Menu Zoek

Bluetooth op een Mac

Bluetooth op een Mac
Elke recente Mac of MacBook heeft bluetooth. Verbind hiermee draadloos randapparatuur, zoals een draadloze hoofdtelefoon, met de Mac.

Bluetooth is een draadloze verbindingsmethode. Door deze techniek communiceert de Mac zonder kabels met allemaal randaccessoires. Voorwaarde is wel dat deze apparaten net als de Mac bluetooth ondersteunen. Handig wanneer u bijvoorbeeld met een draadloze hoofdtelefoon via de Mac naar muziek wilt luisteren. Ook een toetsenbord en muis kunnen Apple-gebruikers zonder snoertje aansluiten. Tot slot kunt u vanaf de Mac draadloos bestanden uitwisselen, bijvoorbeeld met een smartphone, tablet of laptop. Volgens Apple is het bereik van de bluetooth-functie op een Mac negen meter.

Voor contact tussen de Mac en het apparaat, moet het apparaat een bluetooth-signaal uitzenden. Vaak is daarvoor een aparte knop of schakelaar, te herkennen aan het tandvormige bluetooth-logo.

Voorbeeld van bluetooth-knop

Afhankelijk van het apparaat drukt u hierop. Dit moet bijvoorbeeld twee keer of u moet de knop ingedrukt houden tot een geluidje klinkt. Meestal springt er daarna een (knipperend) lampje aan. Het apparaat is nu zichtbaar voor de Mac.

Maak op de Mac (met macOS Ventura of nieuwer) draadloos verbinding met het apparaat:

  • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo > Systeeminstellingen.
  • Klik links op Bluetooth.
  • Staat het schuifje rechts van 'bluetooth' naar links? Klik er dan op. Als het schuifje naar rechts staat, is de bluetooth aan.
  • Onder 'apparaten dichtbij' ziet u een lijst met apparaten waarmee de Mac verbinding kan maken. Beweeg de muisaanwijzer over de naam van het bluetooth-apparaat en klik op Verbind.
  • Als er een verbindingsverzoek met cijfercode verschijnt, kunt u het bevestigen.
  • Wanneer de bluetooth-koppeling is gelukt, laten de meeste draadloze hoofdtelefoons en speakers een geluid horen.

De Mac herkent bluetooth-apparaten die al eens verbonden zijn. De volgende keer dat u een apparaat aanzet, maakt de Mac automatisch verbinding.

Hebt u een hoofdtelefoon, headset of speaker draadloos met de Mac verbonden? dan gaat al het geluid van de Mac naar dit apparaat. Het maakt daarbij niet uit of u een geluidsbestand, YouTube-filmpje of muziek afspeelt. Het volume kunt u met bedieningsknoppen op het bluetooth-apparaat óf vanaf de Mac aanpassen. Gebruik in het laatste geval de volumeknoppen op het toetsenbord. Via de mediaknoppen van het toetsenbord kunt u ook muziek pauzeren en nummers overslaan.

Apple maakt draadloze toetsenborden en muizen. Via bluetooth communiceren die apparaten met de Mac. Het verbinden van deze draadloze apparaten is een fluitje van een cent. Detecteert de computer na het opstarten geen toetsenbord en muis? In dat geval verschijnt automatisch de zogeheten bluetooth-configuratie-assistent in beeld. Met een paar stappen vindt u de accessoires. Dit hoeft alleen de eerste keer.

Voor het delen van bestanden tussen Apple-apparaten gebruikt u het beste AirDrop. Deze functie doet voor de bestandsoverdracht een beroep op bluetooth en wifi. AirDrop werkt op een Mac, iPhone, iPad en iPod Touch. Meer weten? Lees dan Bestanden delen via AirDrop op iPhone, iPad of Mac.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.