Menu Zoek

Apps buiten App Store installeren

Sideloaden op iPhoneAls gevolg van EU-wetgeving moet Apple andere winkels naast de App Store toestaan. Wat betekent dit 'sideloaden' van apps?

Apps op een iPhone of iPad installeer je via de App Store. Apple controleert alle apps die daar zijn te vinden. Ontwikkelaars moeten aan strenge eisen voldoen om toegelaten te worden.

Apple bepaalt via de App Store dus welke apps een gebruiker kan installeren op de iPhone/iPad. De Europese Unie vindt dat concurrentievervalsing. Binnen de EU moet Apple apps toestaan buiten de App Store.

'Sideloading' is het downloaden van apps buiten de App Store om. Apple laat dit toe vanaf iOS 17.4. Gebruikers kunnen nu een appwinkel installeren van andere partijen. En van daaruit apps installeren. De iPad ondersteunt geen sideloading.

Kom je met je iPhone buiten de EU, dan wordt sideloaden geblokkeerd. En apps van appwinkels worden niet geüpdatet. Dat gebeurt niet direct. Gebruikers kunnen rustig op vakantie buiten de EU.

Een appwinkel installeer je via een website. Open in Safari of een andere browser een link naar een appwinkel. Na installatie is vanuit de appwinkel het app-aanbod beschikbaar. Abonnementen en betaalde apps kunnen niet via de in de App Store ingestelde betaalmethode worden afgerekend. Hoe wel, dat hangt van de appwinkel in kwestie af.

Andere appwinkels zijn even veilig als de App Store. Gebruikers lopen geen tot weinig risico. Apple blijft namelijk alle apps keuren. Ook de apps die alleen in andere appwinkels worden aangeboden.

Wie geen behoefte heeft aan apps uit alternatieve winkels kan sideloaden blokkeren. De optie is vanaf iOS 17.4 beschikbaar. Blokkeren gaat als volgt:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Schermtijd.
  • Tik op Beperkingen.
  • Tik op Installaties en aankopen van apps.
  • Tik op Appmarktplaatsen.
  • Tik op Sta niet toe.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.