Menu Zoek

Antivirusprogramma op Mac

Moet je een antivirusprogramma installeren op de Mac?De Mac biedt een goede basisbescherming tegen virussen, malware en andere bedreigingen. Is een antivirusprogramma nodig?

De Mac was lange tijd niet interessant voor internetcriminelen, omdat de pc's van Apple veel minder gebruikers hadden dan Windows. Nu is de groep Mac-gebruikers zodanig gegroeid, dat de interesse bij internetcriminelen is toegenomen. Daardoor liggen er ook voor de Mac meer gevaren op de loer. De kans op bijvoorbeeld malware op de computer is kleiner dan bij Windows, maar er ís wel een kans.

Mac-computers bieden een goede basisbescherming. Ze beschikken over een aantal ingebouwde functies die de computer beschermen. Op de achtergrond controleert de computer of van het internet gedownloade apps op de lijst met bekende malware staan. Komt er toch malware op de computer, dan kan die worden verwijderd. En apps die niet door Apple zijn goedgekeurd, worden niet zonder de toestemming van de gebruiker geopend.

De gebruiker is zelf ook onmisbaar bij de veiligheid op de Mac. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de computer en de programma’s hierop up-to-date zijn. In de meeste nieuwe updates zitten aanpassingen om de computer beter te beveiligen. Daarnaast is het van belang om de firewall aan te zetten en alleen betrouwbare software te downloaden. En het allerbelangrijkste is dat u tijdens het internetten goed oplet. Hierover leest u meer in het artikel ‘iMac of MacBook beveiligen’.

Zoals gezegd: de Mac is voorzien van een basisbescherming en de gebruiker speelt ook een grote rol in de beveiliging. Toch is het ook aan te raden om daarnaast een antivirusprogramma op de Mac te installeren. Dat biedt extra zekerheid in deze tijd met veel internetcriminaliteit.

Voor de Mac zijn er drie mogelijkheden voor antivirusprogramma's. De eerste optie is een virusscanner via uw internetprovider. Veel providers bieden namelijk een gratis of betaalde virusscanner aan. Meestal is die scanner gebaseerd op het antivirusprogramma F-Secure SAFE.

De andere twee opties zijn een betaald of gratis antiviruspakket. De meeste bekende leveranciers bieden ook een programma voor de Mac. Denk aan Norton, Bitdefender en MacAfee. Dat zijn betaalde pakketten. Een betrouwbaar gratis antivirusprogramma is het Nederlandstalige AVG. Daarnaast is Malwarebytes een aanrader. De meeste gratis pakketten hebben ook een betaalde variant. Het gratis pakket is dan iets minder uitgebreid.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.