Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Alternatieven voor Photo Gallery

Alternatieven voor Picasa Microsoft beëindigt op 10 januari 2017 de ondersteuning voor Photo Gallery. Voor het beheren en bewerken van foto's hebt u daarom een ander programma nodig. Welke alternatieven zijn er?

Photo Gallery maakt deel uit van het pakket Windows Essentials 2012. Microsoft heeft besloten om de ondersteuning begin 2017 te staken. Hoewel het programma op de computer blijft werken, kunt u het beter niet meer gebruiken. Microsoft voorziet het programma namelijk niet meer van updates. Hierdoor ontstaat er een hoger risico voor gebruikers, omdat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Vanaf 10 januari 2017 is Photo Gallery niet meer te downloaden. We zetten diverse andere gratis programma's op een rij die u in het Nederlands kunt gebruiken.

Gebruikers van Windows 10 hoeven niet lang te zoeken. Zij kunnen met de app Foto's namelijk prima uit de voeten. Orden en bewerk met dit programma gemakkelijk alle kiekjes. Meer weten? Lees het artikel 'De app Foto's in Windows 10' of volg gratis onze Online Cursus over de app Foto's (alleen voor leden).

Google Foto's is het fotoprogramma van Google. Het werkt voor een groot deel via internet. Google Foto's heeft als voordeel dat het een online back-up maakt van uw dierbare beelden. De keerzijde hiervan is dat u wel bereid moet zijn om de foto's aan de cloud (internet) toe te vertrouwen.

Google Foto's is op verschillende apparaten te gebruiken, zoals een Android-toestel, iPhone of iPad. In de applicatiewinkel op het toestel installeert u hiervoor een mobiele app. Het werkt ook op de computer, al hebt u daarvoor wel de zogeheten Desktop-uploader nodig. Met dit programma geeft u aan welke fotomappen u in Google Foto's wilt opslaan. Een voordeel is dat de bestanden meteen op alle aangemelde apparaten beschikbaar zijn.

Voor de bediening van Google Foto's hebt u geen programma nodig. U gebruikt het namelijk in een browser. Verdeel daar alle kiekjes over verschillende albums. Soms komt Google Foto's met slimme albumsuggesties op de proppen! Normaliter zijn alle foto's alleen voor uzelf zichtbaar. Wilt u ze graag aan anderen laten zien? Deel de foto's gemakkelijk met vrienden en familieleden via e-mail of Facebook.

In Google Foto's kunt u de beelden ook bewerken. Het gaat hierbij om eenvoudige basisgereedschappen, zoals het aanpassen van de helderheid, de kleur en het contrast. Ook het bijsnijden en rechtzetten van een scheve horizonlijn behoren tot de mogelijkheden. Tot slot zijn er dertien aantrekkelijke filters, waarmee u de foto een fraai effect geeft.

Lees meer over Google Foto's in het artikel 'Online werken met Google Foto's'.

IrfanView is voor gratis begrippen een uitgebreide fotobewerker. Houd er wel rekening mee dat het programma ongeschikt is voor fotobeheer. Lees er meer over in de artikelen op onze website: Irfanview.

XnView lijkt erg op IrfanView, met het verschil dat dit programma wel geschikt is voor fotobeheer. Geef vanuit een overzichtelijke gebruikersomgeving aan in welke mappen de kiekjes staan opgeslagen. Vervolgens hebt u toegang tot uw volledige fotocollectie. De beelden kunt u één-voor-één bewerken, waarbij u keuze hebt uit allerlei slimme gereedschappen. XnView MP is niet in staat om zelf een fotocatalogus op te bouwen. Onthoud dus altijd zelf in welke mappen de bestanden staan opgeslagen.

SeniorWeb heeft geen artikel over dit programma. Download het vanaf deze plek.

FastStone Image Viewer en het hiervoor besproken XnView MP hebben wel iets van elkaar weg. Met beide programma's kunt u foto's beheren en bewerken. Een verschil is dat XnView meer bewerkingsgereedschappen in huis heeft. Hierdoor oogt de gebruikersomgeving wel wat drukker. Wenst u meer rust en overzicht, dan is FastStone Image Viewer een prima optie.

SeniorWeb heeft geen artikel over FastStone Image Viewer. Download het vanaf deze plek.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.