt gaan. Als alle gegevens juist ingevuld zijn, klikt u op het eind van het formulier op Opslaan en versturen.
  • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord weer in om het formulier te versturen.
  • Bij 'Inkomstenbelasting 2014' staat onder 'Correspondentie' de aangifte. Rechts naast de datum staat een pictogram van een document. Klik hierop om de pdf te openen en eventueel op te slaan op uw computer.

Bekijk in de video van de Belastingdienst hoe het werkt.

Voor mensen die verwachten dat de vooraf ingevulde gegevens volledig en correct zijn, biedt de aangifte-app uitkomst. Met de app kunt u de vooraf ingevulde gegevens controleren en via uw DigiD akkoord geven. Gegevens wijzigen of aanvullen kan via de app niet. Een overzicht van de situaties waarin de app ook niet gebruikt kan worden staat op de pagina 'Wanneer kunt u de app niet gebruiken' van de Belastingdienst.

De aangifte-app is er voor:

Download de app en ga als volgt verder:

  • Open de app 'Aangifte 2014'.
  • Tik op Aangifte starten.
  • Kies een vijfcijferige pincode om de app te beveiligen. Typ deze code twee keer.
  • Lees nu of de app in uw situatie geschikt is. Kunt u op basis van deze informatie verder in de app, tik dan onderaan op Akkoord.
  • De vooraf ingevulde gegevens worden in de app gezet nadat u inlogt met uw DigiD. Tik op Gegevens ophalen.
  • Standaard logt u in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord. Vul deze in de bijbehorende velden in.
  • Tik op Inloggen.
  • U kunt nu door de stappen lopen en elk onderdeel goedkeuren door te tikken op Akkoord.
  • Klopt er iets niet, tik dan op Afbreken > Aangifte stoppen en doe uw aangifte via de internetpagina 'Mijn Belastingdienst' (zoals eerder in dit artikel omschreven).
  • Klopt alles? Dan verstuurt en ondertekent u de gegevens met uw DigiD. Tik daarvoor aan het einde van het proces op Inloggen met DigiD.

Meer informatie over aangifte doen via de app, vindt u bij de Belastingdienst.

De belastingaangifte kan in sommige gevallen best lastig zijn. Hebt u hulp nodig bij het doen van uw belastingaangifte? Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld iemand die u vertrouwt in uw naaste omgeving machtigen om de aangifte voor u te doen. Ook kunt u een ouderenbond of belastingconsulent inschakelen. En de Belastingdienst zelf kan u ook assisteren. Meer informatie over hulp bij de belastingaangifte leest u bij de Belastingdienst.
Hebt u eerder digitaal belastingaangifte gedaan via een programma op uw computer? Hoe u een oude belastingaangifte opent, leest u in de tip 'Oude belastingaangifte openen'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.