Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 september 2022

Upgrade Mac: wat is er nieuw in macOS Big Sur?

Wat is er nieuw in macOS Big SurIn het najaar brengt Apple de nieuwste versie van het besturingssysteem van de Mac uit: macOS 11 Big Sur. Wij bekijken alvast wat dit systeem te bieden heeft.

Eens per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het besturingssysteem van de Mac uit. Dit systeem zorgt ervoor dat er gewerkt kan worden op de computer. In oktober zal Apple de nieuwste versie beschikbaar stellen; macOS 11 Big Sur. Met elke upgrade van het besturingssysteem probeert Apple het werken op de computer te verbeteren. In dit artikel bespreken we de vernieuwingen die macOS 11 Big Sur met zich meebrengt.

Bij een eerste blik op macOS 11 Big Sur wordt één belangrijk verschil met de vorige versie van het besturingssysteem meteen duidelijk: het uiterlijk. Apple heeft het uiterlijk van een aantal onderdelen namelijk flink onder handen genomen. Om te beginnen dat van het Dock, de balk onderaan het scherm met pictogrammen van programma's en apps. Deze pictogrammen lijken in macOS Big Sur meer op de icoontjes op een iPhone of iPad. Het zijn vierkanten met afgeronde hoeken. Eerder waren het rondjes. Ook de menubalken, bovenin het scherm, zijn opnieuw vormgegeven. Ze zijn in macOS Big Sur wit en doorzichtig geworden. Maar ook binnen verschillende apps is het design aangepast. Zo heeft ook het veelgebruikte Finder-venster een fris nieuw uiterlijk.

Aangepast uiterlijk Dock en menu's in macOS 11 Big Sur

Met de komst van Big Sur krijgt de Mac een bedieningspaneel. Gebruikers van de iPhone en iPad kennen dit al, maar het paneel doet nu dus ook zijn intrede op de Mac. Het bedieningspaneel is rechtsboven in het scherm te openen via het pictogram van twee schuifjes. In het paneel staan knoppen voor verschillende opties, zoals wifi, bluetooth, donkere modus en geluid. Het al bestaande berichtencentrum heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Voortaan staan widgets en meldingen tegelijkertijd in beeld en worden meldingen gegroepeerd per app.

Toevoeging van bedieningspaneel in macOS 11 Big Sur

Op een Mac staat standaard de internetbrowser Safari. Die is nu compleet onder handen genomen door Apple. Zowel het uiterlijk als de functionaliteiten zijn vernieuwd. Zo is de startpagina aanpasbaar. Voortaan bepaalt u zelf welke onderdelen tonen op een nieuw tabblad van Safari. Uw leeslijst, favorieten of een privacyrapport. Gebruikers personaliseren de browser in Big Sur bovendien met een zelfgekozen achtergrond. Aan de achterkant zijn er ook nieuwe opties. Zo introduceert Safari ‘Slimme trackingpreventie’ om te voorkomen dan derden uw surfgedrag volgen. In een wekelijks rapport toont de browser hoe het uw privacy beschermde op bezochte websites.

Die betere bescherming van privacy is ook terug te vinden in de App Store. Hier downloaden gebruikers nieuwe apps. Bij elke app staat voortaan vermeld welke gegevens die precies verzamelt. Dat geeft meer duidelijkheid over uw privacy.

De bovenstaande punten zijn niet de enige veranderingen. Zo heeft Apple de app Kaarten aangepakt en hierin nieuwe mogelijkheden toegevoegd. En worden nieuwe software-updates op de achtergrond uitgevoerd, waardoor de Mac gemakkelijker en sneller up-to-date blijft. Ook heeft de app Foto’s meer bewerkingsmogelijkheden gekregen voor zowel video’s als foto’s. Zo kan een video nu naar wens worden bijgesneden en aangepast.

Helaas kunnen niet alle Mac’s de overstap maken naar macOS Big Sur. Een aantal ouderen versies valt af, waaronder alle modellen uit 2012. Onderstaande modellen kunnen wel upgraden:

  • MacBook 2015 of nieuwer
  • MacBook Air 2013 of nieuwer
  • MacBook Pro 2013 of nieuwer
  • iMac 2014 of nieuwer
  • iMac Pro 2017 of nieuwer
  • Mac Pro 2013 of nieuwer
  • Mac mini 2014 of nieuwer

Op dit moment kunt u macOS Big Sur nog niet op de Mac installeren. Naar verwachting stelt Apple de nieuwe versie van het besturingssysteem in oktober beschikbaar. Wij houden u op de hoogte.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.