Menu Zoek

33.000 euro armer na geslaagde phishingactie

vrijdag 20 april 2012

phishingHet overkwam een 60-jarige man uit Wijngaarden (ZH). Hij ontving een e-mail uit naam van ABN Deutsche Bank, waar de man een betaalrekening heeft. In werkelijkheid was de mail verzonden door internetcriminelen die de man binnen korte tijd een enorm bedrag wisten te ontfutselen.

Het slachtoffer was zich van geen bedreiging bewust. De e-mail leek heel betrouwbaar. Het bericht meldde dat de bankpas geblokkerd was vanwege mogelijke bedreiging door internetcriminelen (!) Men verzocht het slachtoffer in de mail op een website wat gegevens in te vullen om de pas weer te activeren. Daarna werd de man gebeld door een vrouw die zich als een medewerker van de bank voordeed. Het slachtoffer gaf zijn volle medewerking en gaf de benodigde codes van zijn e.dentifier door, die nodig zijn om bij zijn rekening te komen. Het gesprek duurt drie kwartier als hij op zijn vaste lijn gebeld wordt: daar hangt een echte medewerker van zijn bank aan de lijn. Deze meldt dat er in korte tijd 33.000 euro van zijn rekening is afgeschreven.

Phishing
Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: instanties zoals uw bank zullen nooit en te nimmer om uw persoonlijke gegevens vragen in een e-mail. Evenmin zult u gebeld worden door bankmedewerkers die u vragen naar uw persoonlijke codes. Trap er niet in!

(bron: security.nl)

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.