Menu Zoek

Muziek en video’s downloaden, mag dat?

muziek en video's downloaden

Internet staat vol met video's en muziek. Bekijk bijvoorbeeld leuke filmpjes op YouTube en luister muziek via Spotify. Met handige hulpprogramma's bewaart u deze mediabestanden op de pc. Maar mag dat eigenlijk wel?

Veel mensen downloaden muziek en video's. Zij doen dat om deze mediabestanden bijvoorbeeld op een eigen stereo-installatie of televisie af te spelen. Er is veel onduidelijkheid over wat nou wel en niet mag. Hoog tijd om de downloadregels eens onder de loep te nemen.

Over de wetgeving rondom downloaden kunnen we kort zijn: muziek en video's die vallen onder het auteursrecht, mag u niet zonder toestemming van de rechthebbende(n) downloaden. Nagenoeg alle populaire films, series en muziek vallen onder het auteursrecht. Maar ook een amateurfilmpje op YouTube mag u officieel niet voor eigen gebruik opslaan. Het auteursrecht ligt namelijk bij YouTube en de oorspronkelijke maker. U dient daarom eerst toestemming te vragen. Het auteursrecht verloopt zeventig jaar na de dood van de oorspronkelijke maker.

Veel mensen willen liever niet voor films, series en muziek betalen. Zij downloaden deze mediabestanden daarom illegaal vanaf een website of downloadnetwerk. Bittorrent en nieuwsgroepen (oftewel usenet) zijn de bekendste downloadnetwerken. Misschien hebt u weleens gehoord van de omstreden programma's Popcorn Time of Spotnet? Hierop staan talloze illegale mediabestanden. Hoewel illegaal downloaden is verboden, doen veel mensen dat dus evengoed stiekem.

Honderdduizenden Nederlanders downloaden dagelijks illegaal. Een belangrijke reden hiervoor is dat er in ons land nog geen boetes zijn uitgedeeld. Er is min of meer een gedoogbeleid. Stichting Brein is een auteursrechtorganisatie die illegaal downloaden probeert te bestrijden. Deze stichting pakt vooralsnog alleen de verspreiders van illegale mediabestanden aan. Denk hierbij aan websites die onrechtmatig video's en muziek publiceren. Toch bestaat er wel een kans dat filmstudio's in de toekomst schadeclaims tegen individuele downloaders indienen. In Duitsland gebeurt dat bijvoorbeeld al. Wees daarom voorzichtig.

Er zijn gelukkig ook genoeg websites waar u muziek en video's legaal kunt bekijken en luisteren. U betaalt een bedrag, waarbij er een deel naar de rechthebbende(n) en een deel naar de betreffende webdienst gaat. Voor films en series kunt u bijvoorbeeld terecht op Netflix of Videoland. U betaalt maandelijks een vast tarief, waarbij u onbeperkt toegang hebt tot een interessante mediabibliotheek. Losse films schaft u bij Pathé Thuis aan. Een populaire bron voor muziek is Spotify. Via The Content Map bekijkt u een overzicht van alle legale muziek- en videodiensten.

Bij bovengenoemde webdiensten bekijkt u direct films of luistert u naar muziek. In plaats van downloaden spreekt men daarom ook wel over streamen. U hoeft niet te wachten totdat het mediabestand volledig is gedownload, maar u kunt meteen beginnen met kijken of luisteren. Ook in het geval van streamen downloadt u echter mediabestanden (tijdelijk) naar de pc. Downloaden en streamen is dus technisch gezien hetzelfde. Het enige verschil is dat er bij downloaden altijd een kopie op de pc achterblijft.

Op sociale netwerken als Facebook en Twitter komen regelmatig video's voorbij, bijvoorbeeld muziekclips van artiesten. Mag u die zomaar voor eigen gebruik downloaden? Het antwoord hierop is: nee. De rechten zijn namelijk in handen van de artiest en de bewuste website waarop de video is gepubliceerd. Hoewel u de video dus gratis op YouTube, Facebook of Twitter kunt zien, mag u dus niet ongevraagd een kopie op de pc bewaren. Met behulp van speciale hulpprogramma's zijn er toch veel mensen die deze filmpjes voor eigen gebruik opslaan. Hoewel de kans op problemen momenteel erg klein is, mag dat dus officieel niet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.