Menu Zoek

Windows-computer opschonen en onderhouden

Onderhoud van een Windows-computer
Voorkom een rommelige computer. Geef de pc maandelijks een kleine onderhoudsbeurt. Opgeruimd staat netjes en het computert prettiger.

Vingers opsteken, iedereen die graag schoonmaakt! Nee, onderhoud is geen klusje dat de meesten van ons graag doen. Helaas is het onvermijdelijk. Bedenk daarom een routine om elke maand te volgen. Reserveer bijvoorbeeld elke eerste dinsdag van de maand tijd voor computeronderhoud. Wie regelmatig onderhoud uitvoert, is er niet meer dan een uurtje aan kwijt.

'Wat fout kán gaan, zál fout gaan’, zegt de wet van Murphy. U snapt wat dat betekent voor alles wat u bewaart op de computer. Op een dag stopt-ie ermee en zijn alle belangrijke bestanden foetsie. Ook verder duikt de wet van Murphy overal op. Foto’s raken kwijt, documenten worden onleesbaar, bestanden zijn per ongeluk weggegooid. Maak daarom altijd een back-up, ook wel reservekopie genoemd, van de dingen die u niet kwijt wilt. Controleer daarna regelmatig of de back-up nog goed werkt. Want aan een reservekopie die niet werkt, hebt u niks.

Staan de instellingen in Windows Update nog goed? Controleer het regelmatig. Dan weet u zeker dat de computer bij de tijd blijft. Vergeet ook niet de computer af en toe echt uit te zetten of opnieuw op te starten. Dat is nodig om sommige updates te kunnen installeren.

De computer raakt vol met foto’s, documenten en tijdelijke bestanden. Houd ze geordend. Ga na hoeveel opslagruimte er nog is op de pc. Loopt die vol, dan moet u flink snoeien in uw bestanden. U kunt bijvoorbeeld besluiten een deel online (in de cloud) te bewaren en niet op de computer. Verwijder tijdelijke en onnodige bestanden en oude downloads. Orden persoonlijke bestanden en leeg de prullenbak. Ruim ook de browser op.

De browser:

Het apparaat zelf hapt stof. Dat is niet te voorkomen. Maak daarom regelmatig het beeldscherm en het toetsenbord schoon. Haal ook af en toe een vochtig doekje over de computermuis.

Besteed een paar keer per jaar aandacht aan het bureaublad en de taakbalk onderaan de computer. Zet programma’s uit die tegelijk met Windows opstarten zonder dat u dat nodig vindt.

Verwijder programma’s die u nooit (meer) gebruikt. Dat gaat zo:

  • Open de instellingen via de startknop (het Windows-logo onderaan).
  • Klik in Windows 11 op Apps > Geïnstalleerde apps. Klik in Windows 10 op Apps.
  • Klik achter een programma op de drie puntjes (Windows 11). Of klik op de app die u wilt verwijderen (Windows 10).
  • Klik op Verwijderen > Verwijderen.
  • Volg als dat nodig is de instructies. Klik bijvoorbeeld op Ja als u de vraag krijgt of Windows wijzigingen mag aanbrengen aan de computer.
  • Het verwijderprogramma gaat van start. Klik eventueel een paar keer op Volgende of Next.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.