Menu Zoek

Google Earth gebruiken met de browser

Google Earth in ChromeGoogle Earth is een fantastisch programma om landen en plekken vanuit de lucht te bekijken. En dat werkt zonder vliegtuig, met alleen een internetverbinding en een browser.

Google Earth (aarde) is een toepassing waarmee op verschillende apparaten vrijwel heel de wereld te bezoeken is, alsof u er met een vliegtuig overheen vliegt. Veel (grotere) steden zijn driedimensionaal te bekijken, op straatniveau. Er zijn allerlei mogelijkheden, van afstand tussen twee plekken meten tot het bezoeken van de diepzee. Zelfs sterrenstelsels zijn ermee te verkennen. Google Earth is er als app voor smartphones en tablets, als programma voor Windows en heeft een versie voor de browser. Op die versie zoomen we hier in. Het soepelst werkt die via Chrome. Heeft u nog geen Chrome, lees dan eerst Werken met Google Chrome.

  • Start Chrome.
  • Ga naar de website https://earth.google.com.
  • Wacht even. Het duurt een tijdje voor de toepassing start.
  • Als een wereldbol in beeld komt, is Google Earth klaar voor gebruik.

Google Earth is makkelijk te gebruiken en heeft veel functies, die schuilgaan achter de knoppen in het beeld. Door de muisaanwijzer boven een bepaald pictogram stil te houden, verschijnt een korte beschrijving van die functie.

Rechtsonder in beeld staat een kleine weergave van de aarde. Eromheen staan knoppen die te maken hebben met navigeren binnen het programma. Zo zijn er de plus- en mintekens om mee uit- en in te zoomen. De knop met het poppetje start de functie Street View, als dat beschikbaar is voor een locatie. Door te klikken op de kompasnaald draait het beeld naar het noorden. Verderop meer over navigeren met de muis.

Links in beeld staan onder elkaar ook allerlei functies. De knop met de drie streepjes opent het menu, waar bijna dezelfde onderdelen staan als in het overzicht, zoals Zoeken, Voyager, Projecten en Kaartstijl.

Overzicht Google Earth

De aarde verkennen met de muis is de handigste manier. Klik ergens op de aarde, hou de muisknop ingedrukt en versleep de muis om de aarde te draaien. Draai om in te zoomen het muiswieltje van u af en naar u toe om weer uit te zoomen. Als u ver genoeg bent ingezoomd, worden de letter 3D in het knopje rechtsonder wit en kunt u het beeld kantelen door daarop te klikken. U ziet dan naar aarde alsof u vanuit een vliegtuig of ruimteschip kijkt. De weg kwijt?

  • Klik rechtsonder op het knopje met het vizier Vizier om naar uw huidige locatie te vliegen.
  • Geef Chrome toestemming door te klikken op Toestaan in de melding van de browser.
  • Earth zoomt uit, de aarde draait en u ‘vliegt’ naar de plek waar u (ongeveer) bent.

    Zoekt u uw eigen huis? Of graag eens willen rondkijken in Nice of Moskou? Google Earth vindt de meeste plekken op de wereld aan de hand van hun naam. Zo is een plaats op te zoeken (en te bezoeken):

    • Klik op het pictogram van het vergrootglas (linksboven).
    • Het menu klapt open en een zoekbalk verschijnt.
    • Typ een straatnaam of een plaatsnaam.
    • Tijdens het typen verschijnen suggesties.
    • Klik op de naam van de plek die u zoekt.
    • Google Earth draait en zoomt tot u de gezochte locatie ziet.

    Staat er een stad of dorp in beeld en bent u goed ingezoomd? Probeer dan Street View eens.

    • Klik rechtsonder op het poppetje.
    • Er verschijnen blauwe lijnen op plekken waar u vanaf straatniveau kunt rondkijken.
    • De knop van het poppetje is dan oranje.
    • Versleep het poppetje met de muis naar een van de blauwe lijnen.
    • De omgeving opent in 3D en u kunt rondkijken en ‘rondlopen’ door te klikken op de witte pijlen op de grond.
    • Klik nogmaals op het oranje poppetje om Street View te sluiten.

    Een leuke functie van Earth is het bekijken van een willekeurige plaats op de wereld. Dat gebeurt door te klikken op de knop links in beeld, het pictogram van de dobbelsteen met vijf ogen Google Earth Ik doe een gok.

    Google Earth opent nu een willekeurige plek en toont er meestal ook wat informatie over. Combineer dit ook eens met Street View (zie hiervoor) en bezoek een compleet nieuwe omgeving.

    Voyager is een op zichzelf interessante functie om meer te leren over onze wereld. Op allerlei manieren wordt informatie over bijvoorbeeld klimaatverandering in beeld gebracht. De onderdelen van Voyager zijn Engelstalig en blijven daarom buiten beschouwing van dit artikel.

    Soms is het lastig om nog te zien waar u bent op de aarde. Klik dan rechtsonder op de afbeelding van de wereldbol. Google Earth zoomt helemaal uit en u ziet de aarde weer vanuit de ruimte.

    Projecten is een onderdeel van Google Earth om presentaties te maken aan de hand van markeringen op de wereldbol. Dat kan interessant zijn om bijvoorbeeld een lange wereldreis te illustreren. Wie dit wil gebruiken, moet inloggen met een Google-account.

    Een populair onderdeel van Google Earth is het meten van afstand tussen twee punten. Meer informatie daarover in Afstand meten met Google Earth.

      Delen via:
      Wat betekenen deze knoppen?
      Wat betekenen deze knoppen?
      Sluiten

      U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

      Hoe werkt het?
      Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

      • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
      • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
      • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
      • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

      De koppeling verbreken
      U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

      • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
      • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
      Woordenboek

      Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
      Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

      De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.