Menu Zoek

Overstappen van internetprovider: wat verandert er?

Overstappen van internetproviderStap over naar een andere internetaanbieder en bespaar geld of krijg sneller internet. Wat blijft dan hetzelfde en wat moet u opnieuw instellen?

Goedkoper, sneller internet of een verhuizing. Dat zijn meestal redenen om over te stappen van internetprovider. Bijvoorbeeld van Ziggo naar KPN, of andersom. Wie prijzen en aanbiedingen heeft vergeleken, kan een ander internetabonnement nemen. Dat is niet zoveel werk, want veel aanbieders verzorgen een overstapservice. Dat betekent dat de nieuwe aanbieder het oude abonnement opzegt. En dat het oude en nieuwe contract perfect op elkaar aansluiten.

De gebruiker moet thuis wel een aantal dingen zelf doen. Wie overstapt, krijgt een nieuwe router voor de draadloze verbinding. Met de gebruiksaanwijzing moet u die dan werkend krijgen. (En lukt dat niet, dan kan er meestal een monteur komen.) Bij een nieuwe router horen een nieuwe netwerknaam en wachtwoord. Op alle apparaten die met internet werken, moet dus opnieuw verbinding gemaakt worden. Dat is een kwestie van het wachtwoord intypen op de laptop, telefoon en tablet. En mogelijk op andere apparaten zoals een draadloze printer. Ook moet de oude router via een al gefrankeerde doos met de post terug naar de vorige internetaanbieder.

Wie een e-mailadres gebruikt van de provider (@kpnmail.nl, @ziggo.nl), verliest dat adres bij een overstap. En dus ook alle opgeslagen e-mails. Er is een overgangsperiode van zes maanden. Daarna verwijdert de oude provider het mailadres en alle mails. Bij een aantal providers is het mogelijk om tegen betaling het mailadres te houden. Maar wie webmail gebruikt, zoals Gmail of Outlook, heeft dit probleem niet.

Sommige mensen hebben ook tv en internet bij dezelfde aanbieder. Een (vast) telefoonnummer behouden kan meestal wel, dus dat is geen probleem. Qua tv kan er wel wat veranderen, maar dat hebt u zelf in de hand. Want u kiest hoeveel zenders en welke andere mogelijkheden in het abonnement zitten. Daar hoort mogelijk een nieuwe mediabox bij. Het tv-toestel kan hetzelfde blijven.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.