Menu Zoek

Meldingen instellen op de iPad en iPhone

Meldingen instellen op de iPhone en iPad
Stel zelf in welke meldingen u van apps wilt zien op uw iPad of iPhone en hoe ze worden weergegeven.

Meldingen zijn mededelingen die in het scherm van de iPad of iPhone verschijnen. Ze komen van apps, widgets of het besturingssysteem en kunnen over van alles gaan. Deze mededelingen kunnen bijvoorbeeld WhatsAppzijn of informatie van de PostNL-app dat een bezorger onderweg is met een pakketje. De telefoon kan zelf ook meldingen sturen, bijvoorbeeld over het aantal uren schermgebruik in de afgelopen week. Of waarschuwen als er een update van het besturingssysteem is.

De meldingen kunt zelf in- of uitschakelen. Ook de plek van de melding is naar wens aan te passen. Lees hieronder hoe u meldingen beheert van apps die al op een iPad of iPhone vanaf iOS 16 staan.

Meldingen komen in het toegangsscherm van de iPad of iPhone te staan. Dit is het scherm met de huidige datum en tijd en wordt weergegeven wanneer u de iPhone/iPad inschakelt of uit de sluimerstand haalt.

  • Tik op een melding van een app om te zien waar de melding over gaat.
  • Het kan zijn dat er een aanvullende handeling nodig is om de betreffende app te openen, zoals ontgrendelen met een pincode of de vingerafdrukscanner gebruiken.

Instellingen voor meldingen zijn aan te passen via Instellingen. Stel bijvoorbeeld in dat meldingen zichtbaar zijn zonder het apparaat te ontgrendelen.

  • Tik op de app Instellingen.
  • Tik op Meldingen.
  • Tik op Toon voorvertoning.
  • Tik op Altijd.

Het scherm licht op als er een melding binnenkomt. U kunt de melding meteen bekijken.

Een overzicht van alle meldingen nodig? Veeg vanuit het toegangsscherm van het midden van het scherm omhoog. Of veeg op elk ander scherm vanaf de bovenkant van het scherm omlaag. Onder het kopje 'Meldingencentrum' staan alle meldingen, per app verzameld. In dit overzicht kunt u het volgende doen met een melding:

  • Veeg naar links over een melding. Er kunnen de volgende opties staan: 'Opties', 'Wis' of 'Wis alles'. Daarnaast kunnen er per app nog aanvullende mogelijkheden zijn. Bij een melding van de app Podcasts staat bijvoorbeeld 'Configureer in podcasts' om verfijnder in te stellen welke meldingen wel of niet in beeld komen.
  • Tik op Opties om te kiezen voor zaken als 'Houd 1 uur stil', 'Houd vandaag stil', 'Toon instellingen' of kies voor 'Schakel uit' om geen meldingen van de betreffende app te ontvangen. Een tik op Toon instellingen opent de Instellingen voor meldingen van de betreffende app. Daar kunt u aanpassen of u meldingen wilt blijven ontvangen en ook hoe ze eruitzien.
    • Als er meerdere meldingen zijn van dezelfde app, worden deze 'op elkaar gestapeld' in het overzicht van de meldingen. Tik op de bovenste melding om ze allemaal afzonderlijk te zien. De meldingen zijn per stuk te wissen door naar links erover te vegen en dan te tikken op Wis.
    • Alles wissen? Tik bovenaan de stapel op het kruisje en daarna op Wis.

      Via de app Instellingen geeft u aan of en hoe een app meldingen mag sturen. Als voorbeeld nemen we de app Notities, die standaard op de iPad of iPhone staat. Zo werkt dit:

      • Tik op Instellingen > Meldingen.
      • Onder 'Meldingsstijl' staan alle apps die aan meldingen doen. Per app stelt u hier in hoe u de meldingen graag ziet. Tik bijvoorbeeld op Notities.
      • Helemaal bovenaan staat 'Sta meldingen toe'. Controleer of het schuifbalkje erachter groen is. Zo niet, tik er dan op.

      Onder de balk 'Sta meldingen toe' kiest u waar en hoe de meldingen verschijnen. De getoonde keuzes zijn: 'Toegangsscherm', 'Berichtencentrum'/'Meldingencentrum' en 'Stroken'. Onder elk van deze opties kunt u een een rondje aanvinken. Dan verschijnt er een wit vinkje in een blauw rondje. Doe dat bij 'Toegangsscherm' als u meldingen wilt zien als u de iPhone of iPad oppakt of op de Thuisknop drukt. De optie 'Berichtencentrum'/'Meldingencentrum' toont meldingen als u over het toegangsscherm omhoog veegt. 'Stroken' verschijnen kort in beeld, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van andere apps.

      Standaard staan ze alle drie ingeschakeld. Dit aanpassen kan zo:

      • Tik op het aangevinkte rondje onder de type melding om het in of uit te schakelen.
      • Hebt u 'Stroken' aan staan, tik dan nog op Strookstijl en kies voor Tijdelijk of Blijvend strookstijl. (Bij 'Blijvend' moet u een melding zelf van het scherm vegen.)

      Wilt u een geluidje horen als er een melding komt? Standaard staat deze optie aan. U herkent dit aan de groene schuifbalk achter 'Geluiden'. Stelt u geen prijs op geluid, tik dan rechts van 'Geluiden' op de groene schuifbalk. De schuifbalk wordt wit en het geluid van de melding staat nu uit.

        Dan zijn er nog enkele andere opties voor meldingen.

        'Toon voorvertoning' is hiervoor al behandeld. Dit bepaalt of u ook meldingen krijgt zonder de telefoon of tablet te ontgrendelen. 'Meldingen groeperen' bepaalt of meldingen van dezelfde app bij elkaar komen staan in een groepje in het Berichtencentrum/Meldingencentrum. Dit is handig voor het overzicht. Wilt u dit niet?

        • Tik op Meldingen groeperen.
        • Tik op Uit.
        Delen via:
        Wat betekenen deze knoppen?
        Wat betekenen deze knoppen?
        Sluiten

        U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

        Hoe werkt het?
        Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

        • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
        • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
        • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
        • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

        De koppeling verbreken
        U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

        • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
        • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
        Woordenboek

        Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
        Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

        De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.