Menu Zoek

Werken met het toetsenbord van de Mac

Toetsenbord van de MacHet toetsenbord is het belangrijkste instrument om een computer te bedienen. Tijd om het toetsenbord van de Mac eens wat grondiger te bekijken.

Voor Mac-computers zijn er twee verschillende toetsenborden: een met én een zonder numeriek toetsenblok. Op beide toetsenborden staan de letters in de meest gangbare volgorde voor een toetsenbord, namelijk met 'qwerty' op de bovenste rij. Andere indelingen zijn: Azerty (België/Frankrijk) en Qwertz (Duitstalige landen).

Met numeriek toetsenblok

Het zogeheten numeriek toetsenblok zit aan de rechterzijde. Naast cijfers staan hier rekentekens zoals plus, min, delen en vermenigvuldigen. Het numerieke toetsenbord is handig als u veel getallen moet invoeren, bijvoorbeeld op een rekenblad in Excel.

Toetsenbord Mac overzicht

Zonder numeriek toetsenblok

Er is ook een toetsenbord zonder het numerieke gedeelte. Dit is te vinden op een MacBook maar ook te koop als los toetsenbord. Het toetsenbord is kleiner en daarom is een aantal toetsen 'verstopt'.

Toetsenbord zonder numeriek gedeelte

Het toetsenbord heeft verschillende groepen toetsen, met elk een eigen naam. Er zijn alfanumerieke toetsen, navigatietoetsen, speciale toetsen, functietoetsen en het numerieke toetsenblok. Wat dit betekent, leest u hieronder.

Alfanumerieke toetsen bestaan uit letters, leestekens en cijfers. Ook de spatiebalk hoort daarbij. Als een toets nog een andere functie heeft dan wat er groot opstaat, staan er twee tekens op de knop. Wie op een toets drukt, typt het onderste teken dat gemeld staat. Om het bovenste teken te gebruiken, moet u tegelijkertijd de Shift-toets (het pijltje) indrukken.

De speciale toetsen zitten linksboven en rechtsonder op het toetsenbord. De speciale toetsen zijn:

Shift

Zoals gezegd: om het bovenste teken op een toets met twee afbeeldingen te typen, drukt u ook Shift in tegelijk met de betreffende toets. Maar met de Shift-toets kunt u ook hoofdletters maken: druk de toets in én tegelijk een letter.

Caps Lock

Druk deze toets in om meerdere hoofdletters te typen, of meerdere tekens die bovenaan een toets staan. Druk nogmaals op Caps Lock om de functie weer uit te zetten.

Tab

Gebruik Tab om de knipperende cursor in één keer een stuk naar rechts te verplaatsen. Het is te vergelijken met meerdere keren drukken op de spatiebalk. Gebruikt u de Tab-toets bij getypte tekst, dan wordt de tekst opgeschoven naar de volgende Tab-positie. In een formulier (bijvoorbeeld in Excel) verplaatst u de cursor naar het volgende invulveld met de Tab-toets.

Enter

Verplaatst de cursor naar de volgende regel.

Backspace

Verwijder het teken links van de cursor of verwijder de geselecteerde tekst links van de cursor.

Navigatietoetsen worden ook wel pijltjestoetsen genoemd. Ze staan in het midden van grote toetsenborden.

Toetsenbord Mac navigeren

  • Pijltjestoetsen: verplaats de cursor naar onderen, boven, links of rechts. Of gebruik ze om te scrollen op een webpagina.
  • Fn: activeer functies die zijn 'verstopt'.
  • Home: verplaats de cursor naar het begin van de regel.
  • End: verplaats de cursor naar het einde van de regel.
  • Page up: verplaats de cursor een pagina omhoog.
  • Page down: verplaats de cursor een pagina omlaag.
  • Delete: verwijder een teken rechts van de cursor of een geselecteerde tekst.

De verschillende besturingstoetsen zijn Crtl, Alt/option, Command/Cmd en Esc (escape). Gebruik deze toetsen samen met andere toetsen om bepaalde functies te activeren.

Belangrijke toetsen op het toetsenbord van de Mac

De bovenste rij op het toetsenbord bestaat uit de functietoetsen: de toetsen F1 tot en met F12 (soms tot en met F19) en pictogrammen van functies die Apple standaard aan een toets verbindt. Elke toets heeft zijn eigen functie(s). Zo verlaagt F1 de helderheid van het scherm en verhoogt F12 het volume van de speakers. Functietoetsen zijn te combineren met andere toetsen.Functietoetsen

Door het gelijktijdig indrukken van toetsen worden bepaalde functies actief of voert de computer bepaalde handelingen uit. Zogeheten sneltoetsen zijn handig omdat het tijd en muisklikken bespaart. Gebruik bijvoorbeeld Command+X om tekst te knippen en kopiëren naar het klembord of Shift+Command+D om de map 'Bureaublad' te openen. Lees in het artikel 'Sneltoetsen gebruiken op de Mac' hoe sneltoetsen werken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.