Menu Zoek

Fijnste nieuwe functies van Android 14

Nieuwe functies van Android 14Android 14 staat voor de deur. Wat is er nieuw en welke telefoons kunnen de nieuwe versie van het besturingssysteem installeren?

Verwacht van Android 14 geen spektakel. De basis is onveranderd. Een geruststelling voor veel gebruikers: je hoeft niet te wennen aan een nieuw uiterlijk. Alleen het snelmenu zien er iets anders uit. Wat zijn wel opvallende nieuwigheidjes?

Tekst groter maken werkt vanaf Android 14 beter. Inzoomen kan tot 200 procent. Teksten die al groter zijn, zoals koppen en titels, veranderen niet mee. Dat is veel overzichtelijker.

Behoefte aan twee dezelfde apps met hun eigen account? Vanaf Android 14 kan het. Overigens kennen Samsung-gebruikers die mogelijkheid al. De fabrikant heeft die optie al op de eigen toestellen.

Android 14 blokkeert verouderde apps uit veiligheidsoverwegingen. Dat zijn apps die geen updates meer krijgen. Die zijn een prooi voor virussen. Het gaat hier om apps voor Android 5 of ouder. Echt stokoude apps dus.

Wie geluid of trillingen niet fijn vindt, kan meldingen koppelen aan de flits van de camera of aan het scherm. Bij een nieuwe mail, een vers appje of een andere melding licht de telefoon dan even op.

Apps krijgen niet meer standaard toegang tot foto's en bestanden. Gebruikers geven aan welke bestanden en foto's een app mag gebruiken.

Google ontwikkelt jaarlijks een nieuwe versie van Android. Die verschijnt in de herfst. Vorig jaar verscheen Android 14 op 4 oktober. Maar het kan gerust nog langere tijd duren voordat de nieuwste versie op uw smartphone terechtkomt. Dat komt omdat andere telefoonfabrikanten dan Google tijd nodig hebben om hun aanpassingen toe te voegen aan Android 14. Daarom verschijnen de Android-updates verspreid over het jaar.

Bovendien komt de update niet naar elke telefoon. Elk jaar vallen verouderde telefoons af. Kijk in de Androidwijzer of uw toestel Android 14 krijgt.

Google maakt zelf een telefoon: de Pixel. Die krijgt direct nadat Android 14 uitkomt de update.

Samsung geeft de duurste modellen snel de update. De meeste kregen de update nog vóór 2024. De andere modellen krijgen in de loop van dit jaar de update naar Android 14.

De update naar Android 14 verschijnt tussen november 2023 en oktober 2024 op geschikte smartphones. De meeste telefoons zullenm dus inmiddels al geüpdatet zijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.